Haberler

Seyyar Fotoğrafçı "Foto Şemsi"Nin Hikayesi

CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de seyyar fotoğrafçı 66 yaşındaki Şemsi Türk, tarihi Selimiye Camisi önünde yerel ağızla "H" harfini yutup, "Bir kare 'Edirne Atırası' ister misiniz?

SALİH BARAN - CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de seyyar fotoğrafçı 66 yaşındaki Şemsi Türk, tarihi Selimiye Camisi önünde yerel ağızla "H" harfini yutup, "Bir kare 'Edirne Atırası' ister misiniz?" diye seslenerek müşterilerini bekliyor.

Geçmişle kıyasla fotoğrafçılık endüstrisinin yaygınlaşması, cep telefonlarının birer fotoğraf makinesi özelliği almasına rağmen Edirne'de "Foto Şemsi" olarak tanınan Şemsi Türk, Mimar Sinan'ın eşsiz eseri Selimiye'nin önünde seyyar fotoğrafçılığı yaşatmaya çalışıyor.

Her sabah "allı güllü" seyyar profiliyle Selimiye Meydanı'na gelen Şemsi Türk, yıllarını verdiği fotoğrafçılığı son 20 yıldır seyyar olarak sürdürüyor. Türk, üzerinde "Canım annem", "Canım babam", "Seni seviyorum", "Edirne'den selam", "Şafak sayılı" yazılar bulunan, Türk bayraklı tezgahını yerleştirmesi sonrası tab makinesini de yanına alarak bir ağaca sırtını verdiği taburesinde müşterilerini bekliyor.

Şemsi Türk, 1950'de doğmuş, eline ilk fotoğraf makinesini 1975'te almış, o günden bu yana da elinden hiç düşürmemiş. Fotoğrafçılıktan emekli olması sonrası 20 yıl önce dükkanını kapatan ve geçimine katkı olması amacıyla fotoğraf çekmeye devam eden Türk, akıllı telefonlar çıktıktan sonra işleri azalsa da yine de kazancına kanaat getiriyor.

Hafta içi "seyyar fotoğrafhane" çok iş yapmasa da hafta sonu çarşı iznine çıkan askerler ve Edirne'yi gezmeye gelen turistler, "Foto Şemsi"nin işlerine biraz hareketlilik getiriyor.

Kim hangi mesajla fotoğraf isterse o yazıyı fona yerleştiren Türk, kalp içerisinden Selimiye manzaralı fotoğrafı 1 dakika sonra müşterisine sunuyor. Şemsi Türk'ün "seyyar stüdyosu"nda tek kare fotoğraf çekimi 5 lira.

"Aksatmadan her sabah dükkanı açarım" diyen ve mesken tuttuğu açık mekanı dükkan olarak tanımlayan Türk, "Edirne'den güzel bir hatıra veriyoruz gelenlere, eskiden fotoğrafları birkaç gün sonra teslim ederdik ama şimdi birkaç dakika içerisinde verebiliyoruz. Kışın işler düşer, yazın artar. Yazın da genelde hafta sonları iş yoğun olur. Buna şükür, hayat mücadelemize, üretkenliğimize devam ediyoruz." dedi.

Şemsi Türk, bir şikayetini de çözüm önerisiyle sunarak, "İğde ağaçları Selimiye'yi kapatır oldu, bu ağaçları budamalılar" diyerek yeniden sanatına can vermek için deklanşörün başına geçiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title