Haberler

Semt Pazarlarına 'Kalıcı' Çözüm Aranıyor

Güncelleme:

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bulunan semt pazarlarına İlçe Belediyesince kalıcı çözüm aranıyor.

Şanlıurfa'nın nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Eyyübiye ilçesinin yıllarca biriken sorunları 30 Mart yerel seçimlerinden sonra daha çok gündeme gelmeye başladı.

İlçedeki tapu sorunu, işsizlik sorunu, mevsimlik tarım işçileri sorunu başlıca sorunlar arasında gösteriliyor. Ancak ilçenin çarpık kentleşme sorunu beraberinde trafik sorununu ve semt pazarı sorunlarını da getiriyor. Eyyübiye Belediyesi de halkın pazar ihtiyacını karşılamak için haftanın farklı günlerinde ve yer sıkıntısından dolayı Onikiler Mahallesi ve Harran Kapı Mahallesi'nde bulunan Harran Kapı Mezarlığının arasında geçen yola pazar kurulması için izin verdi. Ancak Saadet Partisi Eyyübiye Belediyesi Meclis Üyesi Yusuf Aktaşoğlu, kurulan pazarların güneş ve yağmurdan korumasız, denetimsiz ve sağlıksız olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.

AKTAŞOĞLU: BÖYLE SEMT PAZARI OLMAZ

Semt pazarının her mahallenin bir ihtiyacı olduğunu belirten Aktaşoğlu, ihtiyaçlara cevap verilirken normal şartlarda yerine getirilmesi gereken usulleriyle beraber uygulanması gerektiğini söyledi. Aktaşoğlu, "Siz vatandaşın pazar ihtiyacını karşılamak için gelişi güzel bir şekilde, hijyensiz, sağlıksız, korumasız bir alanda verirseniz, bu semt pazarının ihtiyacının görülmesinin yanında birçok sıkıntıları getirir. Bunun sıkıntıları nedir? Bunun sıkıntıları sağlık problemi olabilir. Güneşin altında sağlık maddeleri satılmamalı. Yağmurun altında gıda ürünleri satılmamalı. Vatandaş da bu konuda çok mağdur. Ben, 2 Şubat'ta Eyyübiye Belediye Meclis Toplantısında bunu ifade ettim. Ve bu konuyla ilgili önerge verdim. En ilkel şartlarda halkımıza hizmet sunmaya açılan yerin çok da uygun bir yer olmadığını, hijyensiz, sağlıksız ve denetimsiz olduğunu belirttim. Burada herhangi bir zabıta veya kollu kuvvet yok. Bugün güneşin altında, geçen hafta yağmurun altındaydı. Böyle bir semt pazarı anlayışı olmamalı. Biz, diğer merkez ilçelerimizde olduğu gibi, Batıkent'te olan semt pazarları gibi, ilçe halkının ihtiyaçlarına cevap verecek, gerçekten sağlıklı bir ortamda semt pazarları istedik" dedi.

'MEZARLIK ARASINDA PAZAR OLMAZ'

Konuyla ilgili Eyyübiye Belediye Meclisi'ne verdiği önergesinin kabul edilmediğini dile getiren Aktaşoğlu, Onikiler Mahallesi'ndeki durumun da aynı olduğunu söyledi. Cenaze olduğu ve okulların açık olduğu günlerde pazar yüzünden yaşanacak olası sıkıntıları da aktaran Aktaşoğlu, "Onikiler Mahallesinde semt pazarı olarak verilen yer, Harran Kapı Mezarlığı arasındaki bir yer. Yol güzergahı olan bir yer. Siz, o gün yolu kapatıyorsunuz verilmiş olan izinle. İki tane mezarlığın arasına semt pazarı olmaz. Ben, soruyorum. Acaba hangi şehrimizde iki tane mezarlığın arasında semt pazarı vardır? Kesinlikle yer olarak sağlıksız yerler. Bunlar kazaya sebebiyet verecek durumda. Eyyübiye ilçemiz bunu hak etmiyor. Belediyecilik hizmettir. Siz, hizmete nasıl başlarsanız, böyle de gidersiniz. Böyle hizmet anlayışı olmamalı. Ne ilçemize ne ilimize ne de Harran Kapı mahallemize yakışmamaktadır. Ben yetkililerden bu konuda alelade yerlere izin verilmekten ziyade korumalı, denetimli yerler yaparak hizmet sunmalarını bekliyorum. Ben bu yüzden önerge verdim. Tabi ki, mahalleme ve diğer mahallelere semt pazarı istiyorum; ama bu şekilde değil" diye konuştu.

'BELEDİYE BAŞKANINA TAM DESTEK VERECEĞİZ'

Eyyübiye ilçesindeki diğer sorunları da dile getiren Aktaşoğlu, şunları kaydetti: "Aslında Eyyübiye ilçemizin semt sorunuyla beraber çok can alıcı sorunları bulunmakta. Eyyübiye bölgemizde yüzde 70 tapu sorunu var. Yenice'den tutun, Direkli bölgesine kadar tapu sorunu var. Bununla beraber çarpık kentleşme problemi var. Bununla beraber kat irtifak hakkımı var. Bu bölgemizde yoksulluk hat safhada. Şimdi bunlarda çok ciddi iyileşmeler yok. Biz bunu göremedik. Bu konuda bizim meclis önerilerimiz, önergelerimiz, sözlü beyanatlarımız oldu. Siz tapuyu çözmeden, kat irtifakını çözmeden, çarpık kentleşmeyi çözmeden, semt pazarıyla ilgili bir adım atıyorsunuz. Ve bu adım da aleladede olmasından dolayı semt pazarını dile getirdim. Yoksa ilçemizin gerçekten semt pazarlarından çok çok büyük sorunları var. Ümit ederiz ki, bu konuda çok ciddi adımlar atılır. Biz bu konuda belediye başkanına tam destek vereceğimizi beyan ettik. Bunu halkımızın bilmesini istiyoruz"

BELEDİYE: YENİCE'DE İKİ MODERN PAZAR YAPILIYOR

Aktaşoğlu'nun iddialarına karşılık Eyyübiye Belediyesi'nden yapılan açıklamada, ilçede kurulan geçici semt pazarlarının halkın talepleri, ihtiyaçları doğrultusunda kurulduğu ve geçici semt pazarlarında sürekli zabıta ekiplerinin denetimlerini sürdürdüğü belirtildi.

Nenehatun, Eyüpkent, Batıkent, Eyyüp Peygamber ve Arap Meydanı'nda iki tane olmak üzere kalıcı ve kapalı semt pazarlarının bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, ilçede kurulan geçici semt pazarlarının Direkli, Onikiler, Eyüpnebi, Mance, Tılfındır, Yavuz Selim, Eyüpkent mahallerinde kurulduğu, bu geçici semt pazarlarının önüne geçmek için Yenice mahallesinde iki tane kapalı modern semt pazarının proje aşamasında olduğu, diğer bölgelerle ilgili olarak da fizibilite çalışmalarının devam ettiği açıklandı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yenice Harran Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title