Haberler

Seyahat Otobüsleri Pazarı

Fikri Cinokur - Man Kamyon ve Otobüs Ticaret Aş Satış Direktörü D

Fikri Cinokur - MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Satış Direktörü D. Eren Gündüz, seyahat otobüsleri pazarının Türkiye'de çok iyi gittiğini belirterek, 'Bir anda pazarın ikiye katlanacağını ne biz, ne rakiplerimiz öngöremedik. Pazarda ciddi bir artış oldu' dedi.

Bir turizm firmasının filosuna kattığı 11 otobüsün teslim töreni için Antalya'ya gelen MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ Satış Müdürü Eren Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel kriz sonrası bu yıl seyahat otobüsleri pazarının çok ilginç geçtiğini bildirdi. Geçen yıl kriz nedeniyle sektörün yüzde 35-40 oranında daraldığını ifade eden Gündüz, bu yılın yedi aylık döneminde gerçekleşen otobüs satışlarının geçen yılın rakamlarını aştığını kaydetti. Gündüz, şu bilgileri verdi:

'Bu yıl pazar gerçekten çok ilginç. Geçen yıl krizden dolayı pazar yüzde 35-40 daralmıştı. Toplam seyahat otobüsü satışı 603'tü. Oysa bu sene Temmuz aynı sonunda 607 otobüs satıldı. Yedi ayda, geçen yılın tamamı geçildi. Yılın sonuna doğru bütün markalarda yüklü satışlar olacak. Dolayısıyla bu yıl pazar iyi. Bunun nedeninin birincisi kur düşük, Avro makul seviyelerde gidiyor. İkincisi ise faiz oranları çok iyi. Hem bizim finansman şirketimiz, hem de bankalar iyi faizler veriyor. Geçen yıl ertelenmiş bütün yatırımlar bu yıl yoğun şekilde yapıldı. O yüzden bu yıl otobüste ve kamyonda da çok iyi bir yıl geçirildi ama herkesin yaptığı iyileşmenin üzerine biz MAN olarak çok çok daha iyi bir sıçrama yaptık. Pazar payımızı, yeni segmentler oluşturarak yüzde 70 yükselttik. Daha önce bire bir turizmle örtüşen ürünümüz yoktu. Rakiplerimiz daha güçlüydü. Bu yıl iki önemli ürünle çıktık. Bunlardan biri üst sınıf stil otobüslerimiz. Turizme özel bir reaksiyon geliştirdik. Otobüslerimizdeki yakıt tüketiminde farklılığımız ve servislerdeki ucuzluğumuz bütün filolara girmemizi sağladı. Özellikle son 2-3 yılda Türkiye'de bütün prestijli seyahat otobüs şirketlerinde MAN ve Neoplan satılıyor.'

Kriz öncesi pazar paylarının yüzde 25'ler civarında olduğunu anımsatan Gündüz, kriz sonrası paylarının çok düştüğünü hatırlattı. Şu anda stokların tükendiğini ve Kasım ayına teslimat yaptıklarını bildiren Gündüz, 'Bu yıl pazar payımızı yüzde 22-23'lere çıkarmayı hedefliyoruz. Beklediğimiz bazı projeler var. Bunları gerçekleştirirsek yüzde 25'i tekrar buluruz. Şu andaki pazar payımız yüzde 18-19 civarlarında. Geçen yıl 603 otobüs satışı olunca, bu yıl da aşağıyı yukarı yüzde 10 iyileştirme öngörüyorduk. Bir anda pazarın ikiye katlanacağını ne biz, ne rakiplerimiz ön görebildik. Pazarda çok ciddi artış oldu' diye konuştu.

- ŞEHİRLERARASI SEYEHAT OTOBÜSLERİNDE YENİLEME VAR-

Türkiye seyahat otobüsleri pazarının Avrupa'ya göre çok hızlı geliştiğine de dikkati çeken Gündüz, Türkiye'de seyahat otobüs firmalarının otobüslerini yenilemeye çalıştığını anlattı. Gündüz, şöyle konuştu:

'Şehirlerarası seyahat otobüslerinde yenilenme var. Avrupa ile kıyaslandığı zaman Almanya, İspanya ve İtalya'daki seyahat otobüsü şirketlerinde bizim otobüsçülerin yaptığı yatırımı bulamazsınız. Avrupa'da bizdeki kadar konforlu yeni otobüsler yok. Türkiye'de yenileme de çok fazla. Yurt dışında bir firma bir otobüsü aldığında en az 10 yıl kullanır. 10 yıldan sonra yenilemeye başlar ama bizde bu 3-4 yıl. En uzun kullanan beş yıl kullanıyor. Türkiye'de seyahat otobüsü pazarı çok dinamik. Avrupa'da böyle bir durum söz konusu değil. Otobüslerde sunulan hizmetler Emirates Hava Yolları dışında çoğu uçaklarda yok. Müthiş bir rekabet, müthiş bir kalite var.'

- YENİ YATIRIMLAR-

MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş'nin yeni yatırım ve yeni açılımları olacağını vurgulayan Gündüz, kamyon satışlarında da çok iyi gittiklerini belirtti. Kamyondaki pazar yapının yüzde 5'ten yüzde 8'e çıktığını ifade eden Gündüz, gelecek yıl Türkiye pazarına yeni kamyonları da sunacaklarını vurguladı.

MAN'ın Ankara'daki fabrikasında 22 milyon avroluk yatırım yapacaklarını ve araçların ömrünü uzatacak paslanmazlıkla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini bildiren Eren Gündüz, ihracatın ise eskisi gibi iyi gitmediğini bildirdi. Gündüz sözlerini şöyle tamamladı:

'İhracat çok iyi gitmiyor. Çünkü Avrupa pazarı Türkiye'deki gibi hızlı toparlanamadı. Bazı pazarlar geçen yıldan da kötü. Dolayısıyla yurt dışına satış Türkiye kadar iyi gitmiyor. MAN şimdiye kadar Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'da güçlüydü. Şimdi Güney Amerika'da, Avustralya'da, Güney Afrika'da, Çin'de güçlenmeye çalışan bir markayız. Hindistan'da dev bir üretim tesisimiz devreye girdi. Çin'de çok büyük yatırım yapılıyor. Dünyanın en büyük kamyon tesislerinden birisi olacak. Bunun yanında Güney Amerika'daki Volkswagen'in kamyon ve otobüs üretim tesisleri MAN tarafından satın alındı. Dolayısıyla MAN, krizi yatırım yaparak geçirdi. Türkiye MAN, bölgede lider. Türkiye'deki fabrika, MAN'ın dünyadaki en büyük otobüs üretim tesisi. Dolayısıyla MAN için önemli bir nokta. Bizim için de çok önemli. Yan sanayisiyle birlikte 3 bin kişiye istihdam sağlayan bir fabrika. MAN otobüs olarak bu yılın yedi ayında 114 seyahat otobüsü sattık. EGO'ya yaptığımız belediye otobüsleri devam ediyor. Kamyonda da şu ana kadar 800 araca ulaştık. İyi gidiyoruz. Pazar paylarımız artıyor. Yılı 200 otobüs satışı yaparak kapatacağız. Geçen yıl ancak 82 otobüs satabilmiştik.'

(FC-ŞEN-TLN) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title