Haberler

Setbir Başkanı Zeki Ilgaz: "Tüik'in Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Araştırmasında Elde Edilen Veriler...

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan ’2015 Yılı Mayıs Süt ve Süt Ürünleri Üretimi’ araştırmasında elde edilen verileri değerlendirdi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan '2015 Yılı Mayıs Süt ve Süt Ürünleri Üretimi' araştırmasında elde edilen verileri değerlendirdi.

Yaptığı araştırmalar ve çalışmalarla Türkiye'deki süt üretim ve tüketim sektörünün gelişimine katkıda bulunan SETBİR, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan '2015 Yılı Mayıs Ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi' araştırmasındaki veriler ışığında süt sektörüyle ilgili üretim ve fiyat değerlendirmesi yaptı. SETBİR adına açıklama yapan Başkan Zeki Ilgaz, TÜİK araştırmasında elde edilen verilerin sevindirici olduğunu belirtirken takvim etkisinden arındırılmış toplam inek sütü miktarının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttığını ekledi.

"İÇME SÜTÜ YÜZDE 4,1 ARTTI"

SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz, 2015 yılının Mayıs ayında toplanan süt miktarının bir önceki yıla göre yüzde 4,3 arttığını ve 864 bin 74 tona ulaştığını belirtirken ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütünün de 118 bin 973 ton ile yüzde 4,1 arttığını ekledi.

SETBİR tarafından yapılan açıklamada, TÜİK'in '2015 Yılı Mayıs Ayı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi' araştırmasındaki istatistikler şu şekilde değerlendirildi:

Mayıs 2015'te ticari süt işletmeleri tarafından üretilen inek peyniri, 59 bin 258 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise bir önceki yıla göre yüzde 3,5 azalma gösterdi.

Yoğurt üretiminde 2014 yılının Mayıs ayına nazaran yüzde 6,2 artış elde edilirken ayran üretiminde de artış oranı yüzde 8,4 oldu.

2015 yılı Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında, 2014 yılı Mayıs ayına göre yüzde 4,7 arttı.

TÜİK verileri doğrultusunda süt sektöründeki fiyatlar gelişmelerini de değerlendiren SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Temmuz 2014 tarihinde güncellenmiş olan 1,15 TL/KG fiyatı bugün için de geçerlidir ve bugün var olan piyasa koşullarına göre de gerçekçidir, değişmemelidir. Yem maliyetleri, geçen süre içinde gerilemiştir. İklim koşullarının elverişli olması nedeniyle rekolte yüksek olup önümüzdeki dönem için umut vermektedir, risk yoktur. Mevcut dönemde gerek sanayinin ürettiği süt yemi fiyatı, gerekse yem girdi maliyetleri 2014 yılı Haziran sonu/Temmuz başındaki fiyatların gerisinde hatta 2013 yılı Temmuz ayı fiyatları civarındadır".

SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz, sürü gençleştirme/yenileme planları doğrultusunda, yaşlı ve verimi düşmüş ineklerin kesime gönderilmesinin normal karşılanması gerektiğini, başka türlü yorum ve panik havası yaratılmaması gerektiğini dile getirdi.

"KİŞİ BAŞINA SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİNİN ARTIRILMASI İÇİN ÇABA HARCANMALIDIR"

Ilgaz, sektörle ilgili yapılacak değişim çalışmalarının kişi başına süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir v.s) tüketiminin artırılması çerçevesinde yapılması gerektiğini de belirtti.

Türkiye'nin gıda ekonomisi içinde yüzde 18'lik paya sahip olan süt ve süt ürünleri sektörünün, direkt veya dolaylı olarak 1 milyona yakın ailenin geçim kapısı olduğunu belirten SETBİR Başkanı Ilgaz, peynirsiz kahvaltı, yoğurtsuz ya da ayransız sofra düşünülemeyeceğini ve çiğ süt üretiminin arttığı bu dönemde kişi başına süt ürünleri tüketiminin ve ihracatın artırılması için de çaba harcanması gerektiğini ekledi.

Yemdeki KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesi dahil süt işletmelerinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getiren Ilgaz, süt üreticisi başta olmak üzere değer zincirinin bütününde verimlilik, katma değerin artırılması ve bunun sonucu olarak gelirin artırılmasına odaklanılması gerektiğini de belirtti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ilgaz Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title