Haberler

Semt Konaklarının Kapıları Suriyelilere Açıldı

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, belediyelerin çeşitli sosyal yardımlarıyla yaşamlarını sürdürüyor.

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, İstanbul'da belediyelerin çeşitli sosyal yardımlarıyla yaşamlarını sürdürüyor. Bazı belediyeler Suriyelilere semt konaklarının kapılarını açarken, bazıları gıda ve giyecek yardımında bulunuyor.

Beyoğlu Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ali Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 14 semt konağı bulunduğunu belirtti.

Konakların 3'ünde sosyal yardım işlerinin yürütüldüğünü anlatan Koca, buralarda ilçedeki ihtiyaç sahibi vatandaşlara sıcak yemek dağıtımı yapıldığını, bazı vatandaşların yemekleri evine götürdüğünü bazılarının da semt konağında yediğini aktardı.

Koca, 3 semt konağında, günde yaklaşık 1500 kişiye sıcak yemek verildiğini belirterek, konaklarda çamaşırhane hizmeti de sunulduğunu kaydetti. Koca, "Evlerinde çamaşırlarını yıkayamayacak durumdaki ihtiyaç sahibi vatandaşların çamaşırlarını, düzenli olarak haftada 2 gün yıkıyoruz. Konaklarda banyo imkanı da sunuyoruz" dedi.

Suriye'deki savaştan kaçan mağdurların da belediyenin aşevi ve çamaşırhane hizmetlerinden yararlandığını dile getiren Koca, şu bilgileri verdi:

"Bölgemizde Suriye'den göç eden birçok insanımız var. İhtiyaç sahibi Türk vatandaşlarını tespit ettikten sonra savaş nedeniyle evini ocağını bırakıp gelenleri de görmezden gelemeyiz. O insanlarımızın da durumlarını tespit ediyoruz. Suriyeliler, sadece yemek değil, çamaşırhane, duş ve sosyal market hizmetinden yararlanıyor. Bölgede yaklaşık 500 Suriyeli aileye hizmet veriyoruz. 200-250 civarındaki Suriyeli vatandaş, aşevi ve çamaşır hizmetinden faydalanıyor. Geri kalanların ise sosyal marketten ihtiyaçları gideriliyor" diye konuştu.

Koca, ekiplerin sosyal yardım alacakları, başvuruda bulunan vatandaşların evlerinde inceleme yaptıktan sonra belirlediğini anlatarak, ihtiyaç sahiplerinin belediye tarafından verilen tanıtım kartı ile hizmetlerden yararlandığını söyledi.

"Kiradayız ve zor durumdayız"

Suriyeli Adla Abdullah, Şam'dan geldiğini ve 2 yıldır İstanbul'da yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Savaş, Şam'dan diğer bölgelere sıçradı. O zaman Türkiye'ye 9 kişi kaçtık. Ama hala evli kızlarım Suriye'de yaşıyor. Şu an 3 oğlumla beraber yaşıyorum. Eşim ve ben çalışamıyoruz. Çocuklarım konfeksiyonda çalışıyor. Kiradayız ve zor durumdayız. O nedenle aşevinden yiyeceklerimizi alıyoruz. Savaş nedeniyle evimizi ve yurdumuzu bıraktık. Onun üzüntü içerisindeyiz. Mağduruz" dedi.

Suriye'den savaş nedeniyle eşi ve 4 çocuğuyla kaçan Ceylan Ali, eşinin İstanbul'da bir lokantada iş bulduğunu ifade ederek, çocukları için aşevinden her gün yemek almak zorunda olduğunu anlattı.

Ailesi için aşevinde yemek kuyruğunda bekleyen 11 yaşındaki Evin Hasan da okula gidemediğini ifade ederek, "İstanbul'da 1 senedir yaşıyoruz. 3 ablam var. 6 kardeşiz. Savaştan kaçtık. Şu anda aşevinden yiyeceklerimizi alıyoruz. Türk yemeklerini beğeniyoruz" diye konuştu.

Esenler Belediyesi de ikametgah belgesi ve oturma izni aldıkları takdirde Suriyelilere gıda, erzak ve giyecek yardımı yapıyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ali Koca İstanbul Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title