Haberler

Selçuk'ta Bilimsel Etik Paneli

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimleri Enstitülerinin düzenlediği "Bilimsel Etik" konulu panel gerçekleştirildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimleri Enstitülerinin düzenlediği "Bilimsel Etik" konulu panel gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde katılımcılar bilimsel proje yönetiminde etik kurallarını tartıştı.

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aşır Genç, bilimsel çalışmaların doğasında süreklilik ve daha önceki çalışmalardan haberdar olunmasının var olduğunu söyledi. Genç, panelde bilimsel araştırma yaparken dikkat edilmesi gerekenler ve yapılan hataların bilime zarar vermemesi adına önemli konulara değinileceğini aktardı.

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise daha önceki yıllarda bilimsel etik konusunun bu kadar gündemde olmadığını, son yıllarda bilim camiasının gelişmesiyle bilimsel etik konusunun da çok önemli bir hale geldiğini aktardı.

Panelde ilk sözü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Başpınar aldı.

"İntihal ve Bilim Etiğine Aykırılığın Müeyyidesi" konulu sunumunu gerçekleştiren Başpınar, bilimsel etik konusunda Türk hukukunda bir karmaşa olduğundan tanımların birbirini tutmadığını ve uygulamada farklılıklar yaşandığını savundu.

Bunun da fen, sağlık ve sosyal bilimler alanlarında farklı anlamlara geldiğini anlatan Başpınar, "Bir alanın suçlu görmediğini başka bir alan görebiliyor. Bu mevzuat dağınıklığını YÖK'ün düzeltmesi gerekiyor. Bilim hürriyeti, kişilik hakkı olduğundan mutlaka kanunla yapılmalı. Böylelikle üniversitelerdeki farklı uygulamaların da önüne geçilmiş olur" dedi.

Panele, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Hüseyin Dönmez, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikail Altan, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşkın Yaşar, Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Seçen katıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Başpınar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title