Haberler

Sgk İl Müdürü Ayten Kara'dan Açıklama

1 Nisan’dan itibaren başlayan gündelikçilerin zorunlu sigortalattırılması konusunda açıklama yapan Malatya SGK İl Müdürü Ayten Kara, 10 gün ve daha fazla gündekilçi olarak çalışanlarının sigortalarının yapılmaması durumunda idari para cezası uygulanacağını belirtti.

1 Nisan'dan itibaren başlayan gündelikçilerin zorunlu sigortalattırılması konusunda açıklama yapan Malatya SGK İl Müdürü Ayten Kara, 10 gün ve daha fazla gündekilçi olarak çalışanlarının sigortalarının yapılmaması durumunda idari para cezası uygulanacağını belirtti.

SGK İl Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısı ile yeni uygulama hakkında bilgiler veren İl Müdürü Aynet Kara, evlerde temizlik, yemek yapma, çamaşır, ütü, alışveriş, bahçe işleri gibi gündelik işler ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin aile bireyleri dışındaki kişiler tarafından yapılması halinde bu çalışmaların Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerektiğini dile getirdi.

1 Nisan'dan itibaren gündelikçilerin de sigortalı olmasının zorunlu olduğunun altını çizen Kara, "Ev hizmetlerinde, aynı evde oturan üçüncü derece dahil bu dereceye kadar hısımlar tarafından ev hizmeti işlerini yapanlar ek 9'uncu madde kapsamında sigortalı sayılmaz. Ancak, üçüncü dereceye kadar olan akrabalar dışından olup ev hizmeti nedeniyle işe alınan, aynı evde yaşayanlar ek 9'uncu madde kapsamında sigortalı sayılır. 5510 sayılı Kanunun ek 9'uncu maddesi ile getirilen düzenleme ile ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar ile 10 gün ve üzerinde çalışanlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır" dedi.

Ayten Kara açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlara otomatik olarak 30 günlük uzun vade primi oluşturulacaktır. Sigortalılar bu primi öderse hem emeklilik için prim ödenmiş olacak hem de genel sağlık sigortasından yararlanacaktır. Sigortalıların uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası priminin kendileri tarafından ödenebilmesi için ev hizmetlerinde aynı ya da farklı çalıştıran yanında en az bir gün, en fazla 9 gün süre ile çalışması yeterli olacaktır. Uzun vade primi ödenmezse kayıt kapatılacak ve herhangi bir borç oluşmayacaktır. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar, diğer statüler ya da bakmakla yükümlü kişi olmaları nedeniyle genel sağlık sigortalısı olmaları durumunda önceki kapsamdan sağlık yardımlarından yararlanacaktır"

İl Müdürü Kara, iş kazası ve meslek sigortası hastalığı sigortası hakkında da bilgiler vererek şunları söyledi:

"İş kazası ve meslek hastalığı sigortası yanında uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primi ödemeleri halinde genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilmesi için son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası primi ödenmiş olması ve prim borcunun olmaması gerekir. Başka bir yerde sigortalı çalışanlar, kendi işyeri olanlar, emekli olanlar ev hizmetlerinde 10 günden az çalışabilir gelir-aylık alanların aylıkları kesilmez. İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanmak için sigortalının iş kazasının olduğu tarihten en az 10 gün önce tescil edilmiş olması gerekir" dedi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Ayten Kara Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title