Haberler

Selahattin Demirtaş: "İşçi Ölümlerinde Dünyada İkinci Sıradasınız"

Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans inşaatının önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sektör temsilcilerine sert eleştirilerde bulundu.

Mecidiyeköy'de 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans inşaatının önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sektör temsilcilerine sert eleştirilerde bulundu. Demirtaş, "Avrupa'da işçi katliamlarında 1'inci sıradasınız. Ey Türkiye'nin patronları, inşaat sektörü olarak en çok işçi öldüren sizsiniz. Dünyada ikinci sıradasınız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meciyeköy'de 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans inşaatı önünde basın açıklaması yaptı. Aralarında Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu bir grupla şantiye önüne gelen Selahattin Demirtaş, yaşanılan olayın ardından Türkiye'de bulunan her kesimden insanın acıya ortak olduğunu söyledi.

Kazanın ardından yaşanılan acının toplumun ortak acısı olduğunu ifade eden Demirtaş, "Burada katledilen 10 arkadaşımızın katledilmiş olması elbette ki Türkiye'nin her yerinde bütün emekçi işçi, köylü, çiftçi herkesin acısında ortaklaşmasında neden oldu. Ben bu arkadaşlarımıza öncelikle Allah'tan rahmet dinliyorum. Ailelerimize işçi ailelerine baş sağlığı sabır diliyorum. Elbette ki ölümlerin yaratmış olduğu acı tarif edilemez. Ateş düştüğü yeri yakıyor" dedi.

" İŞÇİ ARKADAŞIMIN TIRNAĞINA, SİZİN ŞİRKETİNİZ KURBAN OLSUN"

Yaptığı açıklamalarda sert eleştirilerde bulunan Demirtaş, "Sizin daha fazla para kazanmanız için. Gökdelenin yanına başka bir gökdelen dikebilmeniz için, daha lüks yatlar alabilmeniz, daha lüks katlarda yaşayabilmeniz için, bu işçiler burada katledilirken siz utanmadan çıkıp, biz şirketimizin adının kirletilmesine izin vermeyeceğiz diyecek kadar vicdan ve insanlığınızı yitirmişsiniz. 50 bin defa sizin şirketiniz batsın. Tek bir işçi arkadaşımın tırnağına sizin şirketiniz bin defa kurban olsun. İsmi kirletilmesin, şirketlerinin ismi kirletilmesin diye uğraşıyorlar. Önemli olan buymuş. 10 işçi burada katledilmiş. Daha önce katledilen başka bir kardeşimizle birlikte toplam 11 kardeşimize şu kuleler mezar olmuş. Toplu mezarların mezar taşı gibi burada dikiliyor. Bey efendi şirketinin isminin kirletilmemesi derdinde. 50 bin defa şirketlerinizin ismi batsın" ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'DA İŞÇİ KATLİAMLARINDA 1'İNCİ SIRADASINIZ"

Demirtaş, "Avrupa'da işçi katliamlarında 1'inci sıradasınız. Ey Türkiye'nin patronları, inşaat sektörü olarak en çok işçi öldüren sizsiniz. Dünyada ikinci sıradasınız. Bir defa da çıkın onurluca istifa edin. Bir defa da olsun çıkın onurluca işçilerden özür dileyin. Bir defa patron olarak çıkın onurluca şu kuleler batsaydı da tek bir işçi kardeşimiz ölmeseydi orada diyecek kadar insan olun. İnşallah siz bir gün o inşaatlarda çalışacak duruma gelirsiniz. Ey o açıklamayı yapan patronlar; İnşallah sırtınızda kum torbasıyla şu inşaatlarda çalışacak hale gelirsiniz. İnşallah o günleri görürüz. O zaman işçinin ve emeğin ne demek olduğunu anlarsınız. O zaman daha 10 işçinin cenazesi adli tıptayken çıkıp şirketime kimse zarar veremez, şirketimi kimse kirletemez diyecek kadar o zaman vicdansız olamazsınız" şeklinde konuştu.

"SİZİ EZENLERE KARŞI BİR ARAYA GELECEKSİNİZ"

İşçilerin haklarını savunmaları gerektiğini ifade eden Demirtaş şunları söyledi: "İşçi olarak siz örgütleneceksiniz. Bir araya geleceksiniz. Sizi ezenlere karşı bir araya geleceksiniz. İşsiz olanlar, İş bulamayanlar. Torun inşaatta iş durduğunda, asla iş başvurusu yapmayacaksınız. Burada işçi grev yaptığında siz sıraya girip iş başvurusu için birbirinizi yemeyeceksiniz. Siz de örgütleneceksiniz. Bileceksiniz burada, 11 işçinin kanı var canı var. ve sizler işsizi ile işlisi ile bir araya gelirseniz değiştiremeyeceğiniz hiçbir şey yok. Burada güvenliğe birazcık daha para harcasalardı, 10 kişi şu anda yaşıyor olacaktı. ve halen bakın kaç kişi daha bu kuleler bitene kadar ölecek bilmiyoruz. Çünkü güvenlik için, işçinin sosyal hakları için, maaşı için para harcamak, onlar için gereksiz bir harcama. Biz var gücümüzle el ele vereceğiz. Onun için buradayız. Bu mezar taşlarını dikmeye devam edenler bilsinler ki bu dünyayı size dar edeceğiz. Öyle çıkıp mikrofonların önünde işçi kardeşlerimize parmak sallayanlar. Merak etmeyin bu ülkenin bütün emekçileri bir olacak sizin o lüks sefa içerisindeki dünyanızı size dar edecekler. ya işçinin hakkını, alın teri karşılığını verin güvenliğini sağlayacaksınız. ya da zevk sefa içerisinde hayatınızı size dar edeceğiz."

Basın açıklamasının ardından vatandaşlarla selamlaşan Demirtaş, daha sonra buradan ayrıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Selahattin Demirtaş Mecidiyeköy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title