Haberler

Selçuk İnanç Turizmiyle Büyüyecek

Efes Antik Kenti'ni ziyaret etmek için her yıl ortalama 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği İzmir'in Selçuk ilçesi, inanç turizmiyle büyümek istiyor.

TOLGA ALBAY - Efes Antik Kenti'ni ziyaret etmek için her yıl ortalama 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği İzmir'in Selçuk ilçesi, inanç turizmiyle büyümek istiyor.

Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hristiyan alemi açısından Kudüs'ten sonra en önemli merkezler arasında yer alan ilçedeki Meryem Ana Evi ve 4 kilisenin turistler tarafından ziyaret edildiğini söyledi.

Bünyesinde barındırdığı kutsal yapılara rağmen ilçenin inanç turizminden yeteri kadar pay alamadığını ifade eden Bakıcı, "Meryem Ana'nın üç çoban çocuğa göründüğü" iddia edilen Portekiz'in Fatima köyünün bile Selçuk'tan daha fazla inanç turistini ağırladığına dikkati çekti.

"Portekiz'in Fatima köyü 10 bin nüfusa sahip ve yılda 5 milyon turisti ağırlıyor. Selçuk'ta ise dünyaca ünlü Efes'i ziyaret eden turist sayısı ancak 2,5 milyon" diyen Bakıcı, ilçenin daha fazla tanıtılması için çaba harcadıklarını bildirdi.

Bu konuda belediye olarak çalışma başlattıklarını anlatan Bakıcı, yapılmayanları ortaya koymaya başladıklarına değindi.

-"Kiliseleri ibadete açın"

İlçedeki kiliselerin hepsinin ibadete açılması hedeflediklerini, bu konuda ilk adımı Şirince'de belediye mülkiyetindeki Dimitrios Kilisesi'ni ibadete açarak attıklarını anlatan Bakıcı, bunun hükümetin son dönemde inançların özgürleştirilmesi politikasıyla da uyumlu olacağını belirtti.

"Hristiyan dünyası açısından Kudüs'ten sonra en önemli merkezlerden birisiyiz. Bu bilinçle hareket etme zorunluluğumuz var" diyen Bakıcı, Katolik cemaati tarafından ilçedeki Meryem Ana Evi'nde her yıl 15 Ağustos'ta 'Meryem Ana Yortusu' düzenlendiğini diğer önemli kutsal mekan olan Saint Jean Bazilikası'nda de geçen yıl 8 Mayıs'ta yapılan Saint Jean (Aziz Yuhanna) Yortusu'nu geleneksel hale getirmeyi planladıklarını söyledi.

Türkiye'de Sümela ve Kapadokya'da da geleneksel yortu ayinleri gerçekleştirildiğini, Selçuk'ta da geleneksel hale gelen bir etkinliğin ilçeye ilgili artıracağını belirten Bakıcı, şöyle konuştu:

"İsa'nın 12 havarisi ve İncil'in 4 yazarından biri olan Saint Jean'ın her yıl 8 Mayıs günü göğe yükselmesi kutlanıyor. Geçen yıl 8 Mayıs günü Miraç Kandili'ne rastlamıştı. Selçuk'ta o gün gündüz Saint Jean Bazilikası'nda yortu, akşam da 50 metre ötedeki İsabey Camisi'nde kandil kutlaması yapıldı. Bu özel gün sonrası bazilikada sürekli kutlamalara ev sahipliği yapılması gerektiğini düşündük. Ortodoks dünyası açısından Sümela ve Kapadokya'da geleneksel kutlamalar yapılıyor. Bunun üçüncüsünü Selçuk'taki Saint Jean Kilisesi'nde yapmaya başlayacağız. İlk yortu için Fener Rum Patriği Bartholomeos'a davette bulunduk, olumlu yaklaştı. Bu kutlamaya başta Yunanistan ve Rusya olmak üzere çok sayıda ülkeden ortodoksun gelmesini bekliyoruz. Bu etkinlik ilçenin diğer turistik zenginlikleriyle birleştirildiğinde gelecekte çok daha büyük bir katkı sağlayacaktır."

Kutlama izinlerinin alınması için çalışmaların devam ettiğini, yortunun yapılacağı 8 Mayıs'ta bir müze olan Saint Jean Kilisesi'ne girişlerin ücretsiz hale getirilmesinin talep edildiğini belirten Bakıcı, bu konuda hükümetin ibadethaneler için getirdiği düzenlemeler bulunduğuna dikkati çekti.

-Efes'in dini mirası

Efes Antik Kenti içindeki kilisenin İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri olmasının yanı sıra İsa'nın havarilerinden Aziz Pavlus ve Aziz Yuhanna (Saint Jean) da Efes'e gelerek bir süre bu bölgede yaşadı. 4 İncil yazarından biri olan Havari Yuhanna son yıllarını Efes'te geçirdi. Aziz Yuhanna aynı zamanda 12 havari arasında yaşamını eceliyle yitiren tek havari olarak biliniyor.

Aziz Yuhanna'nın mezarının Ayasuluk Kalesi'ndeki Saint John Bazilikasında bulunduğuna inanılıyor. Roma döneminde 575 yılında bu mezar üzerinde inşa edilen ve döneminin en büyük yapılarından biri olan 6 kubbeli bazilikanın 1365-1370 yıllarındaki depremlerde yıkıldığı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA / Yerel

Efes Antik Kenti Meryem Ana Kudüs İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title