Haberler

Seramik Sanatı Ağrılı Kadınların Elinde Hayat Buluyor

Ağrı'da kurulan atölyede seramik ve çini sanatını öğrenen 20 kadın, ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri gelirle aile bütçesine katkı sunacak.

CEMİL KARİP - Ağrı'da kurulan atölyede seramik ve çini sanatını öğrenen 20 kadın, ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri gelirle aile bütçesine katkı sunmayı amaçlıyor.

KAMER Vakfı Ağrı Şubesi, Sosyal Destek Programı (SODES) desteğiyle "Kadınlar Topraktan Üretiyor" adlı projeyi hayata geçirdi.

Proje kapsamında ilk kez açılan seramik atölyesinde düzenlenen kursa katılan kadınlar, usta öğretici Adalet Yılmaz Aslan'dan sanatın incelikleri hakkında eğitim alıyor.

Hem boş zamanlarını değerlendiren hem de meslek öğrenen kursiyerler, eğitimlerinin ardından çalışmalarını devam ettirebilmek için yetkililerden destek bekliyor.

Usta öğretici Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KAMER Vakfı'nın hayata geçirdiği projenin Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen SODES programı kapsamında finanse edildiğini söyledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde çini, cam ve seramik bölümünden mezun olduğunu anlatan Aslan, "Okulu bitirdikten sonra İznik'te bir atölyede yaklaşık 4 yıl çalıştım. Daha sonra Ağrı'ya döndüm. Ağrı'da iş olanağı bulamadım. Çini adına yapacağım hiçbir iş olanağı bulamadım. KAMER Vakfı'nın bu projesiyle öğretici olarak görev alıp Ağrılı kadınlara çini sanatını öğretmeye başladım" dedi.

Kursun 4 ay süreceğini ifade eden Aslan, 18-40 yaş arasında 20 kadına eğitim verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Kursiyerleri dezavantajlı kişilerden seçtik. Birçoğu evlerinden ilk kez çıkarak bu tür ortama geliyor. 3 ayımız bitti son bir ay kaldı. İlk etapta kursiyerlere teorik bilgiler verdik. Açıkçası ben Ağrı'da kadınların bu konuya ilgili olacaklarını düşünemedim. Kursiyerler eğitim almaya başladıkça çok ilgili olduklarını gördüm. Çini adına ciddi bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu çok emek ve sabır isteyen bir meslek. Kursiyerlerimiz istekli oldukları için 4 ay gibi bir sürede çok büyük yol katettiğimizi düşünüyorum. Aldıkları eğitimle herhangi bir seramik atölyesinde çalışacak boyuta geldiler. Ancak  Ağrı'da daha doğrusu Doğu Anadolu Bölgesinde maalesef böyle bir imkanı yok. Kurs sonunda başarılı olan kursiyerler için atölye kurulması ve pazarlanması konusunda devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz."

Aslan, kursiyerlerin eğitimlerinin ardından bu işi meslek haline getirmek istediklerine dikkati çekerek, "Ürettikleri ürünlerin satışından elde edecekleri gelirle aile bütçelerine katkı sağlamak istiyorlar. Başta İshak Paşa Sarayı olmak üzere Ağrıyı tanıtıcı seramik çalışmalarımız da olacak. Hediye seçiminde bizim ürettiğimiz seramik ürünlerini tercih edilmesini istiyoruz. Bu konuda yardım bekliyoruz" diye konuştu. - Ağrı

Kaynak: AA / Güncel

Yılmaz Aslan Ağrı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title