Haberler

Selçuklu'da Bilim ve Düşünce Sempozyumu Tebliğ Kitabı Tanıtıldı.

Konya’nın Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından basımı yapılan “Selçuklu’da Bilim ve Düşünce Sempozyumu Tebliğ Kitabı” düzenlenen programla tanıtıldı.

Konya'nın Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından basımı yapılan "Selçuklu'da Bilim ve Düşünce Sempozyumu Tebliğ Kitabı" düzenlenen programla tanıtıldı.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muhsin Kar, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Alim Gür, Prof. Dr. Mustafa Demirci, Basın Konseyi Başkanı Ömer Kara, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, çok sayıda akademisyen ve basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Cumhurbaşkanlığı'nca himaye edilen ve Selçuklu Belediyesi'nce düzenlenen 'II. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Bilim ve Düşünce Sempozyumu'nun 2011 yılında gerçekleştirildiğini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Sempozyuma, yurt içi ve yurtdışından çok değerli ilim adamlarımız tebliğleriyle katılarak bilgilerini bizimle paylaşmıştı. Burada bulunmamızın nedeni; ilim adamlarımızın tebliğlerinin yayın hayatımıza 4 ciltlik bir eser olarak kazandırılmış olmasının mutluluk ve heyecanını sizlerle paylaşmaktır" dedi.

SEMPOZYUM KİTABI 4 CİLT, 2189 SAYFADAN OIUŞUYOR

Selçuklu'da Bilim ve Düşünce Sempozyumu Tebliğ Kitabı hakkında bilgi veren Başkan Altay, "Kitabın 'İslami İlimler' bölümüne ayrılan ve 522 sayfa olan 1. cildinde, toplam 23 ilim adamının tebliği yer alıyor. 'Düşünce ve Felsefe' bölümlerinin yer aldığı ve 569 sayfa olan ikinci ciltte ise 26 tebliğ bulunuyor. 'Tabii Bilimler' bölümünü içeren ve 478 sayfa olan kitabın üçüncü cildinde ise 24 ilim adamına ait tebliğ metinleri yer alıyor. Kitabın dördüncü cildi 'Entelektüel Hayat' bölümüne ayrılmış. 620 sayfadan oluşan bu ciltte, 30 tebliğ metni yer alıyor. Editörlüğünü Prof. Dr. Mustafa Demirci, Doç. Dr. Ali Temizel, Doç. Dr. M. Ali Hacıgökmen ve Yrd.Doç.Dr. Sefer Solmaz'ın yaptığı, 'Selçuklularda Bilim ve Düşünce Sempozyumu Tebliğ Kitabı' toplam 2 bin 189 sayfa ve dört ciltten oluşuyor. Dört cildin kutu içerisinde sunulduğu eserde toplam 103 ilim adamının tebliği yer alıyor. Önemli bir sempozyumu gerçekleştirmek ve bildirilerini yayın hayatımıza kazandırarak bilim dünyasına armağan etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Eserin yayına hazırlanmasında ve yayınlanmasında, emeği geçen; düzenleme ve bilim kurullarında yer alan herkese teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

Dünya tarihinin en önemli kültür havzalarından birini oluşturan ve bugün coğrafyasında 27 ayrı devletin kurulduğu Selçukluların dünya tarihinde önemli izler bırakan bir medeniyeti bize emanet ettiklerini kaydeden Başkan Altay, "Selçukluların; birlikte yaşama kültürü ve hoşgörü anlayışının günümüzde yaşanan problemlere çözüm sunacak bir medeniyet olduğu bu sempozyumda gündeme gelmiş ve ilim adamlarımızca tartışılmış, tebliğ kitabında da bu görüşler yer almıştır. Haçlı ve Moğol istilaları yüzünden, tarih sahnesinden erken çekilen Selçuklular için A. Hamdi Tanpınar'ın hepimizin hafızasında yer eden sözü vardır. 'Selçuklu Rönesansı, vakitsiz bastıran kar fırtınası altında kalmış

baharlara benzer. Bugün kültür ve medeniyet değerleri itibariyle dünyanın, Selçuklu medeniyetini tanımaya ihtiyacı var" dedi.

