Haberler

Şemdinli'de köylülerin yol sorunu -

Şemdinli ilçesinde yeni yapılan 6 köy ve 8 mezra yolu, yapılmasının üzerinden 20 gün geçmeden bozularak eski haline döndü.

Şemdinli ilçesinde yeni yapılan 6 köy ve 8 mezra yolu, yapılmasının üzerinden 20 gün geçmeden bozularak eski haline döndü.

İlçeye bağlı olan ve 20 gün önce yapılan Öveç, Bozyamaç, Çubuklu, Beyyurdu, Uğraçan, Konur köyleri ile bunlara bağlı 8 mezranın yolu, yüklenici firmanın zeminde yetersiz malzeme kullanası nedeniyle bozulduğu iddia edildi.

Köy muhtarları ve köylülerle, Beyyurdu ve Konur köyüne bağlı Aktütün mezrası arası yapılan yolu inceleyen İl Genel Meclis Üyesi Şahap Sevik, yolun hiçbir sağlam zemin hazırlanmadan ve yetersiz malzeme kullanıldığı için bozulduğunu söyledi.

Yeni yapılan yolun kalitesiz ve eksik malzeme kullanılması nedeniyle hemen bozulduğunu ifade eden Sevik, şöyle konuştu:

"Herkes seçim döneminde gelip 'beni seçin' diyor. Ama ne yazık ki bu halka herhangi bir şey yapılmıyor. Birçok yol, su kanalı, elektrik ve içme suyu yapılıyor. Kimse üzerinde durmuyor. İyi bir şey yapılmamış ki bu insanlara doğru dürüst gelip gitsinler. Müteahhit, şef, müdür, mühendisler ve bu işleri üstlenen kişilerin, bu işleri daha düzgün yapmasını istiyoruz. Bu yapan tüm yetkili kurum amirleri ve yüklenici firmaların, elini vicdanına koyarak, vicdani bir şey yapması gerekiyor. Her şey hatalı yapılıyor. Biz yetkilileri uyarıyoruz. Onlar yapmazsa, Ankara'ya kadar bu işlerin peşinden gitmeye mecburuz. Orada yapılmıyorsa, halkımızın içine dönüp tepkimizi dile getiririz. Vali ve kaymakamın verilen dilekçeleri gözönünde bulundurması ve işin yanlış yapıldığını dikkate alması gerekiyor. Bu yola değil zift, su bile bırakılmamış. Bu yolun halini görenlerin vicdanı sızlaması gerekir."

Konur köyü muhtarı Cevdet Arıcı ise bozuk yolların yapılması için devletin para verdiğini ancak yüklenici firmanın az malzeme kullandığını belirtti.

Köy yoluna asfaltın 20 gün önce döküldüğünü bildiren Arıcı, "Daha 20 gün geçmedi ve yollar eskisinden daha beter oldu. Astar atılmadan ve gerekli çalışmalar yapılmadan, toprağın üzerine asfalt döküldü. Devlet gerekli yatırımları yapmasına rağmen, müteahhitler gerekli hassasiyeti göstermediği için yollarımız kısa sürede eski durumundan daha kötü bir hale geldi. Yetkililer yapılan çalışmaları yerinde incelemiyor. Bu nedenle hey yıl yapılan yol eski haline dönüyor" diye konuştu.

Köyde yaşayan kadınlardan Perihan Kaplan da gönderilen paralarla müteahhitlerin zengin olduğunu belirterek, güç şartla ulaşım sağladıklarını bildirdi.

Her defasında yolların kısa sürede bozulduğunu dile getiren Kaplan, "Yollar yapılıyor, hemen bozuluyor. Biz de bu ülkenin ve toprakların vatandaşıyız. Buraya farklı gözlerle bakılıyor. İhlalleler yapılıyor, müteahhitler çalarak zengin oluyor. Hakkımızı gasp ediyorlar. Bunları hak etmiyoruz ve hakkımızı onlara helal etmiyoruz. Yol yapıldığı gün Beyyurdu köyünün arkasında gelirken yolu yapan kişiler su ibriğiyle asfalt döküyorlardı. İbriğin ağzıyla yola asfalt dökülür mü?" dedi.

Köylülerden Fethullah Kaplan ise 27 yıldır arabasının olduğunu ve 27 yıldır yollardan dolayı rezillik çektiğini söyledi.

Kışın Beyyurdu köyün yukarısından, Aktütün köyüne kadar halat bağlayarak araçlarını çektiklerini ifade eden Kaplan, "İlçeye ve hastaneye bu şekilde gitmek zorunda kalıyoruz. Bu sıkıntılar çoğu insanımız hayatına mal oldu. Bu yol 40 yıldır her yıl yapılıyor. Her yıl yapılmasına rağmen yol eskisinden daha berbat bir durumda" diye konuştu.

Öveç köyü muhtarı M. Şerif Bahadır da devlet para vererek yaptırdığı yolun berbat bir durumda olduğunu belirterek, "Devlet para verip, ihale yoluyla yapılmasına onay veriyor. Müteahhit gelip bir mıcır bırakıyor. Vatandaş da aynı rezaleti çekiyor. Yazık günah bu millete. Bu vatandaşların hakkını yemesinler. Bunlarda insanca ve rahat yaşamak istiyor" ifadesini kullandı.

Aracıyla yoldan geçen Fatih Töre isimli sürücü ise yetkililerin bu yola bir an önce çözüm bulması gerektiğini ifade ederek, "Bir veya iki sefer bu yola geldiğimizde mutlaka aracımızı bakıma götürüyoruz. Yetkililer bir şey görmüyor. Bu yol kaç yıldır böyle. Buna el atan yok. Olan sadece bize oluyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Perihan Kaplan Beyyurdu Şemdinli Konur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title