Haberler

Seyitömer Höyüğü'ndeki Kazılar

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında 2006 yılından bu yana sürdürülen Seyitömer Höyüğü'ndeki kazılarda geçen yıl elde edilerek onarılan bin 99 eser, Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi.

Prof. Dr. Bilgen, Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, kazıların 6'ncı sezonunu geçen yıl kasım ayında tamamladıklarını anımsattı.

Geçen kış mevsimi öncesi fiili kazıya ara vererek, höyüğün yer aldığı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Seyitömer Linyitleri İşletmesi (SLİ) Müessesesi'nce sağlanan imkanlar doğrultusunda 10 arkeoloji uzmanını görevlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Bilgen, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız, DPÜ Merkez Yerleşke'deki laboratuvarlarımızda eski eserlerin tamiri ve teşhire hazırlanması bakımından bir fabrika gibi çalıştı. Restorasyon ve konservasyon dediğimiz bu aşamaları çok yoğun ve hızlı bir şekilde yapabilme imkanımız oldu. Herhalde Türkiye'de ilklerden biridir; bin 99 envanterlik, sergilenebilecek düzeyde eseri Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne teslim ettik. Yaklaşık yüzde 80'i, Erken Tunç Çağı'nda üretilmiş seramik eserlerden oluşuyor. Bu onarılan eserleri, höyükten geçen yıl bulmuştuk. Bu, sahada iyi yetişen ve atölyede ustalıkları artan, bundan dolayı hızlı üretim yapabilen arkadaşlarımızın başarısıdır. Bu imkanları bize sağlayan tüm yetkililere teşekkür ederim."

-"Kütahya'da yeni ve modern bir müze binasına ihtiyaç var"-

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün de 6 yıldır her yıl 6'şar ay olmak üzere sürdürülen kazılarda çok sayıda eserin müzeye kazandırıldığını söyledi.

Seyitömer Höyüğü'nün, fazla sayıda eser verdiğini ve çok zengin bir tarihsel yapıya sahip olduğunu anlatan Türktüzün, "Bu yıl müzemize getirilen eserlerin sayısı 2 bin 500'e ulaştı. Bu yıl yapılacak kazılarda en az bu sayıda eserin daha müzemize getirileceğini tahmin ediyorum. Kütahya Arkeoloji Müzesi, tarihi bir medrese binasında 1965 yılından bu yana hizmet veriyor. Müzemizde 40 bin 500 envanterli eser var. Buna karşı Seyitömer Höyüğü'ndeki eserlerin fazlalılığından dolayı çok büyük bir kapasiteye sahibiz. Dolayısıyla Kütahya'da yeni ve modern bir müze binasına ihtiyaç var."

-Höyüğün altındaki kömür, ekonomiye kazandırılacak-

SLİ Müessesesi sınırları içinde yer alan höyükteki kazı çalışmaları, altındaki 12 milyon ton kömürün ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğü'nce başlatıldı.

Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'nün 1990-1995 yıllarında yürüttüğü çalışmalar, 2006'dan itibaren DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nce ele alındı.

TKİ Genel Müdürlüğü ve DPÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereğince her yıl 6'şar aylık dönemler halinde yürütülen kazı çalışmalarının tamamlanması ve höyüğün kaldırılmasının ardından değeri yaklaşık 500 milyon lira olarak tahmin edilen linyit kömürünün çıkarılmaya başlanması hedefleniyor.

Geçen yıl höyükte, öğretim elemanları, öğrenciler ve SLİ Müessesesi'nce görevlendirilen işçilerden oluşan 250'den fazla kişi görev yaptı.

Muhabir: Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Kömür İşletmeleri Seyitömer Kütahya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title