Haberler

Sgk, 'Gelir Testi' İçin Uyardı

Adıyaman Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Fuat Tekin, genel sağlık sigortası kapsamında zorunlu sigortaya tabi olan vatandaşların 'gelir testi' yaptırmaları aksi halde yüklü miktarda borçlanacaklarını vurguladı.

SGK Adıyaman Müdürü Fuat Tekin, 6552 sayılı kanun 11.09.2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ise 25.09.2014 tarihinde genelge yayınlayarak uygulamaya ilişkin esasları belirlediğini aktararak, vatandaşları bazı konularda uyardı.

Fuat Tekin, genel sağlık sigortası borcu olan ve borcunu yatırmayanların borçlarının yapılandırıldığını ve bu borcu ödemede büyük kolaylık getirildiğini kaydetti.

Vatandaşları 'gelir testi' konusunda uyaran Fuat Tekin şunları söyledi:

"Vatandaşlardan talebimiz herhangi bir sosyal güvence kapsamında olmayıp genel sağlık sigortası kapsamında zorunlu sigortaya tabilerse mutlaka ve mutlaka Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyor. SYDV'ye başvurduktan sonra gelir durumu güncellenecek. Eğer başvurmazlarsa resen tescil gerçekleştiriliyor. Böyle olunca yüksek meblağdan borç tahakkuk ediyor. Yasa gereği 60 gün ve fazla borcu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanması mümkün değil. Güncel tescili gerçekleştirip, ortaya çıkan borcun yapılandırılması gerekiyor.

Mutlaka ve mutlaka bu günden itibaren yapacakları ilk iş genel sağlık sigortasının gelir testi için sosyal yardımlaşma vakfına başvursunlar. Genel sağlık sigortasının tescili ve ödenecek prim miktarının belirlenmesi için bu işlemi yapılması lazım.

Yapılandırma kapsamında borç türleri, 2014 nisan dönemi öncesine ait borçlardır. Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek pirimi, genel sağlık sigortası primi, işsizliğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile ek karşılık primi, kurumca tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payının da içinde bulunduğu borçlar yapılandırma kapsamına giriyor." - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Adıyaman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title