Haberler

Seracılara Yapılan Kar Zammı Düşürüldü

Güncelleme:

Kütahya Simav'da belediye, yılbaşından beri belirli aralıklarla etkili olan kar felakati yüzünden zarar eden seracılar için alınan yüzde 8'lik zammı yüzde 5'e düşürdü.

Kütahya'nın Simav ilçesinde belediye, yılbaşı gecesi başlayan ve belirli aralıklarla 15 gün boyunca etkili olan kar felakati yüzünden yaklaşık 10 milyon liralık zarara uğrayan seracılar için önceden almış olduğu yüzde 8'lik zam kararını yeniden gözden geçirerek yüzde 5'e düşürdü.

Belediyenin ayrıca toprak kirasında yüzde 25 oranında da indirime gitmesi 80 dolayındaki seracıyı sevindirdi.

Eynal Kaplıcaları Bölgesinde yaklaşık 300 dekar civarında seranın jeotermal enerji ile ısındığına vurgu yapan Simav'ın AK Partili Belediye Başkanı Süleyman Özkan, felaket öncesi seracılar için almış oldukları yüzde 8'lik zamdan vaz geçtiklerini ve zam oranını yüzde 5'e düşürdüklerini söyledi,

Başkan Özkan, ayrıca felakete uğrayan seracılara destek olmak ve acılarını paylaşmak için bununla da yetinmeyerek jeotermal enerjinin çıkış merkezindeki Eynal Kaplıcaları Bölgesi'ndeki belediyeye ait arazilerde seracılık yapan kiracıların kira bedellerinde de yüzde 25 oranında indirime gitmek suretiyle kendilerine destek olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Jeotermal enerji kullanılarak seracılık yapılan Eynal Kaplıcaları Bölgesinde belediyeye ait yaklaşık 90 dönüm civarında arazi de yaklaşık 40 dolayındaki üreticinin kiralama yöntemiyle jeotermal enerji ile domates ve salatalık üretimi yaparak ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalıştığını ifade eden Başkan Özkan, "Aralık-2014 de gerçekleştirdiğimiz Belediye Meclisi toplantımızda seracılar ve ilçe genelindeki konut ve işyerleri için yüzde 8'lik zam ön görmüştük. Zam 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olacaktı. Ancak Yılbaşı gecesi gerçekleşen ve belirli aralıklarla 15 gün boyunca gerçekleşen yoğun kar yağışından bölgedeki 300 dekar civarındaki jeotermalli seradan 170 dekarı etkilendi. Çatıları çöktü, ürünler kar altında kaldı. Yaklaşık 10 milyon liralık zarar oluştu. Seracılarımıza destek olmak maksadıyla seralar için ön gördüğümüz yüzde 8'lik zamdan vaz geçtik. Ayrıca kiralarda da yüzde 25 oranında indirime gittik. İlçe merkezindeki konut ve işyerlerindeki jeotermal abonelerimize uygulamadığımız yüzde 8'lik zam devam ediyor" dedi.

Ortaklarının tamamını seracıların oluşturduğu 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bekir Kurt, belediyenin jestine sevindiklerini söyledi.

Kurt, "Belediye Başkanımız Süleyman Özkan'a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yüzde 8'lik jeotermal zamdan vaz geçtikleri gibi kira bedellerinde de yüzde 25'lik indirime gidildi. Ayrıca felaketin başladığı günden bu yana üreticinin yanında yer alarak bize hem maddi hem de manevi destek sağlayarak moral verdi. Şükranlarımızı sunuyoruz. Seracı dostu olduğunu kanıtladı" diye konuştu.

Belediyenin yüzde 25'lik kira indirimi sayesinde Eynal Kaplıcalarında bir dönüm sera alanının önceleri 95 TL olan kira bedeli 20 lira gerileyerek 70 liraya düştü.

Seralarda yüzde 8'lik zammın yüzde 5'e düşürülmesi sonucu 129 lira 60 kuruş olarak tahakkuk etmesi gereken bir dönüm seranın jeotermal ısı bedeli 110 TL'ye geriledi.

Belediye yüzde 3'lük indirim ile seracılara bir dönüm serada 19 lira 60 kuruş destek sağlıyor.(MY-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Süleyman Özkan Kütahya Simav Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title