Haberler

Sever: "Avrupa'da En Çok Büyüyen İkinci Ülkeyiz"

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Şuan Avrupa da en çok büyüyen ikinci ülke durumundayız" dedi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Şuan Avrupa da en çok büyüyen ikinci ülke durumundayız" dedi.

Bakan Yardımcısı Sever, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nce (AKİB) 7. Geleneksel Mut'tan Sofralık Kayısı Üretim ve İhracatı Değerlendirme Toplantısı'na katılmak üzere Mut'a geldi.

Mut Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Sever, burada yaptığı konuşmada, "2002 yılında kişi başına 3 bin 500 olan milli gelirimiz 2012 sonu itibarıyla 10 bin 500 dolar düzeyini aşmıştır. 232 milyar seviyesindeki yurt içi hasılatımız 786 milyar dolara ulaşmıştır. İhracata baktığımız zaman 36 milyar dolardan 152 buçuk milyar dolarlara ulaştık. 2012 yılında büyümeyi yüzde 13,1 oranında arttırmamış olsaydık bugün Türkiye yüzde 2,8 civarında büyümek yerine küçülmüş olacaktı. Şuan Avrupa da en çok büyüyen ikinci ülke durumundayız dedi.

2012 yılında 75 milyar dolar cari açığın yüzde 37 oranında azalarak 47,5 milyar dolara düştüğünü belirten Sever, "Buradaki düşmenin tamamı ihracattan gelmektedir. 2012 yılı sonu itibarıyla ihracatımız yüzde 52,5 milyar dolar ve 44 milyar dolar da hizmet ihracatımız oldu. Toplam ihracatımız ise 197 milyar dolar gibi Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığımızı görüyoruz. 2012 rakamlarına baktığımızda 97 ülkeye ihracat yaparak rekor kırmışız ve 2009–2012 yıllar arasında pazar çeşitleri politikası uyguladığımız için 42 milyar dolarlık ihracat artışı sağlamışız. Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin bile tek haneli ihracat rakamlarında kaldı. Bugün Türkiye 241 ülkeye ihracat yapabiliyor" diye konuştu.

Son 4 yıl içerisinde 5 milyon kişiye iş sağladıklarını belirten Sever, son 10 yılda yabancıların 124 milyar dolarlık yatırım yaptığını kaydetti.

Mustafa Sever, Mut'ta son derece önem taşıyan sofralık kayısıda ilçenin elde ettiği başarının ekonomi ile tarım sektörü açısından önemli b.ir gelişme olduğunu söyledi. Sever, sofralık kayısının ihracat başkentinin Mut olduğunu ve böyle kalacağını ifade etti.

Eskiden kayısının başka illerin öne çıktığı tarım ürünü olduğunu söyleyen Sever, "Şimdi şükürler olsun Mut dediğimiz zaman aklımıza kayısı geliyor, erik geliyor" dedi.

AKİB Koordinatör Başkanı Ali Kavak da, konuşmasında, "Üüreticiyle et tırnak gibi olmalıyız. Bilinçli bir üretim yapan bir o kadar dünya Pazar rekabetçisi olur. Bize gücü verecek sizlersiniz. Dünyada en çok kayısı üreten ve birinci sırada ülkeyiz ama kaliteli kayısı üretmede birinci değiliz. Kaliteli kayısı üretme arayışlarına girmemiz lazım" dedi.

Toplantıya, Kaymakam Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Murat Orhan, İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Sever Türkiye Mut Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title