Haberler

Şenliğe Kuraklık Engeli

Güncelleme:

Elazığ'ın Ulupınar köyünde asırlardır düzenlenen "Birvan Piri Davut Şenlikleri", Başpınar kaynak suyunun kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle bu yıl iptal edildi.

Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Ulupınar köyünde asırlardır düzenlenen "Birvan Piri Davut Şenlikleri", Başpınar kaynak suyunun kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle bu yıl iptal edildi.

Ulupınar köyündeki Başpınar kaynak suyunun kurumaması ve bereketli akması için 433 yıldır kurbanlar kesilerek düzenlenen "Birvan Piri Davut Şenlikleri"nin, Başpınar'ın su seviyesinin bu sene kuraklığa bağlı olarak büyük ölçüde düşmesi nedeniyle iptal edilmesi kararlaştırıldı.

Ulupınar Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı görevini de yürüten köy muhtarı Hayrettin Tuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şenliğin köylerinde geleneksel olarak düzenlendiğini söyledi.

Şenliğin 1997 yılından bu yana da derneklerinin koordinesinde temmuz ayında düzenlendiğini belirten Tuncel, dernek olarak bu sene 18'incisini gerçekleştirmeyi planladıkları şenliğin 2 Ağustos'ta yapılmasına karar verdiklerini ancak Başpınar kaynak suyunun kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle etkinliği iptal ettiklerini dile getirdi.

Tuncel, Başpınar suyunun köylerine hayat verdiğini belirterek, "Her yıl bu geleneği yerine getiriyoruz ancak bu sene Türkiye genelindeki kuraklık nedeniyle suyumuz azaldı. Bağ ve bahçeleri sulayacak durumda değiliz. Bu gördüğünüz su, normalde akan suyun 20'de biri" diye konuştu.

En son 150 yıl önce kurumuş

Hayrettin Tuncel, şunları söyledi:

"Bu suyun 150 yıl önce kuruduğunu dedelerimizden duymuştuk. Havuzun içerisindeki suyun çekildiğini ve kekliklerin içerisinde kumlandığını görmüşler. Bunun için de dedelerimiz, 150 yıl önce 'güz öküzü' diye bir öküz vaat etmiş. Bu sene yine Ekim ayının 12'sinde 'güz öküzü'nü keseceğiz. Suyun kurumaması için insanların bir inancıdır. İnşallah bu sene su kurumaz ve 150 yıl önceki olayı yaşamayız." - Elazığ

Kaynak: AA / Yerel

Başpınar Ulupınar Elazığ Keban Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title