Haberler

Selimiye'nin Gölgesinde 585 Yıllık Bir Destan

Edirne'de doğup büyüyen, İstanbul'u fethederek çağ kapatıp çağ açarak tarihe ismini altın harflerle yazdıran Fatih Sultan Mehmet'in heykeli ve Edirne Valiliği tarafından yaptırılan Şahi Topları, Selimiye Meydan'ında Edirne halkı ile buluştu.

Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesinin iş birliğinde Fatih Sultan Mehmet'in heykeli ve Şahi Topları geçici bir süreliğine Selimiye Meydanı'na taşındı. Selimiye Camii ile birlikte güzel bir görünüm oluşturan bu iki eserin açılışı Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törene ayrıca, Edirne Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan, Edirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

"Edirneli olması bize her zaman gurur ve mutluluk vermiştir"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Fatih Sultan Mehmet'in hayat felsefesi ile ilgili örnekler vererek, "30 Mart 1432'de bu topraklarda hatta buradan sadece 500 metre ötede doğan, bir çağı açıp kapatıp bir çağı açan, dünyadaki bütün siyasi iklimi, anlayışı, felsefeyi, kültürel birleşmeleri değiştiren büyük devlet adamıdır. 36 Osmanlı padişahı içerisinde belki Osmanlı İmparatorluğunu en çok büyüten, yücelten, değiştiren bir büyük padişahın doğum gününü dün kutlamaya başladık. Edirneli olması bize her zaman gurur ve mutluluk vermiş olan Fatih Sultan Mehmet bugün doğumundan tam 585 yıl sonra yine aramızda. Fatih Sultan Mehmet diyor ki, 'insanlara inançlarıyla ilgili orucun, namazın var mı? ya da kiliseye gidiyor musun? gibi Allah'ın kula soracağı sorular sormayacaksın. İnsanlara derdin var mı sıkıntın var mı aç mısın tok musun gibi kulun kula soracağı gibi sorular sormalısın.' Yaklaşık 600 yıl öncesinin felsefesi Fatih'in felsefesi bu. Cihan imparatoru olmanın belki de bir yansıması bu. Bilirsiniz Fatih'in meşhur Bosna fermanı vardır. O fermanda da derki, Tebaamdan hiç kimseye etnik kökeniyle ilgili, inancıyla ilgili tek bir söz dahi söylemeyeceksiniz. Çünkü onlar Osmanlı İmparatorluğunun bir ferdi. Edirnemize böyle bir anlayışı, kimliği, ruhu, felsefeyi kazandıran Fatih Sultan Mehmet'i 585'inci yılında saygıyla ve rahmetle yad ediyoruz" dedi.

"Edirnelinin yaşam biçimi, Dünya'ya örnek bir yaşam biçimi"

Edirne Valisi Günay Özdemir de farklı inanç ve kültürlerden oluşmayan toplumların yıkılmaya yüz tutacağını vurgulayarak, "Şuanda gerçekten dünyanın ihtiyacı olan bir, çok kültürlülüğün, hoşgörünün yaşandığı bir anlayışa ihtiyaç var. Bu konu tarihsel gelişim olarak, Edirne bu konuda da şuanda aynı şekilde farklı inanç ve düşüncedeki insanlar birbirine hoşgörülü, birbiriyle barışık, hiç kimse kimsenin özel hayatına karışmıyor ve kendi özel hayatına da karışılmasını istemiyor. Bu konuda Türkiye'ye en örnek, Türkiye'ye örnek olabilecek illerden birisi. Ben Türkiye'nin değişik yerlerinde görevler yaptım ve Edirne'ye gelmeden önce Edirne'nin böyle bir kültürel yapısının, yaşam biçiminin olduğunun çok farkında değildim. Ne zaman Edirne'ye geldim, Edirne'deki insanların bu şekilde bir yaşam biçimi olduğunu ve dünyaya örnek bir yaşam biçimi hala özünde, ruhunda yaşadığı ve bunu da dünyaya örnek olarak gösterdiği bir kent. Bundan dolayı sizleri kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından il protokolü kırmızı kurdele keserek, Fatih Sultan Mehmet'in heykeli ve Edirne Valiliği tarafından yaptırılan Şahi Topları'nın açılışını yaptı.

Öte yandan düzenlenen törenler kapsamında Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Edirne halkına ücretsiz etli pilav ikramı yapıldı. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title