Haberler

Sesrıc Genel Direktörü Kulaklıkaya Açıklaması

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, "Sürdürülebilir kalkınmanın kapsamı çerçevesinde önümüzdeki 15 sene içerisinde açlığa ve aynı zamanda her türlü yetersiz beslenmeye 2030...

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, "Sürdürülebilir kalkınmanın kapsamı çerçevesinde önümüzdeki 15 sene içerisinde açlığa ve aynı zamanda her türlü yetersiz beslenmeye 2030 senesine kadar son verme hedefi yer alıyor." dedi.

SESRIC ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde düzenlenen "2030 Sürdürebilir Kalkınma Gündemi Bağlamında Gıda Güvenliğinin İzlenmesi" başlıklı çalıştay başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan SESRIC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, "Gıda güvenliği bugün insanlığın karşılaştığı en büyük problemlerden biri. Son 10 sene içerisinde birçok inisiyatif alınarak bugüne kadar birtakım önlemler alındı. Açlığa son verebilmek ve gıda güvenliğine küresel düzeyde ulaşabilmek için adımlar atıldı." diye konuştu.

Açlıkla ve yetersiz beslenmeyle mücadele edilebilmesi için 2000 yılında önemli kararlar alındığını hatırlatan Kulaklıkaya, "25 Eylül 2015 BM Genel Kurulu, 2030 gündemini sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak için kabul etti. Bunun içerisinde 17 tane sürdürülebilir kalkınma hedefi ve bunun dışında 169 ek hedef yer almakta." ifadesini kullandı.

Bu hedeflerin hükümetlerin, devletlerin, uluslararası kuruluşların ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine yön vermek için alındığını söyleyen Kulaklıkaya, "Sürdürülebilir kalkınmanın kapsamı çerçevesinde önümüzdeki 15 sene içerisinde açlığa ve aynı zamanda her türlü yetersiz beslenmeye 2030 senesine kadar son verme hedefi yer alıyor. Aynı zamanda güvenli ve yeterli gıdaya senenin her döneminde ulaşabilmeyi hedeflemekteyiz." şeklinde konuştu.

Dünyada 790 milyondan fazla kişinin düzenli beslenemediğini belirten Kulaklıkaya, bunların çoğunun Asya, Pasifik, Sahraaltı, Latin Amerika ve Karayipler'deki gelişmekte olan ülkelerde yaşadığının altını çizdi.

Kulaklıkaya, açlıkla mücadelenin milenyum kalkınma planı çerçevesinde hız kazandığını belirterek, yapılan çalışmalar sonucunda 2014-2016 yılları arasında açlık prevalans oranının yüzde 15'ten yüzde 11'e gerilediğine dikkati çekti.

İİT'nin 1980'lerden itibaren tarım ve gıda güvenliği konusuyla yakından ilgilendiğini dile getiren Kulaklıkaya, 1981 ile 2016 yılları arasında üye ülkelerin bakanlarının katıldığı 7 toplantı düzenlendiğini, İİT üyesi ülkelerde tarım ve gıda güvenliğinin güçlendirildiğini kaydetti.

Kulaklıkaya, ayrıca İİT'nin 2005'te uygulamaya geçirdiği 10 yıllık faaliyet planında olduğu gibi 2016-2025 faaliyet planlarında da tarım, yerel gelişim ve gıda güvenliği konularının öne çıktığını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) adına konuşan Carlo Cafiero da çalıştayın tüm insanlara refah dolu bir dünya sunabilmek için yürütülen faaliyetler çerçevesinde önemli bir adım olduğunu belirterek, Sürdürebilir Kalkınma Hedefi içerisinde kabul edilen unsurların boş ifadeler olmadığını, üye ülkelerin verdiği taahhütler anlamına geldiğini kaydetti.

İki gün sürecek çalıştayda, dünya çapında açlığı bitirme ve gıda sağlama amaçlarını içeren "Sürdürebilir Kalkınma Hedefi 2.1"in izlenmesinde Gıda Güvensizliği Deneyim Ölçeği (FIES) başta olmak üzere ilgili ölçümleme yöntemleri katılımcılara tanıtılacak ve bu yöntemlerin sağladığı katkılar hakkında ülke temsilcilerine bilgi verilecek.

Çalıştaya İİT'ye üye 24 ülkenin ulusal istatistik kurumları ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'den Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu ile Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yetkilileri katılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title