Haberler

Şereflikoçhisar Kavunlarına Kök Çürüklüğü ve Solgunluk Darbesi

Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde yetiştirilen kavunların, kök çürüklüğü ve solgunluk nedeniyle büyük ölçüde tarlada kaldığı bildirildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "teknik elemanlarca kavun hastalıklarıyla ilgili yapılan saha çalışmalarında kavunlarda kök çürüklüğü ve solgunluk olduğu gözlemlenmiştir" ifadesine yer verildi.

Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü incelemeleri sonucunda alınan numunelerde solgunluk ve kök çürüklüğüne yol açan "Fusarium Oxsyporum, Macrophomina Phaseolina"nın yanı sıra bir bölgede de mildiyö etmeni olan "Pseudoperonospora Cubensis" tespit edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu hastalık etmenlerinden solgunluk ve kök çürüklüğü etmeni olan mantarlar genellikle yaşamlarını toprakta sürdürürler. Uygun ekolojik koşullarda hızla çoğalmakta ve uzun yıllar konukçuları olmadan canlı kalabilmektedirler. Bu özellikleri nedeniyle, önemli bitki patojeni fungal etmenler arasında yer almaktadırlar. Hastalık etmenleri, tek tek veya bir arada tohumun çimlenmesiyle başlayan ve bütün vejetasyon devresi süresince bitkileri enfekte ederler ve zarar meydana getirirler. Çimlenme ve çıkışı takiben fide devresinde kök çürüklüğü (çökerten) hastalığına sebep olurlar."

Hastalığa yakalanmış bitkilerin sökülerek imha edilmesi gerektiğini ifade edilen açıklamada, şu önerilerde bulunuldu:

"Fiziksel mücadele olarak, toprak dezenfeksiyonu için solarizasyon uygulanmalıdır. Solarizasyon sıcak yaz aylarına sahip olan bölgelerde temmuz ve ağustos aylarında başarılı olmaktadır. Uygulama süresi 4 haftadan az olmamak üzere 8-10 haftaya kadar uzatılabilir. Uygulama boyunca toprağın tavda tutulması sağlanmalıdır. Şeffaf plastik örtünün delinmemesine özen gösterilmelidir. Uygulama sonrası toprağın yüzeysel (10-15 santimetre) işlenmesi sağlanmalıdır. Solgunluk ve kök çürüklüğü hastalıklarına karşı mücadele, toprak boşken dezenfeksiyon amacıyla yapılır. Kimyasal Mücadele olarak, tohum ilaçlaması yapılmalıdır."

Hastalık nedeniyle ilçedeki kavun hasadının yüzde 80 oranında düşüş gösterdiği öğrenildi.

Kaynak: AA / Yerel

Şereflikoçhisar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title