Haberler

Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin Yönetim Planı Revize Edildi

Ramsar Sözleşmesi de dahil üç ayrı kararla koruma altında bulunan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin yaz aylarında kurumasının önüne geçilmesi için hazırlanan yönetim planı revize edildi.

Ramsar Sözleşmesi de dahil üç ayrı kararla koruma altında bulunan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin yaz aylarında kurumasının önüne geçilmesi için hazırlanan yönetim planı revize edildi.

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'de salı günü başlayan "Yönetim Planı Değerlendirme ve Seyfe Gölü Revize Yönetim Sulak Alan 2.5 Yıllık Uygulama Planı" konulu teknik toplantının bugün sona erdiğini söyledi.

Toplantıda, 5 yıl önce yapılan Seyfe Gölü Sulak Alanı Yönetim Planı'nın revize edildiğini belirten Çetiner, kendilerinin de bazı tavsiyelerde bulunduklarını aktardı.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin her yıl yaz aylarında kuruduğuna işaret eden Çetiner, kurumanın önlenmesi için yöreden alınan içme ve sulama suyuna alternatifler oluşturularak, çalışmaların hızlandırılmasını istediklerini vurguladı.

Daha önce hazırlanan plandaki aksaklıklar ve yarım kalan çalışmaların da gözden geçirildiğini dile getiren Çetiner, şöyle konuştu:

"Buradaki amaç, daha önce yapılan plandaki aksaklıkları ve yarım kalmış çalışmaları hızlandırarak yeni bir boyut kazandırmak. Alternatifler bulunarak yöreden alınan suların durdurulmasını istedik. Yine bölgede derin kuyu pompaları var. Buralardan alınan su miktarı kontrol edilerek gölün ihtiyacına göre su verilmesini talep ettik. Mutlaka damlama sulama sistemine geçilmeli. Böylece, daha az su tüketimi ile daha çok verim elde edilmesi söz konusu olabilir. Seyfe Gölü Kuş Cenneti bölgesinde Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı (ÇATAK) Projesi uygulanıyor. Proje mevcut haliyle tek bölgede bütün olarak uygulanıyor. Biz, minimum iki ya da üç bölgeye ayrılarak uygulanmasını ve su tüketimi fazla olan yerlerde destek oranının artırılmasını arzu ediyoruz. Buralarda su tüketimi azalırken, ürün kaybı yaşayan çiftçi de zarar etmeyecek. Gölü korurken yörede yaşayan çiftçilerin de zarar görmemesi gerekmektedir."

Nevşehir'in Kalaba bölgesinden Seyfe Gölü yöresine su getirilmesinin planlandığını anlatan Çetiner, "Seyfe'ye Kalaba'dan su getirilmesi projesinin de bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Çalışmalar bir an önce hızlanırsa Kuş Cenneti'ndeki su seviyesi artacaktır. Buraya su gelirse yöredeki çiftçilerin gölden kullandıkları su miktarı azalacak. Gölün eski güzel günlerine dönmesi için çalışmaların hızlanmasını istiyoruz." diye konuştu.

Uluslararası Ramsar Sözleşmesi'nin yanı sıra Türkiye'de Ramsar Sözleşmesi dahil üç ayrı koruma sınıfına dahil ender sulak alanlardan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Göl, 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Seyfe Gölü Kırşehir Kalaba Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title