Haberler

Selahattin Demirtaş'ın Başarısı CHP'yi 3'e Böldü

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 9.8 oy almayı başaran HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş, CHP'deki muhaliflerin baş kaldırmasında etkili oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin önerdiği, MHP, BBP ile birlikte yaklaşık 14 partinin destek verdiği 'çatı aday' Ekmeleddin İhsanoğlu beklenen oyu alamadı. Erdoğan'ın seçimi birinci turda kazanması CHP içinde tartışmanın da fitilini ateşledi.

DEMİRTAŞ'IN BAŞARISI CHP'Yİ BÖLDÜ

İhsanoğlu’nun çatı partilerinin 30 Mart 2014 yerel seçim oylarından 5 milyon daha düşük oy alması ve Erdoğan’ın seçimi birinci turda kazanması CHP içinde tartışmanın da fitilini ateşledi. Türkiye genelinde yüzde 6 oyu olmasına rağmen cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 9.8 oy almayı başaran HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’ın başarısı da CHP’deki tartışmanın üç cepheye taşınmasına neden oldu. Tartışmanın birinci cephesini parti içinde ‘ulusalcı’ olarak bilinen ve eski Genel Başkan Deniz Baykal’a yakınlığıyla bilinen vekiller oluştururken, tartışmanın ikinci ekseni ise İhsanoğlu’nun doğru seçim olduğunu savunan parti yönetimi oluşturuyor. Tartışmada bir üçüncü cephe ise Demirtaş’ın başarısını övüp solun yeni lideri yakıştırması yapıyor.

BAYKAL CEPHESİ : GENEL BAŞKAN İSTİFA ETSİN

CHP’de ikinci eksen ‘çatı aday’ İhsanoğlu’na baştan beri karşı çıkan eski Genel Başkan Deniz Baykal’a yakınlığıyla bilinen ve aralarında Emine Ülker Tarhan, Nur Serter ve Süheyl Batum'un da bulunduğu ‘ulusalcı’ kanat. Ülker önderliğinde basın toplantısı düzenleyen bazı vekiller CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun seçimin sorumluluğunu alarak istifa etmesi gerektiğini savunuyor. Kurultay talebinde bulunan vekiller şunları söylüyor: "Yeni bir modele dayalı toplumsal muhalefet dinamiği oluşturmak lazımdır. Zor şartlar güçlü kadroları bulur çıkartır. CHP’nin programından sürekli ödün verilerek sürdürülen anlayışın sonlanması gerekir. “Sayın Genel Başkan ve ekibi demokrasilerde yeri olmayan sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçip, makamdan çekilme ve kurultaya gitme olgunluğunu göstermelidir. Bu umutsuzluk ve kaybetme döngüsü artık kırılmalıdır."

Parti yönetimini suçlayan Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, "Ortada büyük bir hezimet var, hâlâ susmak ve 'başarılıyız' demek yakışmıyor. Yurttaşlarımızın umutsuzluğa sürüklenmesini ve partimin eriyip gitmesini seyretmeyeceğim” değerlendirmesinde bulunmuştu.

KILIÇDAROĞLU CEPHESİ: İHSANOĞLU DOĞRU ADAYDI MUHALİFLER ÇALIŞMADI

Kurultay çağrısı yapan vekillere ‘çatı aday’ İhsanoğlu’nun doğru tercih olduğunu savunan parti yönetimi ise sert tepki gösteriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu muhalif isimlerin kurultay talebine, “Tüzüğümüzün öngördüğü şekilde kurultay toplanabilir. Yeterli imzayı bulursanız, yaparız” sözleriyle karşılık verirken,
Cumhuriyet gazetesine verdiği mülakatta ise muhalif vekillere yönelik şu sert sözleri söyledi: “Bu arkadaşlarımıza sormak isterim: Acaba Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde seçim bölgelerine gidip çalıştılar mı? Hem çalışmayacaksın hem de eleştireceksin. CHP’yi bu eski hastalıktan kurtarmak lazım. CHP’nin tabanı bu çıkışlarından rahatsız. Burada üzülerek ifade edeyim ki, bu arkadaşlarımın çoğunu siyasete taşıyan benim. Bundan da pişmanım.”

CHP Sözcüsü Haluk Koç’ta muhalif vekillere sert sözlerle yüklenip şöyle dedi: AK Parti açısından "ortalığın toz duman" olduğunu ileri süren Koç, "Kimin eli kimin cebinde belli değil bu süreçte, tam da bu ortamda 'hayır AKP gündemde olmamalı, gündeme biz CHP olarak kendimizi taşımalıyız' diyen istirahatteki CHP'li arkadaşlarımızın açıklamaları geliyor. İlk turda, Sayın İhsanoğlu'nun adaylığına partili olmalarına rağmen destek vermeme, alanda sorumluluk almama ve katılımın azalması yönünde tercihlerde bulunma yolunu seçenlerin, eleştiriden önce kendi tavırlarını etik olarak da sorgulamaları gerekmektedir.

