Haberler

Şeyh Şaban-I Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası Kutlamaları Başladı

Her yıl geleneksel hale getirilen Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası kutlamaları, Kastamonu’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle başladı.

Her yıl geleneksel hale getirilen Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası kutlamaları, Kastamonu'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle başladı.

Cuma namazı sonrası Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'nde başlayan kutlamalar çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Avcı, Şeyh Şaban-ı Veli ile Kastamonu'daki Evliyalar Haftası hakkında davetlilere bilgiler verdi. 23 yıldır Kastamonu'da Evliyalar Haftası'nın kutlandığını belirten Vali Erdoğan Bektaş, "Bugün gördüğüm manzara karşısında en azından Kastamonu'nun ilgisini Evliyalar Haftasına çekebildik. Daha sırada Kastamonu'nun geri kalanı var. Komşu vilayetlerimiz var, ülkemiz var ve sonunda uluslararası arena var. Çünkü burası hak ediyor. Tüm ilgiyi hak ediyor. Gerçekten Kastamonu'ya ifade edilemeyecek çok büyük manevi değer Hz. Pir Şeyh Şabanı Veli Hazretleri" dedi.

Allah'ın dostlarına dost olmaya talip olduklarını ifade eden Vali Bektaş, "Buralara, biraz gönlümüzü kirini, pasını temizlemeye, manevi dünyamızı biraz daha renklendirmeye, biraz daha tatlandırmaya geliyoruz. Bunu istiyoruz ki herkes paylaşsın. Herkes bu nimetten, bu güzelliklerden yararlansın. Bizde bu çerçevede güzellikleri yerine getirmeye çalışalım" diye konuştu.

Kastamonu'nun farklı özellikler taşıyan özel bir şehir olduğuna değinen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, "Kastamonu evliyalar diyarı ve şehitler beldesidir. Kastamonu, Müslüman Türklerin hakimiyetine girip İslam'ın nuruna gönlünü açtığı günden beri her asırda büyük alimler, evliyalar ve bahadırlar yetiştirmiştir. Kastamonu, bütün Anadolu'ya, hatta tüm dünyaya nur saçan bir kaynak olmuş mübarek bir beldedir. Bu belde aynı zamanda Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda verdiği şehitlerle, ismini tarihe yazdırmış bir yiğitler ve kahramanlar diyarıdır" dedi.

Kastamonu'nun Şeyh Şaban-ı Veli'nin şehri olduğunu ifade eden Başkan Babaş, bu şehrin medeniyetin ve maneviyatın beşiği olduğunu belirtti. Babaş, "Anadolu'nun 4 direğinden biri sayılan muhteşem bir velinin, Pirlerin Piri, Hazreti Pir Şeyh Şaban-ı Veli'nin hemşehrisi olma ayrıcalığının sahibiyiz biz. Ilgaz Dağları'nın kuzeyinde, Karaçomak Vadisi'nin üzerinde kurulan bu şehrin güzel insanları, o gönül sultanlarının manevi varlığını hissederek yaşarlar. Bu yüzden Kastamonu halkının maneviyatı güçlüdür, Kastamonu halkı dinini, kitabını bilir. Kastamonu halkı, ülkesini, vatanını, milletini sever. Kastamonu halkı, hakkı, hukuku, adaleti korur ve riayet eder" şeklinde konuştu.

"Milletleri, toplumları güçlü ve dinamik kılan en büyük etken, o toplumun içinde yetişen ilim ve irfan sahibi alimlerdir" diyen Belediye Başkanı Babaş, "Toplumlara yön veren kişiler, daima o toplumun hafızasında yaşarlar. Kültür mirasımızın önemli şahsiyetlerinden biri olan Şeyh Şaban-ı Veli de toplumumuza yön vermiş, onun manevi temellerinin oluşmasında rol almış ve bugün hala bu rolünü yerine getiren özel bir kişidir. Bu sebeple O'nu hatırlamak, O'nu tanımak, tanıtmak, anlamak ve çocuklarımıza öğretmek önemli görevlerimiz arasındadır. Çünkü kendi geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceklerini de planlayamazlar. Geleceğin büyüklerini yetiştirmek, geçmişteki büyükleri bilmek, toplumun birbirine güvenmesi ve fertlerin birbirini sevmesiyle mümkündür" ifadelerini kullandı.

Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin sahip olduğu ve yaydığı ilim, irfan, irşat ve hikmet ile o dönem Anadolu'nun 4 direği olarak kabul edilen Hazreti Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ile birlikte 4 büyük evliya arasında kabul edildiğine dikkat çeken Babaş, "Zaten maneviyatın beşiği, gerçek medeniyetin memleketi olan Kastamonu'muz, evliyalar yatağı olarak anılmaktadır. Bizler o kadar şanslıyız ki bu bereketli topraklarda, gönül sultanlarının manevi atmosferinde, milletini, vatanını, mukaddesatını bilen, doğruyu ve yanlışı ayırt edebilen insanlar olarak yaşıyoruz" dedi.

