Haberler

Selçuklu Mirası Evdirhan Kazılarında Kadın Eli

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde Selçuklular döneminden kalan Evdirhan'ın gün ışığına çıkarılması çalışmalar sürerken kazılarda işçi olarak çalışan kadınlar da evlerine katkı sağlıyor.

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde Selçuklular döneminden kalan Evdirhan'ın gün ışığına çıkarılması çalışmalar sürerken kazılarda işçi olarak çalışan kadınlar da evlerine katkı sağlıyor.

Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, kazı alanını ziyareti sırasında yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Genç, Döşemealtı'nın Neolitik çağdan itibaren insanlık tarihine ev sahipliği yaptığını ve bölgedeki Karain Mağarası ve Termessos Antik Kenti'nin buna en iyi örnek olduğunu kaydetti.

Tarihi Evdirhan'ın Anadolu Selçuklular döneminde inşa edildiğini ve yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Genç, "Evdirhan, Anadolu Selçuklular'dan bize miras kalan tarihi bir handı fakat içler acısı bir durumdaydı, yok olma noktasına gelmişti. Belediye olarak en büyük sorumluluğumuz tarihsel ve kültürel eserleri geleceğe taşımak, çocuklarımıza tanıtmaktır" dedi.

Genç, Evdirhan'ı gün yüzüne çıkarmak için çalışmalara başladıklarını ifade ederek öncelikle Vakıflar Genel Müdürlüğünden tahsis alındığını anlattı.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden öğretim üyelerince hazırlanan projenin ardından restorasyon ve kazı çalışmaları için destek sağladıklarını dile getiren Genç, "3 aylık kazı çalışmalarından sonra uygulama restorasyon aşamasına geçildi. Bu alanda şimdilik 32 işçi çalışıyor ve bunların 20'si ev hanımlarından oluşuyor. Kazı çalışmalarının 2-3 yıl sonra bitmesiyle Evdirhan'ı Antalya'ya kazandırmış olacağız" diye konuştu.

-"Evde oturmaktansa verimli olmak güzel"

Kazı alanında çalışan ev kadınlarından Halime Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Evdirhan'ın ikinci etap kazı çalışmalarında 15 gündür görev yaptığını söyledi.

Yaptığı işten duyduğu memnuniyeti dile getiren Şahin, "Toprak kazıyoruz, tarihimizi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Ev hanımı olarak bir şekilde çocuklarımıza, geleceğimize yatırım yapıyoruz. Evde oturmaktansa burada oturup verimli olmak ne güzel. Hem tarihimiz hem de geleceğimizle ilgili bir yatırım yapmış oluyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Turgay Genç Döşemealtı Selçuklu Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title