Haberler

Sezonun En Çok Konuşulanları

Geçen Hafta, 2012-2013 Tiyatro Sezonunun Değerlendirmesini Köşeme Taşımış ve Geçtiğimiz Sezon En...

Geçen hafta, 2012-2013 tiyatro sezonunun değerlendirmesini köşeme taşımış ve geçtiğimiz sezon en çok izlenen oyunları yazmıştım. İlk üçte Ali Poyrazoğlu (Asi Kuş), Genco Erkal (Ben Bertolt Brecht) ve Haluk Bilginer (Antonios ile Kleopatra) gibi üç büyük duayenin olması kimseyi şaşırtmadı. Tercih edilen oyunları yazmışken ve tiyatrolar yeni sezon için repertuvar hazırlıkları yaparken; biz geçtiğimiz sezon en çok konuşulan ve öne çıkan konuları yeniden hatırlayalım...

KINAY DİRENİYOR

Emre Kınay'ın 2008'de dişinden tırnağından artırarak kurduğu Duru Tiyatro'nun kapatılma ihtimali geçtiğimiz sezon çok konuşuldu. Konu halen güncelliğini koruyor. Kadıköy Anadolu Lisesi bahçesinde yer alan ve bugüne dek pek çok önemli oyunla izleyici karşısına çıkan Duru Tiyatro, okul yönetiminin aldığı bir karar ile kapatılma tehlikesi yaşadı. Tiyatro sevdalılarını üzen bu süreç daha ne kadar devam edecek bilinmiyor ancak; Kınay, tiyatronun boşlatılmaması için hukuk savaşına devam ediyor. Bu zorluğa rağmen Duru Tiyatro bu sezon; biri yeni dört oyun sahneye koymayı başardı. Yeni oyunlardan 'Nafile Dünya'; 25 temsilde 15 binden fazla kişiye ulaştı.

ÜÇ OYUNDA HİTLER ETKİSİ

Klasiklerden çağdaş eserlere çok çeşitli prodüksiyonlarla her zevke hitap eden oyunların yer aldığı sezonda; Hitler döneminin etkilerini yansıtan oyunlar da çok dikkat çekti. Bo Sahne'nin ilk oyunu 'Adolf'ta Burak Sergen; ünlü diktatörün kaleme aldığı 'Kavgam' kitabından yola çıkarak Hitler'in son anlarını başarıyla sergiledi. Civan Canova'nın yazdığı 'Evaristo'da; evlenmelerinin üzerinden 40 saat bile geçmeden sığınakta eşi Hitler'le birlikte siyanür içerek intihar eden Eva Braun'u Ayşenil Şamlıoğlu başarıyla canlandırdı. Hitler etkileri taşıyan bir diğer eser de; yeni kurulan D22'nin 'Bent'adlı oyunu oldu. Meltem Cumbul'un da ilk yönetmenlik deneyimi olan oyun; faşizmin cinsel kimlik üzerindeki etkisini aktardı izleyiciye...

KESKİN ADAYLI ĞI REDE TTİ

Tiyatro Kare'nin sahneye koyduğu 'Aşk'a 103 Adım' adlı oyununda rol alan Suna Keskin'in; 17. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'ndeki 'En iyi yardımcı kadın oyuncu' adaylığını, başrol oynadığı gerekçesiyle geri çevirmesi çok konuşuldu. Keskin'in adaylığını çektiği kategoride ödülü; 'Yalnızlar Kulübü' oyunundaki performansıyla Pınar Çağlar Gençtürk kazandı. Ali Poyrazoğlu'nun 'Kaplumbağa' oyunun provalarını seyirciye açması ise diğer tiyatrolara örnek teşkil etti.

ÖNE ÇIKA NLAR

33. İsmail Dümbüllü Ödülü'ne layık görülen Erkan Can'ın babaanne rolünü canlandırdığı 'Bezirgan' oyununda Cem Davran'la birlikte müthiş oyunculuğu, ayakta alkışlandı. Ayrıca, mülayim anne rolleriyle hatırlanan ancak son oyunu 'Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi'yle seyircinin bu algısını kıran Sumru Yavrucuk'u, 'Penetratör' oyunundaki etkileyici performansıyla Eser Karabil'i, 'Sessizlik' oyununda, içindeki 'erkeği' ortaya koyan ve bu uğurda saçlarını kestirme cesaretini gösteren Funda Eryiğit'i, Uğur Uludağ'ın 'Bi Oyun Varmış' oyununda harikalar yaratan ve ilk defa gelinlik giyen Doğa Rutkay'ı, 'Küçük Adam Ne Oldu Sana?'da iki farklı rolle izleyici karşısına çıkan Songül Öden'i ve 'Yatak Odası Diyalogları'nda ilk kez sahneye çıkmasına rağmen 40 yıllık tiyatrocu gibi oynayan Sedef Avcı'yı göz ardı edersem, haksızlık yapmış olurum.

DE VLER ARAMIZDAN AYRILDI

Tartışmalarıyla, protestolarıyla ve alkışlarla bir sezon daha geride kaldı. Erol Günaydın, Leman Çıdamlı, Tekin Akmansoy, Metin Serezli, Macide Tanır, Mücap Ofluoğlu, Alev Sururi, Osman Gidişoğlu gibi tiyatroya senelerini vermiş ustalar aramızdan ayrıldı. Onları saygıyla anarken, önümüzdeki tiyatro sezonunu büyük bir heyecan ve merakla bekliyorum.

YUMURTALI SALDIRI

Geçtiğimiz sezon sanatçıların tutum ve söylemleri de çok konuşuldu. Oyuncu Ali Sürmeli'nin; 'Matmazel Julie'den Esinti' oyununda, rol arkadaşı Teoman Kumbarcıbaşı'yla öpüştüğü gerekçesiyle eski sevgilisi Sultan Ertuğrul'a yumurtalı saldırıda bulunması uzun süre gündemde kaldı. Sanat camiası tarafından kınanan Sürmeli, daha sonra canlı yayında özür diledi.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Bertolt Brecht Ali Poyrazoğlu Adolf Hitler Genco Erkal Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title