Haberler

Sevk ve İskanın 100. Yılında Türk-Ermeni İlişkileri Paneli"

Gaziosmanpaşa Ünversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karacakaya: "Ermeni meselesi, haklı, belgelerimiz olduğu halde sesimizi gür çıkmadığımız için, başka deyişle güçlü ekonomisi ve siyasete sahip devlet olamadığımız için başımıza bela kalmış"

Gaziosmanpaşa Ünversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Karacakaya, "Ermeni meselesi, haklı, belgelerimiz olduğu halde sesimizi gür çıkmadığımız için, başka deyişle güçlü ekonomisi ve siyasete sahip devlet olamadığımız için başımıza bela kalmış" dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezince SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Sevk ve İskanın 100. Yılında Türk-Ermeni İlişkileri" paneline katılan Karacakaya, "1915 olayları" başlıklı konuşmasında, Ermeni meselesinin özellikle Osmanlı Devleti'nin son 50 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin ise 1970'lerden sonra başını ağrıttığını söyledi.

Karacakaya, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1970'lere kadar bu meseleden haberdar edilmediğini belirterek, Ermeni meselesinin temel noktasının 1915'te Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen olaylar olduğunu öne sürdü.

Birinci Dünya Savaşı'nda Türkiye ve çevresinde çok büyük acı ve trajediler yaşandığını kaydeden Karacakaya, savaş esnasında başta İstanbul olmak üzere Anadolu'nun birçok yerine Kafkaslar'dan ve komşu ülkelerden 5-6 milyon Müslüman Türk'ün göç etmek zorunda kaldığına dikkati çekti.

Birinci Dünya Savaşı esnasında ve sonrasında tüm milletlerin acılar çektiğini dönemde Ermenilerin 1915 olaylarını öne çıkarmasını açık gözlülük olarak nitelendiren Karacakaya, o dönemde Ermenilerin yaşadığı acıların diğer milletlerin acılarından farkı bulunmadığına işaret etti.

İlişkiler bin yıl öncesine dayanıyor

Karacakaya, Ermenilerin savaş esnasında yaşadıklarını farklıymış gibi gündeme getirmelerinin altında başka nedenler yattığını vurgulayarak, "Ermeni meselesinde vurgulanması gereken temel nokta, Ermenilerin Osmanlı toprakları içerisinde bulunan Doğu Anadolu bölgesinde bağımsız devlet kurmak istemeleri yatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türk-Ermeni ilişkilerinde 1915'in temel alınmaya çalışıldığını belirten Karacakaya, bu ilişkilerin aslında 1015-1016 yıllarında Selçuklu Hükümdarı Çağrı Bey'in keşif hareketleriyle başladığını, bin yıllık süreçte de iki millet arasında sıkıntı yaşanmadığını dile getirdi.

Karacakaya, Osmanlı Devleti'nde Ermenilerin bayındırlık ve dışişleri bakanı gibi yüksek bürokratik makamlara getirilmesinde hiçbir sıkıntı görülmediğine işaret ederek, son 50 yıl öncesinde Ermenilerin Türklerle münasebetleri nedeniyle "Hristiyan Türkler" olarak adlandırıldığını söyledi.

"Türk ve Ermeniler arasında başlayan çatışmanın temel noktasından başta Amerikan misyonerleri olmak üzere, İngiltere, Fransa, Almanya ve Rusya gibi Batılı devletler öne çıkıyor" diyen Karacakaya, "Bu devletler, çıkarları için Ermenileri piyon kullandı. Ana hedefleri kesinlikle Ermenilere bağımsız devlet vermek değil" şeklinde konuştu.

Karacakaya, Ermeni meselesinin Avrupa diplomasisinin oyuncağı haline geldiğini vurgulayarak, "Ermeni meselesi, haklı, belgelerimiz olduğu halde sesimizi gür çıkmadığımız için, başka deyişle güçlü ekonomisi ve siyasete sahip devlet olamadığımız için başımıza bela kalmış" diye konuştu. - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel

Sakarya Üniversitesi Gaziosmanpaşa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title