Haberler

Sgk Borçlarına 36 Aya Varan Taksit İmkanı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları yeniden yapılandırıldı. 2016 Haziran ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını kapsayan yapılandırmayla, esnaf icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, ayrıca 36 aya varan taksit imkanına kavuşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, SGK alacaklarını yeniden yapılandırıyor.

Yapılandırma, 2016 Haziran ve daha önceki dönemlere ait SGK alacakları ile bunların gecikme cezalarını kapsıyor. Gecikme cezaları affedilecek, bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç aslına eklenerek tahsil edilecek.

Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran esnaf, icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek.

İdari para cezalarında anaparanın yüzde 50'si silinecek

Yapılandırma kapsamında, idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50'si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu, borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla ödeyecek.

36 aya varan taksit imkanı

Yapılandırma kapsamında, SGK'ya borcu olanlardan, bunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak.

SGK'ya borcu bulunanlar, peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecek. Buna göre, 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit (36 ay) vadeyle ödeme gerçekleştirilebilecek.

Genel Sağlık Sigortası borçları da yapılandırma kapsamında

Yapılandırma, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını da kapsayacak. 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksitle ödemesi mümkün olacak.

Gelir testi yaptırmamış olanlar, bunun için 2 Ocak 2017'ye kadar müracaat edebilecek. Belirlenecek gelir testi sonucuna göre GSS primleri ödeme imkanı sağlanacak. Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayan genel sağlık sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Borçlarını yapılandıran işveren nelerden yararlanacak?

Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve "Borcu yoktur" yazısı alan esnaf ile işveren, bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek.

Ayrıca daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları, talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek.

Kapanan iş yerlerine ait 31 Aralık 2014'e kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçlar ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirayı aşmayanlar silinecek.

Yapılandırma hakkı hangi durumlarda kaybedilecek?

Kanun kapsamında SGK borcu olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, taksitlendirme süresi içinde cari ay prim borçlarının, bir takvim yılında ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma haklarını kaybedecek.

Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 31 Ekim 2016'ya kadar başvuruda bulunabilecek. İlk ödeme 2 Ocak 2017'ye kadar yapılabilecek.

Hangi alacakları kapsıyor?

Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

Yaşlılık, emekli veya malullük aylıkları bağlandıktan sonra, kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 Şubat ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak.

Kaynak: AA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Recep Tayyip Erdoğan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim? 28 Mart Perşembe Survivor potada kimler var? Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Atlanta Hawks Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 29 Mart Basketbol NBA CANLI İZLE! Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title