Haberler

Sertifikalı Fidan/çilek Fidesi Kullanımına Destek

Sertifikalı fidan/çilek fidesi ve standart fidan ile kapama bağ/bahçe tesis eden çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak.

Sertifikalı fidan/çilek fidesi ve standart fidan ile kapama bağ/bahçe tesis eden çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak 1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, sertifikalı fidan/çilek fidesi ve standart fidan ile kapama bağ/bahçe tesis eden çiftçilere destek ödemesi yapılacak. Yıl içerisinde yeni tescil edilen ve destekleme kapsamına alınan yağlık zeytin çeşitleri Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce belirlenecek. Ekonomik önemini kaybetmiş bağ ve meyve bahçeleri ile Antep fıstığı anacı kullanılarak tesis edilmiş alanlarda çeşit değişikliği amacıyla kullanılacak aşı gözü/aşı kalemi sertifikalı olacak.

Desteklemeden yararlanmaya hak kazanan çiftçilere birim miktarlara göre destekleme ödemeleri şöyle olacak:

DESTEKLEME ŞEKLİ Standart Sertifikalı (TL/da) (TL/da) Bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisi 150 350 Yarı bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisi 150 300 Bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi 100 230 Zeytinde yağlık çeşitler ile bahçe tesisi 50 100 Aşılama ile çeşit değiştirme - 250 Virüsten ari fidanlara ilave olarak 50 100 Sertifikalı çilek fidesi desteği - 300 Sertifikalı/Standart Antepfıstığı Anacı ile Meyve Bahçe Tesisi Desteği 100 230 - Patates siğili hastalığı olan illerde yüzde 50 ilave ödeme

Mücbir sebepler (ölüm, savaş, deprem, yer kayması, fırtına, don, dolu, sel, yangın, kuraklık, kamulaştırma ve benzeri gibi) hariç, her tesis için tesis edildiği yıla mahsus olmak üzere bir defa destekleme verilecek. Sertifikalı ve standart fidanın aynı kapama bağ veya bahçe alanı içinde kullanılması halinde destekleme miktarı her biri için ayrı alanlar üzerinden hesaplanarak belirlenecek. Kiralama yolu ile kapama bağ/bahçe tesis eden üreticilerin kira sözleşme süresi çilekte en az bir yıl, diğerlerinde en az on yıl olacak.

Patates siğili hastalığı görülen Adana, Giresun, Gümüşhane, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Ordu ve Trabzon'da sertifikalı fidan ve standart fidan ile bağ ve bahçe tesis eden üreticilere yüzde 50 fazla ödeme yapılacak.

Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler, ÇKS Yönetmeliğinde yer alan usul ve esaslara göre ÇKS kaydını yaptırdıkları il/ilçe müdürlüğüne başvuracak. Başvurularda ÇKS bilgilerinin güncellenmesi, ÇKS kaydı yoksa kaydın yapılması esas olacak.

Başvuruların; 2014 yılı yazlık dikimler için bu tebliğin yayımlanmasından itibaren 29 Ağustos 2014 mesai saati bitimine kadar, güzlük dikimler için ise 1 Ekim-31 Aralık 2014 arasında yapılması gerekecek. Belgelerini süresi içinde tam olarak teslim eden çiftçinin bağ/bahçe tesisi, iki teknik personel tarafından yerinde kontrol edilerek tutanağa bağlanacak. Dikim normlarına ve fidan/fide ile ilgili hususlara uyduğu tespit edilen çiftçiler destekleme kapsamına alınacak.

Bu arada, Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkında Tebliğ yürürlükten kaldırıldı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Gaziantep Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title