Haberler

Seyyar Satıcılıktan Antikacılığa

Sivas'ta seyyar tezgahlarda ve el arabasında yıllarca eski eşyalar başta olmak üzere hırdavat ve benzeri malzemeler satan Hüseyin Doğan, ailesinin geçimini sağladığı antikacılığı bir süre önce açtığı dükkanda sürdürüyor Doğan: "Pazar yerlerinde, caddelerde, sokaklarda, soğuk havalarda seyyar arabayla.

MERVE TOPUZ - CÜNEYT ÇELİK - Sivas'ta seyyar tezgahlarda ve el arabasında yıllarca eski eşyalar başta olmak üzere hırdavat ve benzeri malzemeler satarak ailesinin geçimini sağlayan 52 yaşındaki Hüseyin Doğan, bir süre önce antikacı dükkanı açarak seyyar satıcılıktan kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor.

Küçük Minare Mahallesi'ndeki dükkanında antikacılık yapan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antika eşyalara küçüklükten bu yana merakı olduğunu söyledi. El arabasında, pazarlarda ve yer tezgahlarında yıllarca eski eşya, hırdavat ve benzeri malzemeler sattığını anlatan Doğan, "Pazar yerlerinde, caddelerde, sokaklarda, soğuk havalarda seyyar arabayla yıllarca bu işin mücadelesini verdim" dedi.

Seyyar satıcılık yaptığı dönemlerde maddi sıkıntılar yaşadığını anlatan Doğan, "Buna rağmen kazandığım parayla 2 çocuğumu üniversitede okuttum" ifadesini kullandı.

Antika eşya toplamak için çok sayıda şehre gittiğini belirten Doğan, "Malzeme bulmak için 20 şehir gezdim, antika pazarlarına gittim. Yaklaşık 10 yıl böyle devam ettim, belli bir birikim ve tecrübeye ulaşınca da dükkan açtım. Şimdi de dükkanda satış yapıyorum. Seyyar satıcılıkta malzeme satmak zor ve karışık bir iş" diye konuştu.

Dükkan sayesinde işlerinin daha düzenli hale geldiğini aktaran Doğan, "Antika pazarlarına eşyalar satıyor, oralardan da Sivas'a antikalar getiriyorum. Yarısını da vatandaşlardan, tanıdıklardan, çevremdekilerden, köylerden topladım. Yaklaşık 1000-1500 çeşit malzemem var. Malın orijinalliğine bağlı olarak fiyatı 1 ila bin lira arasında değişiyor" dedi.

İş yerinde orijinal gaz ocakları, sahanlar, bakır malzemeler, sandık, pul, madeni para, eski gazeteler, plak ve taş plaklar gibi malzemeler bulunduğunu dile getiren Doğan, "Osmanlı'dan kalma ev aletleri, aynalar da bazen elimize geçiyor. Bunları, eski eşyalara merakı olanlar, anılarını tazelemek isteyenler gelip alıyor. Şark köşesi oluşturmak isteyenler genellikle bizi tercih ediyor ve bakır eşyalar alıyor. Öğrenciler, memurlar, öğretmenler, kahveciler ve kafe işletenler de gelip burada alışveriş yapıyor" diye konuştu.

Doğan, antikacılıkta rekabetin az olduğunu, Sivas'ta da bu işi yapan fazla esnaf olmadığını, dolayısıyla rahat çalıştığını belirterek, "Nerede olursan ol, müşterin gelip seni buluyor. Rakibimiz yok, fiyatlarımızı kendimiz belirlediğimiz için daha rahatız. Antikaların dekor amaçlı kullanılması da işlerimizi daha arttırdı" dedi.

Yıllarca eşya ve hırdavat satışı yaptığı el arabasını anısı olduğu için dükkanının önünde bulundurduğunu anlatan Doğan, bu arabanın üzerinde malzemeleri sergilediğini söyledi.

Doğan, dükkanını kapatsa bile antika eşyalarını evinde sergileyeceğini sözlerine ekledi. - Sivas

Kaynak: AA / Yerel

Sivas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title