Babaş, şunları söyledi:

"Kastamonu'yu maddi ve manevi her alanda gelişmiş, içinde yaşayanların mutlu ve huzurlu olduğu bir ilim ve irfan şehri olarak görmeyi hayal ediyorum. Bu hayalimi gerçekleştirmek için de gece gündüz hiç durmadan çalışacağımı bir kez daha tekrar etmek istiyorum. İnşallah Kastamonu'yu yaşayan, yaşanan ve yaşanılası bir şehir haline getireceğiz. Kastamonu'nun imarına ve kültürel turizme büyük önem veriyorum. Kastamonu'nun otantik yapısını açığa çıkartan, yenileme ve ıslah etmeye yönelik, özellikle eski Kastamonu dediğimiz Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi gibi tarihi özelliği olan bölgelerimiz için hazırladığımız kültürel turizme dayalı projelerimizi tek tek uygulamaya geçireceğiz. Bunları yaparken hem şehrimizdeki manevi değerleri, hem de tarihi dokuyu daha fazla öne çıkarmayı, bu arada da turizmi canlandırarak esnaflarımızın bu sektörden daha fazla gelir elde etmesini amaçlıyoruz. Manevi tesiriyle bizleri her yıl burada çiçek kokusuna kapılmış arılar gibi toplayan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin hayatına baktığımızda çok derin ve düşündürücü manalarla dolu olduğunu anlıyoruz. O'nun yaktığı meşale elden ele dolaşarak yüzlerce yıl insanlığı aydınlatmış, bugünlere kadar ulaşmıştır. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri, milletimizi tarihte büyük bir millet yapan ve dünyaya hakim kılan değerlerin yaşanması, yaşatılması ve yayılmasında, Türk İslam medeniyetinin ilerlemesi ve dünyada söz sahibi olmasında önemli bir manevi önder olmuştur."

Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin gerek ülkemiz hayatında, gerekse Kastamonu hayatında çok önemli bir fonksiyon icra ettiğine işaret eden Babaş, şöyle devam etti:

"Vefatından 445 yıl sonra biz Kastamonulular olarak Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin şahs-ı manevisinden hala nasiplenmeye devam ediyoruz. O, bu topraklarda doğmuş, büyümüş, kendini yetiştirmiş ve öyle bir kök salmış, öyle bir çevresini aydınlatmış ki vefatından 445 yıl sonra hala burada insanlar ondan bir şeyler umuyor, bir şeyler bekliyor. Bu durumun bize anlatacağı çok şeyler var. Bizler o şerefli, onurlu, güçlü, kudretli, dolu dolu yaşanan aydın geçmişimize bakarak o mirasa layık olmaya çalışıyoruz. Ona layık torunlar olmak için bu memleketi geliştirmek, burada kendimize daha büyük, daha güzel gelecek inşa etmek zorundayız. Çocuklarımıza, gençlerimize, tüm insanlarımıza, geçmişte sahip olduğumuz değerleri yeniden ulaştırmaya, onların da gönüllerini aynı imanla doldurup aynı duyguları yaşamalarını ve paylaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerini hatırlamak, bu sebeplerle çok önemlidir."

İl Müftüsü Osman Aydın da, Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası kapsamında bir dizi etkinlikler yapılacağını belirterek, bu zaman zarfından türbelerin gezileceğini ve konferansların yer alacağını söyledi.

Konuşmaların ardından İl Müftülüğü İlahi gurubu tarafından ilahiler seslendirildi ve kuranı kerim tilaveti yapıldı. Ardından serginin ve Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Hizmet Binasının açılışını yaparak bina içini ve sergiyi gezdi. Buradaki programın ardından yeni kurulan Ahmet Siyahi ve Halidiyye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneği ile Seyyid Ahmet Siyahi Türbesi ve Halidiyye Kütüphanesi'nin yapılan duanın ardından açılışı gerçekleştirildi. Ahmet Siyahi ve Halidiyye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Baysan'ın girişimleri sonucu çevre düzenlemesi yapılan türbe ile derneğe ait Halidiyye Kütüphanesi'nin halkın hizmetine sunulmak üzere açılışı gerçekleştirildi. Açılıştı Dernek Başkanı Ahmet Baysan, Seyyid Ahmet Siyahi Türbesi ile Halidiyye Kütüphanesi hakkında davetlilere bilgiler verdi. Baysan, "Seyyip Ahmet Siyahi Hazretleri Silsileyyi Aliyye-i Nakşibendiyye denilen büyük alimler silsilesinin 29'uncusu Mevlana Halidi-i Bağdadi Hazretleri'nin Anadolu'da bulunan en büyük halifesidir" dedi.

Daha sonra dernek tarafından davetlilere türbe ve kütüphane hakkında bilgi içeren kitap hediye edildi. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erdoğan Bektaş Tahsin Babaş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title