Haberler

SGK Borçları Yapılandırılıyor

Güncelleme:

2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını ve bunların gecikme cezalarını kapsayan prim affı ile ilgili açıklamada bulunan SGK İl Müdürü İsmail Ünlü, bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran esnafın icra ve haciz işlemlerinden kurtulacağı ve teşviklerden yararlanabileceğini kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Ünlü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacaklarını yeniden yapılandırıldığını söyledi.

TORBA YASASI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Yapılandırma, 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını ve bunların gecikme cezalarını kapsıyor. Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran esnaf icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabileceklerini söyleyen SGK İl Müdürü İsmail Ünlü yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "İşveren ve sigortalıların Haziran 2016 ayı ve öncesine ait prim borçları yapılandırılacaktır. 4/a,b,c statülerinden kaynaklanan prim, kesenek, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, SGDP(Şubat ayına kadar olan), isteğe bağlı, topluluk sigortası primleri, ÖİV, Damga Vergisi, eğitim katkı payı, idari para cezaları ve buna bağlı gecikme zamları, 30/06/2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikli inşaatlar ve ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik üzerinde hesaplanan sigorta primleri, genel sağlık sigortası kapsamında primini kendi ödeyenlerin prim borçları ve buna bağlı gecikme zammı alacaklarını kapsamaktadır. Rücu alacakları, geçici 17, (Geçici 63 maddeleri gereği durdurulan Esnaf Bağ-kur ve tarım Bağ-kur sigortalılığın ihya edilmesi halinde ortaya çıkacak alacak tutarı), sağlık hizmet sunucularına(hastaneler, eczaneler, optikçiler) yersiz yapılan ödemelerden veya bunlara kesilen cezai şartlardan doğan alacaklar, kira alacakları kapsam dışı bırakılmıştır. Dolayısıyla bu borçlar yapılandırılmayacaktır."

YAPILANDIRMA NE SAĞLIYOR?
SGK İl Müdürü İsmail Ünlü, peşin ödeme yapıldığı takdirde indirim sağlanacağını vurgulayarak, "Bu borçların asılları yani anaparaları ödeme sürelerinin bittiği tarihten torba yasasının yayımlandığı 19 Ağustos arasında geçen süre için Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas olarak bir hesap yapılacak bu hesaplanan tutar süresi içerisinde ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı er'i alacaklarının tamamından vazgeçilecektir. Yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde(2/1/2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'si silinecek, borç aslı ve hesaplananan Yİ-ÜFE'nin kalan yüzde 50'si tahsil edilecek. Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklar alınmayacaktır" diye konuştu.

SGK BORÇLARININ YAPILANDIRILMASINDA ÖDEME ŞARTLARI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarının yapılandırılmasına imkân sağlayan 6736 Sayılı Kanun, 19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Böylece SGK'ya borcu olan işverenler veya sigortalılar, bu borçlarını peşin veya taksitler halinde ödeyebilmektedirler. Yapılandırma kapsamındaki SGK borçlarının yapılandırılabilmesi için, borçlular tarafından 31.10.2016 tarihine kadar SGK'ya başvuru yapılmalıdır. Yapılandırma başvurusu için kullanılacak formlar, 2016-18 Sayılı SGK Genelgesi'nin ekinde verilmiş olup borca uygun başvuru formunun kullanılması gerekmektedir. Başvuru sırasında, borcun ne şekilde ödeneceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Taksitler halinde ödeme yapılacaksa, kaç taksit halinde ödeme yapılacağı başvuru formunda seçilecektir. Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceği beyan edilmemişse, borcun azami taksit süresi (18 taksit) içinde ödeneceği kabul edilerek işlem yapılacaktır. Benzer şekilde, tercihi mümkün olmayan bir taksit sayısının seçilmesi halinde, taksit sayısına en yakın üst dilimdeki taksit sayısını, 18 taksitten daha fazla süreli bir taksit süresini tercih etmiş olmaları halinde ise 18 taksit süresini tercih ettikleri kabul edilerek işlem yapılacaktır. Tercih edilen taksit sayısına göre borçluya ödeme planı verilecektir. Başvuru formunda tercih edilen taksit sayısından daha uzun sürede ödeme yapılması mümkün değildir. Ödeme planı taksit tutarlarından oluşmaktadır. Taksit tutarları ise Borç Aslı (Borç Aslı + Yİ-ÜFE) + Taksitlendirme Farkı'ndan oluşmaktadır. Taksitlerin her biri için, ikişer aylık dönemlerin son günleri son ödeme günleridir.
Taksitle yapılacak ödemelerde ilgili maddelere göre belirlenen tutar;
- 6 eşit taksit için (1.045)
- 9 eşit taksit için (1.083)
- 12eşit taksit için (1.105)
- 18 eşit taksit için (1.15)
katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır. Başvuru formunda borcun taksitler halinde ödenmesi tercih edilmiş olmakla birlikte ilk taksit ödeme süresi içerisinde borcun peşin ödenmesi mümkündür. Borç tutarı bu şekilde ilk ödeme süresi içerisinde tamamen ödenirse, borç miktarı peşin ödeme şekline göre güncellenecektir. Peşin ödemenin tercih edilmesi halinde, alacak aslı (idari para cezası alacakları için alacak aslının yüzde 50'si) ile bu alacaklara ödeme süresinin bittiği tarihten 19/8/2016 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan tutarın tamamının 2/1/2017 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Sağlık Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title