TARİHE TANIKLIK ETMİŞ BİR ŞEHİRDE YAŞAMAK AYRI BİR MUTLULUK

Konya'da yer alan sayısız tarihi değerin arasında Selçuklu Dönemi eserleri farklı bir önem taşımaktadır diyen Başkan Altay, "Camiler, çeşmeler, kervansaraylar, hanlar ve hamamlar yaşadıkları dönemi tanıtan eşsiz sembollerdir. Bu nedenle, sahip olduğumuz medeniyet mirasını ihya etmeyi en büyük ideallerimizden biri olarak belirleyip, ecdadımızın zirveye taşıdığı imaret kültürünün muhafazasına yönelik ciddi adımlar attık. Zamanla yok olmaya yüz tutan kültürel ve tarihi eserlerimize yönelik önemli restorasyon çalışmaları yaptık. Çalışmalarımız sayesinde tarihin zengin varlığını bugünlere aktaran camiiler, kervansaraylar, hamamlar, yeniden şehrimizin sosyal hayatını aydınlatan birer kandil gibi geri dönmektedir. Tarihe tanıklık etmiş bir şehirde yaşıyor olmak, elbette hemşehrilerimiz için ayrı bir mutluluktur. O mutluluğu paylaşan Selçuklu Belediyesi olarak, bundan sonra da ata yadigarlarına olan vefamızı, her fırsatta göstermek arzusundayız. Bu anlamda, önemli gelişmelerden biri de Selçuklu Bilim ve Düşünce Sempozyumu Tebliğ Kitabı'nın yayınlanmış olmasıdır. Sempozyumun ardından başlayan çalışmalar, yaklaşık iki yıl sürmüştür" şeklinde konuştu.

SELÇUKLU MEDENİYETİNE KATKIMIZ HER ALANDA SÜRECEK

Selçuklu Belediyesi'nin sadece somut kültürel miras ile ilgili restorasyon çalışmalarıyla yetinmediğini belirten Başkan Altay şöyle devam etti: "Aynı zamanda, Selçuklu bilim ve düşünce hayatının günümüze ve geleceğimize ışık tutacak yansımalarını keşfetmeye çalışıyor, onları anlamaya yönelik kültürel organizasyonlar da gerçekleştiriyoruz. Zira köklerinden aldığı Selçuklu adını taşıyan, tek kent belediyesiyiz. Sahip olduğumuz kültürel miras, dünyada benzeri olmayan, görkemli ve eşsiz bir emanettir. Taşıdığımız vefa duygusu ve tarih bilinci; elbette bize, kültürel değerlerimizin yaşatılması sorumluluğunu yüklemektedir. Bu kapsamda; Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirdiğimiz 'Büyük Selçuklu Mirası Projesi' ile tüm dünyadaki Selçuklu eserlerine ait mimari ve müze envanteri çalışmasını gerçekleştirdik. 3 yıllık bir çalışma sonucu, 5 ciltlik yayın ve 180 dakikalık belgeselle bu projeyi başarıyla tamamladık. T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen projeler, yayınlar, ulusal ve uluslararası 'Selçuklu' sergileri, THY uçak ekranlarındaki sunumlar, bir uçağa 'Selçuklu' adının verilmesi, yeni yapılarda Selçuklu mimarisinden esinlenmeler, tüm mecralarda 'Kadim Medeniyet' vurgusu yapılması, Selçuklularla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık oluşmasını sağlamıştır."

2011 yılı Ekim ayında gerçekleşen sempozyumda Selçuklu dönemine ait güzel tebliğlerin sunulduğunu ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muhsin Kar ise, "Bu tebliğlerin İslam medeniyetinin en az çalışılmış dönemini konu alması bu sempozyumu önemli hale getirmişti. Orada sunulan tebliğlerin bugün kültür hazinemize kavuşturulmuş olması büyük bir hizmet. Selçuklu Belediyesi'ni bu hizmetinden dolayı kutluyorum" dedi.

Milletleri tarih sahnesinde uzun soluklu tanıtan unsurların onların güçlü ve üretken olmaları olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Şahin de, "Başka kültürlerin peşine katılmış milletler hiçbir zaman tarih sahnesinde uzun soluklu olamazlar. Selçuklu Medeniyeti bu manada günümüzde de tüm dünyaya örnek teşkil edebilecek zengin bir hazineye sahiptir. Bu nedenle bu çalışma dünya medeniyetine olan katkısı açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Bu vesile ile eserin yayın hayatına kazandırılmasında her türlü desteği sağlayan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve yayın kuruluna teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Selçukluların yayıldığı 10 milyon kilometrekarelik alan üzerinde bugün 30'a yakın devletin kurulduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Demirci ise, "Selçuklu tarihi bugün bu devletlerin ortak geçmişini oluşturmaktadır. Selçukluların İslam tarihine girişi siyasi ve askeri başarıları kadar bilim ve düşünce alanında da büyük hamlelerin yapıldığı ve yeni bir devrin açılışını temsil eder. Bu eseri bilim dünyasının ilgisine sunmanın sevinç ve bahtiyarlığını yaşıyoruz" dedi.

2 bin 189 sayfa ve dört ciltten oluşan eserde toplam 103 ilim adamının tebliği yer alıyor. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Selçuk Üniversitesi Uğur İbrahim Altay Selçuklu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title