Haberler

Şerbetçi Otunda Rekolte Artışı Üreticiyi Sevindirdi

İBRAHİM ÖZTOSUN - Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üretilen ve genellikle ilaç, unlu mamuller ile bira mayası olarak kullanılan şerbetçi otunda geçen yıla oranla rekoltenin artması, üreticinin yüzünü güldürdü.

Son 4 yılda, rekolte ve fiyatlamanın beklentilere cevap verememesi nedeniyle ekim alanı 5 bin dekardan bin 800 dekara kadar gerileyen şerbetçi otunda, geçen yıl 700 ton olan rekolte bu yıl bin 50 tona çıktı.

Tarlalardan yaş olarak alınan ve fabrikalarda kurutularak balyalandıktan sonra yeniden işlenen şerbetçi otu, 10'ar kilogramlık alüminyum folyo poşetlere doldurularak satışa hazır hale getiriliyor.

Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kozpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en kaliteli şerbetçi otunun Pazaryeri'nde yetiştirildiğini söyledi.

Kozpınar, şerbetçi otunun hasadı ve alım sezonunun sona erdiğini belirterek, "Yaş ot toplama ve alımı sona erdi. 4-5 yıldan beri verimin düşmesiyle birçok üreticimiz şerbetçi otlarını söktü. Buna rağmen rekolte geçen yıla göre 350 ton arttı. Bu yıl ilçe genelinde bin 50 ton yaş ot alımı gerçekleştiğini gördük, çiftçimiz biraz olsun rahatladı." diye konuştu.

"Avrupa'nın en kaliteli ürününü hazırlıyoruz"

Modern işleme teknikleriyle Avrupa'nın en kaliteli ürününü hazırladıklarını ifade eden Kozpınar, şöyle devam etti:

"Toplama süresince belli bir derecede kurutulup balya yapılan şerbetçi otlarının, yeniden parçalanarak palet haline getirilip piyasada satışa hazır duruma getirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. 10'ar kiloluk alüminyum folyo poşetlerde azot ve karbondioksit gazları karıştırılarak teknik bekleme özelliğini uzun müddet uzatarak vakumlama yapıyoruz ve soğuk hava depolarında muhafaza ediyoruz. Her torbadan aldığımız numuneler inceleniyor şu anda Avrupa'nın en modern makinelerini kullanarak, yine Avrupa'nın en kaliteli ürününü hazırlıyoruz."

"Elimizdeki şerbetçi otu tüketilmeden ithalata müsaade edilmemeli"

Kozpınar, dünyanın en kaliteli otu burada olmasına rağmen sıkıntılarının sürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bunun nedeni ise ithalatın açık olması. Öncelikle bizim elimizdeki şerbetçi otu tüketilmeden dışarıdan alıma müsaade edilmemeli. Bizim ürünümüz dışarıya göre daha ucuz, hem de devletin kasasından döviz çıkmamış olacak. Kurutup palet haline getirdiğimiz ürünün kilogram fiyatı 35-40 lira civarında. Alıcısı da özel sektör. Ben çiftçiler adına Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından bu işe el atmasını, bizim malımız bitmeden dışarıdan alımın önüne geçmesini talep ediyorum."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün verilerine göre, 2012 yılında 5 bin dekar olan şerbetçi otunun ekim alanı, rekolte ve fiyatlamanın beklentilere cevap verememesi nedeniyle bu yıl bin 800 dekara kadar geriledi.

Yaklaşık 50 yıldan bu yana çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alan şerbetçi otu, hasat sezonu boyunca yetiştirildiği tarlalardan yaş olarak alınıyor. Fabrikalarda kurutularak balyalanan, daha sonra yeniden işlenen şerbetçi otu, Pazaryeri'nde 530 çiftçiye gelir sağlıyor. Bölgede 5 türü ekilen şerbetçi otunun kilogramı bu yıl, Brewers Gold, Ege, Erciyes ve Pazaryeri çeşitlerinde 6,9 liradan, aroma çeşidi ise 7,15 liradan satın alındı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Pazaryeri Bilecik Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title