Haberler

Seradaki Domates, Biber, Patlıcan Sapından Milyonlarca Lira Gelir Fırsatı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefai Bilgin, Türkiye'de yılda 1 milyon 700 bin ton yaş sera atığı oluştuğunu, atıkların peletlenerek (sıkıştırılmış odun talaşı) elektrik enerjisi üretiminde kullanılması halinde ekonomiye 140 milyon lira girdi sağlanacağını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefai Bilgin, Türkiye'de yılda 1 milyon 700 bin ton yaş sera atığı oluştuğunu, atıkların peletlenerek (sıkıştırılmış odun talaşı) elektrik enerjisi üretiminde kullanılması halinde ekonomiye 140 milyon lira girdi sağlanacağını söyledi.

AÜ tarafından geliştirilen 'Sera Bitkileri Atıklarının Peletlenmesi ve Bazı Teknik Faktörlerin Kalitesi ve Maliyeti Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi' adlı proje, Rixos Downtown Otel'de tanıltıldı. Yrd. Doç. Dr. Sefai Bilgin'in yürüttüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, Prof. Dr. Davut Karayel, Doç. Dr. Murad Çanakçı ile Doç. Dr. Mehmet Topakcı araştırmacı olarak yer aldı.

EKONOMİYE KATKI

AÜ Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Can Ertekin, yenilenebilir enerji kullanımının önemini anlattı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Göçmen de bitki atıkların enerji elde edilmesi amacıyla kullanımında Antalya'nın büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Göçmen, Antalya'da üretim sezonu sonunda seralarda ortaya çıkan bitki atıklarının çevre kirliliğine neden olduğunu söyledi. Elmalı Kaymakamı Gürbüz Saltaş da sera atıklarının vahşi şekilde bertaraf edildiğini, proje sayesinde atıkların ekonomiye kazandırılacağını kaydetti.SERA ATIKLARININ ZARARI

Proje yürütücüsü Yard. Doç. Dr. Sefai Bilgin, Türkiye'de 270 bin dekarlık sera alanında domates, biber ve patlıcan üretimi yapıldığını, yılda 1 milyon 700 bin ton yaş atık oluştuğuna değindi. Türkiye'de sera atıklarının yüzde 75'inin Antalya'dan çıktığını kaydeden Yard. Doç. Dr. Bilgin, bölgede sera atıklarının çoğunluğunun yakılarak bertaraf edildiğini, bu yakma işleminin zaman zaman orman yangınına yol açtığını kaydetti. Yard. Doç. Dr. Bilgin, sera atıklarının yer altı su kaynaklarını kirlettiğini, insan ve hayvan sağlığına da zarar verdiğini söyledi.

SERA ATIKLARINDAN KATI YAKIT

Sera atıklarının nem içeriği, düşük yoğunluk gibi nedenlerden dolayı kurutulup öğütüldükten sonra preslenerek pelet yakıt haline getirildiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bilgin, pelet yakıtın evsel ısıtmalarda, sera ısıtmasında ve enerji üretim santrallerinde kullanılabileceğini söyledi. Seralarda en fazla üretim alanına sahip domates, biber ve patlıcan saplarının katı yakacak olacak şekilde değerlendirildiğini anlatan Yard. Doç. Dr. Bilgin, sera atıklarından 6 milimetre çapında peletler oluşturduklarını aktardı. Yard. Doç. Dr. Bilgin, peletlerin odun olarak evsel ve sera ısıtmasında termik santrallerde güç üretiminde kullanılabileceğini söyledi.

MİLYONLARCA LİRA GELİR

Türkiye'de yılda ortalama 196 bin ton pelet üretilebileceğine değinen Yard. Doç. Dr. Bilgin, "Bu peletlerden 348 milyon kilowatt saat enerji üretimi yapılabilir. Elektrik enerjisi üretiminden 140 milyon lira gelir elde edilir. Odun peleti olarak kullanımından 45 milyon lira gelir sağlanır. Sera atıkları 71 bin ton petrol eşdeğerine sahip, bu da 280 milyon liraya eşdeğer" dedi.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Antalya Türkiye Sefai Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title