Haberler

Sena Kaleli'den Sert Su Günü Mesajı

Güncelleme:

CHP Bursa Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Sena Kaleli, Dünya Su Günü ile ilgili çok sert bir açıklama yaptı.

"Su Şehri Bursa'ya Suları Zehir Ettiler"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Dünya Su Günü ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

Seçim çalışmaları sırasında Mustafakemalpaşa'da kent sakinler ile buluşan Kaleli, kent sakinlerinin şikâyet ettiği ve atıklar ile kirlenen derenin yanında çok önemli açıklamalarda bulundu.

AKP iktidarının başlangıç döneminde AB'nin talepleri ile uygulamaya alınan planların sonraki dönemde çıkarcı davranışlar nedeni ile göz ardı edildiğini belirten Kaleli; "Her alanda olduğu gibi ben bilirim anlayışı hâkim olmuş ve bilimsel gerçekler göz ardı edilmiştir. Su kaynakları ranta kurban edilirken, mermer ve taş ocaklarının kontrolsüz ve usulsüz büyümeleri köylerimizin su kaynakları da dâhil olmak üzere tüm su kaynaklarını zehirlemeye başlamıştır" dedi.

Su Fakiriyiz

Türkiye'nin sanıldığı gibi su zengini bir ülke olmadığını ifade eden Kaleli; "Türkiye, sanıldığının aksine su zengini bir ülke değildir. DSİ'nin verilerine göre ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3'tür ve Türkiye, kişi başına ortalama 1.500 m3 ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. Türkiye İstatistik Kurumu 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğunu varsaysak bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1.000 m3/yıl civarında olacağı söylenebilir. Tüm bu bilimsel gerçekler ülkemizin su yönetimi konusunda çıkarcı değil akılcı bir politika yürütmesi gerektiğini ortaya koymaktadır" dedi.

İçinde bulunduğumuz kış yağışların da az olması nedeni ile bizlere önemli dersler verdiğini aktaran Kaleli; "Kar suları birikmedi. Bu nedenle yaz döneminde yaşanabilecek kuraklık için önlem alınması gerektiği ortaya çıktı. Kısa bir süre su sorunu yaşanabileceği ile ilgili uyarılar yapıldı. Sonra birden bire gelen yağışlar çok az olmasına rağmen kuraklık riski kalmadı diye açıklama yapıldı. Bu sorumlu bir yönetim anlayışı değildir. Devletin görevi vatandaşına su tasarrufu konusunda yönlendirici olmaktır. Bu sayede kaynaklar etkin olarak kullanılabilir" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Dünya Su Günü Sena Kaleli Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title