Haberler

Seyit Rıza Elazığ'da İdam Edildiği Meydanda Anıldı

Dersim isyanının lideri olduğu gerekçesiyle 15 Kasım 1937 tarihinde idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları, Elazığ'da idam edildiği yerde HDP ve DBP ve Emek Partisi üyeleri tarafından anıldı. Konuşmalarda, Seyit Rıza'nın mezar yerinin açıklanması ve idam edildiği meydanın isminin 'Hakikatler Meydanı' olarak değiştirilmesi istendi.

Dersim isyanının lideri olduğu gerekçesiyle 15 Kasım 1937 tarihinde Elazığ'daki Buğday Meydanı'nda idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları aynı yerde anıldı. HDP ve DBP ve Emek Partisi üyelerinin katıldığı anmada konuşan HDP İl Eş Başkanı Yunus Güneş, Seyit Rıza ve arkadaşlarını idamlarının 78'inci yıldönümünde saygıyla andıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim, Kürt halkının onurlu direnişine öncülük ettikleri için hedef alındı. Bu idamla halkın meşru isyanı, büyük direnişi kırılmak istendi. O dönemin yönetimi, 75 yaşındaki Seyit Rıza'yı idam edebilmek için yaşını küçülttü, oğlunu ise yaşını büyüterek idam etti. Son arzusunun aksine, Seyit Rıza'nın gözü önünde oğlunu idam ederek, Ona çok büyük bir acı yaşattı. Oğullarını kaybeden Seyit Rıza tüm bu acı ve zulme karşın egemenlerin önünde diz çökmemiştir. Aradan geçen 78 yıla rağmen Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yeri belli değildir. Bu mezarların bir an önce bulunması, o mücadeleyi sahiplenenlerin en doğal hakkıdır. Dersim katliamını gerçekleştirenler, Alevi toplumuna karşı bu insanlık suçunu işleyenler, Kürt halkına asla unutmayacağı bu trajediyi yaşatanlar tarihin lanetli sayfasında yer aldı. Seyit Rıza ve arkadaşları ise, büyük direnişleriyle tarihin onurlu sayfalarında, halkların vicdanında ve zihninde her zaman hatırlanıyor ve hatırlanacak."

Anma için Tunceli'den gelen bir grup adına konuşan Ferhat Güven ise, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edildiği meydanın adının Hakikatler meydanı olarak değiştirilmesini istediklerini söyledi. Buğday meydanında gerçekleşen anmadan sonra anmayı gerçekleştiren grup daha sonra dağıldı. - Elazığ

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Seyit Rıza Dersim Elazığ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (1)

mehmet:

siz o ismi gidin tunceli deki meydanlara verin. bizim meydanımızın adı ''buğday pazarı'' gayet de güzel. . .

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title