Haberler

Selçuk Ayasuluk Kazılarında Sezon Sona Erdi

Nilüfer Sılay - Ayasuluk Tepesi ve St

Nilüfer Sılay - Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Kilisesi Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Mustafa Büyükkolancı, 2010 yılı kazı döneminin sona erdiğini, bu yıl kazılarda büyük bir sarnıcın bulunduğunu bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği kazıların bu yılki bölümünün programlandığı gibi 3,5 ayda tamamlandığı, Kale Batı Sur duvarlarındaki restorasyon çalışmalarının ise Selçuk Belediyesinin desteği ile devam ettiği bildirildi.

Kazı Başkanı Büyükkolancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Ayasuluk Kalesindeki kazıların yanı sıra St. Jean Kilisesi güneyindeki yeni kazı alanında çalışmalara başladığını, burada Efes'ten Milattan Sonra 7. Yüzyıl'da Ayasuluk Tepesi'ne ve St. Jean Kilisesi yakınına taşınan Piskoposluk Sarayı'nın ortaya çıkarılmasının amaçlandığını anlattı.

Bu amaçla alanın güney yarısında yapılan kazılarda büyük bir sarnıç bulunduğunu, sarnıcın 9 kubbe ile örtülü olduğunu anlatan Büyükkolancı şunları kaydetti:

'Derinliği en az 4 metre olan ve henüz 1,5 metrelik üst bölümü kazılan sarnıcın en önemli özelliği Selçuk içinde doğu-batı yönünde uzanan su kemerlerinin son durağı olmasıdır. İçme suyunun kapalı sistemle bu yüksek noktadaki büyük sarnıca ulaşarak hac merkezi konumundaki St. Jean Kilisesi ve Sarayın su gereksinimini karşıladığı düşünülmektedir. Sarnıcın kubbeleri yıkıldıktan sonra içinde bazı konutlar ve işlikler inşa edilmiş ve 2010 yılında bu konutların kazısına başlanmıştır.'

- BATI SUR DUVARINDAKİ ÇALIŞMALAR-

Büyükkolancı, 2012 yılında ziyarete açılması hedeflenen Selçuk Kalesi'nde, Batı Sur duvarlarının restorasyon projesinin İzmir 2 Numaralı Bölge Koruma Kurulu tarafından mayıs ayında onaylandığını, İç Kale Batı Sur duvarlarındaki onarımlara Selçuk Belediyesi ile birlikte başlandığını anlattı.

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür ile Belediye Meclisi ve Encümen üyelerinin bu konuda desteğini gördüklerini belirten Büyükkolancı, 'Belediyemiz yaklaşık 400 bin liralık işçi, usta ve restorasyon malzemesi desteği sağladı. Restorasyonu gereken Batı Sur Duvarlarının onarım projesinin uygulamasında önemli bir aşama kaydedilmiş ve birinci etap duvarların onarımında sona yaklaşılmıştır'dedi.

(NİL-BAH-BŞK-OSM) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title