Haberler

Sezonu 8 Liradan Açan Kiraz, 45 Kuruşa Kadar Düştü

Güncelleme:

Türkiye'de kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı ve "Kuzey Yarımküre'nin ilk kirazı"nın yetiştiği Kemapaşa'da bu yıl etkili olan zirai don ve dolu yağışı, normal şartlarda kilogramı ortalama 7-8 liradan satılan ve çoğunlukla ihraç edilen "Ziraat 900" cinsi kirazın 45 kuruştan meyve suyu fabrikalarına satılmasına neden oldu.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, ilçedeki kiraz hasadıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, hasat mevsiminin son günlerine gelindiğini, bu yıl yaşanan 30 Mart'taki don ve 27-28 Nisan tarihinde dolu nedeniyle üretimde yüzde 80'e yakın düşüş oluştuğunu, bu şartların erik ve şeftali üretimini de etkilediğini bildirdi.

ÜRETİM DÜŞTÜ AMA FİYAT ARTMADI

Karşılaşılan olumsuzluklar nedeniyle bu yıl ilçede 15-17 bin ton civarında kiraz üretimi gerçekleştiğini belirten Oray, "Üretimde düşüş olduğu için fiyatlar yükselir zannediyorduk ama o da olmadı. Fiyatlar önceki senelerdeki gibi ortalama 3-4 liradan oluştu" dedi.

Kirazda en büyük zararın "Ziraat 900" olarak adlandırılan cinste oluştuğunu kaydeden Oray, şunlar söyledi:

"Bizim en büyük beklentimiz bu üründeydi. Yağmura, doluya ve olumsuz koşullara karşı daha hassas olduğu için en büyük zararı bu cins kiraz gördü. Zarar gören, çatlayan kirazlar meyve suyu fabrikaları tarafından kilogramı 45 kuruştan alınmaya başlandı. Yani kilogramı 7-8 liradan ihracata gidecek ürünler 45 kuruştan meyve suyu fabrikalarına verildi. Kiraz suyu, meyve suyu olarak çok yaygın değil ancak diğer meyve suları içerisine karıştırılabiliyor. Daha önceki yıllarda kiraz meyve suyu olarak hiç alınmamıştı, bu yıl ilk kez alındı. Bunda vişnenin pahalı olmasının da etkisi var. Zannediyorum vişne suyuna takviye olarak düşündüler."

ÜRÜN ÇATLADI İHRACAT DURDU

Oray, ilçeye gelen ihracatçı firmaların sezonun ilk başında "Ziraat 900" cinsi kirazı kilosu 9-10 liradan aldığını işaret ederek, "Baktılar üründe çatlaklar gelmeye başladı, alımı durdurdular. Tezgahını kapatıp giden firmalar oldu. Çoğu üretici, oluşan fiyatlar karşısında toplama masraflarını da düşünerek ürünü dalında bıraktı" ifadelerini kullandı.

KOOPERATİF KURMAK İSTİYORUZ

İhracatçı firmaların fiyat belirlemedeki tekelinden şikayet eden Oray, ziraat odası olarak daha önce "kiraz borsası kurulması" talebinde bulunduklarını ancak kirazın pamuk, üzüm ve incir gibi depolama imkanı ve raf ömrü olmadığından bu düşüncelerinin hayata geçirilemediğini söyledi.

Borsa yerine yerel yönetimlerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla "tarımsal kalkınma kooperatifi" kurmak hedefine yöneldiklerini ifade eden Oray, "Böyle olumsuzlukların yaşandığı dönemlerde üreticileri bir araya getirmek zorlaşıyor. Üreticinin kurtulması için bu birlikteliğin kurulması şart. Şimdi aracı firmalar bir araya gelip bir fiyat belirliyor, buna karşı üreticinin kendi başına mücadele etme durumu yok. Birlik olacaksın, mal vermeyeceksin. Bizim en büyük eksikliğimiz bu" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Ekonomi

Kemalpaşa Türkiye Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (8)

KÜBRA:

AY ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYORLAR YA.. BAK CANIM ÇEKTİ ŞİMDİ... BEBEKLERİM BENİM...

7
6
yanıtYanıtla
ali velialiveli@gmail.com:

canın çektiyse verelim

yanıt0
yanıt0
SİNAN GERİ:

YANİ HERYIL 1-2 TL DEN KİLOSUNU SATSAYDINIZ BAŞINIZA BELKİDE GELMEZDİ.BÖYLE 45 KURUŞA GİDER İŞTE EEEE...BİRDE DEMEKKİ MEYVASULARI KİLOSU 2 TL YERİNE 1 TL DEN DE KURTARIYOR.YAKINDA MEYVASUYU SATICILARININDA BAŞINA BİŞEYLER GELİRSE ŞAŞIRMAM.EEEE ALLAH''IN SOPASI YOK VAKTİ UZUN VE GENİŞ EEYYY TÜCCAR ABİLER..

5
4
yanıtYanıtla
Türkiyempoyrazyeli@gmail.com:

SEN O YEDİĞİN KİRAZ İÇİN KÖYLÜLER, ÇİFTÇİLER KAÇ AY ÇALIŞIYOR; SULAMA, İLAÇLAMA, BAKIM YAPIYOR BİLİYOR MUSUN? BELLİ Kİ BİLMİYORSUN..! GİT BİR BAK YETİŞTİRMESİNİN ZORLUĞUNU GÖR SONRA AHKAM KES..! SEN TÜRKİYE DIŞINDA 300 DOLARLIK TELEFONA TÜRKİYE İÇİNDE 1000 DOLARA YAKIN PARA VERİRSİN AMA HAVASINI ATARSIN..! VE BİNBİR EMEKLE YETİŞTİRDİĞİ KİRAZI YURT DIŞINA 8 LİRADAN SATAN KÖYLÜYE DE AHKAM KESERSİN..! YÜRÜ GİT İŞİNE SEN ÜRETMENİN ZORLUĞUNU BİLMEYEN TÜKETMEYİ İSE MARİFET SAYAN BİR DÜŞÜNCESİZSİN..! HADİ TELEFONUNLA, ARABANLA, BİLGİSAYARINLA HAVA ATMAYA DEVAM ET..! ÇÜNKÜ ONLAR DA ŞU AN ŞAŞIRIYORLAR SANA..! DİYORLAR Kİ BENİM 100 DOLAR VERMEDİĞİME NASIL 500 DOLAR VERİYOR BU DİYORLAR SENİN İÇİN..! LAF OLSUN DİYE YORUM YAZMA BİR DAHA..!

yanıt0
yanıt0
BAWER:

Çok iyi olmuş bu ülke bunu hakediyor.iyi kiraz olsaydı yurtdışına giderdi.gene kötüsünü vatandaş yerdi şimdi kafire üçün biri gider .Böyle çok iyi olmuş.:))

6
0
yanıtYanıtla
sinir küpü:

nerdeymiş 45 kuruşluk kiraz bir kasada biz alakta çoluk çocuk yesin sevaptır adresi beliyam

1
0
yanıtYanıtla
KAMİL ÖNGÜÇ:

Türkiyem rumuzlu şahıs ne de güzel yorum yapmış.bravo

1
0
yanıtYanıtla
tüketici:

marketlerde 5 TL den aşağı kiraz yok??????asgdhjfnbvcvbjtkmc?

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title