DEMİRTAŞ CEPHESİ: SOLUN YENİ LİDERİ

Üçüncü cephede ise İstanbul Milletvekili Melda Onur ile İzmir Milletvekili Rıza Türmen var. Onlar çok sert olmasa da parti yönetimine Demirtaş örneği ile yükleniyorlar. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur seçim sonuçlarını Twitter'da analiz edip "Demirtaş'ın kendi partisini ve davasını aşan kabul görürlüğüyle solda yeni bir lider olarak var oluşunu çok önemsiyorum" dedi. CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda şunları söylemişti: "2015 seçimleri öncesinde CHP de yeni bir siyasal vizyon, yeni bir siyaset dili ortaya koymalı. Genel Başkan güven tazeleme ihtiyacı hissediyorsa yararlı olabilir. Yeni bir vizyon ortaya çıkaracaksın, yeni bir kadroyla devam edeceksin. Bugün aslında Demirtaş’ın söylediklerinin CHP’nin söylemi olması gerekir." (Kaynak: Radikal)

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Deniz Baykal Politika Haberler

500

Yorumlar (37)

yaw he he ):

yaw he he :) biji demirtaş

40
9
yanıtYanıtla
DÜTDÜRÜ:

DEMİRTAŞ SOLUN YENİ LİDERİ OLAMAZ ÇÜNKÜ KENDİSİ MİLLİYETÇİ KÜRT ÇİZGİSİNDEDİR.DEMİRTAŞ BU KADAR OYU ALIRKEN SOLDAN ALMADI MİLLİYETÇİ KÜRTLERDEN DAHA FAZLA OY ALDI.

13
34
yanıtYanıtla
HARBİ ADAMprenskadir@windowslive.com:

DÜTDÜRÜ ARKADAŞIM DEMİRTAŞ ŞOVEN FAŞİZMİN TEMSİLCİSİ DEĞİL UNUTMA EZİLEN HALKLARIN LİDERİ EKMELLEDDİN BEYSE ŞOVEN FAŞİZMİN BİRZAMANLAR BAŞDANIŞMANIYDI EĞER GEÇMİŞİ BİRAZ OKURSAN ÖĞRENİRSİN 50 YIL KÜRT HALKI CHP Yİ DESTEKLEDİ AMA NE OLDU SONUÇ DİLİ YASAK KÜLTÜRÜ YASAK VARLIĞI BİLE YASAKLANDI BUMUDUR SENİN SOL ANLAYIŞIN EŞİTLİK ANLAYIŞIN ŞİMDİ BANA FAŞİZMİN NE OLDUĞUNU SEN SÖYLERMİSİN KÜRT DİYE AYRIŞTIRAN SEN VE SENİN GİB CHP LİLERMİ YOKSA SELAHATTİN DEMİRTAŞ'' MIDIR.ASLINDA YAZACAK OKADAR ÇOK ŞEY VARDA YAZMAYA ÇEKİNİR OLDUK BİZ YAZARSAK BÖLÜCÜ SİZ YAZARSANIZ DEMOKRASİ OLUYOR HALA BU ÜLKEDE BU YETER SANIRIM SİZE KONUYU ANLATMAMA GEREK YOK

yanıt0
yanıt0
artemis:

allah razı olsun DEMİRTAŞ.tan

24
9
yanıtYanıtla
MARDİNLİ:

ADAM GİBİ ADAM SAYIN DEMİRTAŞ SEVİYORUZ SENİ ARTIK SADECE ETNİK SİYASET DEĞİL BÜTÜN TÜRKİYE İÇİN SİYASET YAPMANI İSTİYORUM SİZDEN BİR KÜRT OLARAK

29
4
yanıtYanıtla
KÜRT:

HELAL OLSUN DEMİRTAŞA TEK BAŞINA MÜCADELE VERDİ

29
3
yanıtYanıtla
burjuvazi:

kurultaya gidin tatışmayı sonlandırın ve seçilecek genel baskana saygı duyun

27
2
yanıtYanıtla
KÜTAHYALI:

BAKIYORUM ŞÖYLE DE HDP YADA BDP DİYELİM BU ANA KADAR ETNİK SİYASET YAPTI MI YAPTI.İYİ DE CHPNİN ULUSALCILARI MI FAŞİZAN BU DURUMDA YOKSA HDP GİBİ PARTİLER Mİ?

21
7
yanıtYanıtla
CHP BİTTİ:

Tek çare artık DEMİRTAŞ solun yeni adayı

21
5
yanıtYanıtla
Harbi adam:

BDP-HDP HERZAMAN SOSYAL DEMOKRAT BİR PARTİYDİ VE ASLA FAŞİZAN BİR LİDERİ OLMADI SADECE EZİLENLERİN PARTİSİ OLDUĞUNDAN TÜRKİYEDE SESİNİ YÜKSELTEN EZİLEN KESİMDE KÜRTLER MAALESEF OYSA ÇERKEZ GÜRCÜ ERMENİ YEZİDİ SÜNNİ ALEVİ BİRÇOK EZİLEN VAR AMA KİMSE SESİNİ YÜKSELTEMİYORDU VEYA YÜKSELTMİYOR DÜNE KADAR EZİLENLERİN PARTİSİ KARAOĞLANIN PARTİSİYDİ KÜRTLER HEP ONUNLA YOLA DEVAM ETTİLER AMA NE ZAMANKİ CHP 1960 TAN 1980 YILINA KADAR KANI AKAN YOLDAŞLARIMIZA İHANET ETMEYE BAŞLADI KÜRTLER ZORUNLU OLARAK KENDİLERİNE YENİ BİR PARTİ İLE YOLA DEVAM ETMEK ZORUNDA KALMIŞTIR VE ŞİMDİ DİYORUMKİ EZİLENLERİN VE SOSYAL ADALETİN PARTİSİ İŞTE BUYRUN ÇATIMI İSTİYORSUNUZ SİZ EEN GÜZEL ÇATI HEMDE BİZDEN SİZDEN OLAN PİR ÇATI PARTİ VE KABUL GÖRDÜĞÜ TESCİLLENEN LİDERİ İLE BDP-HDP VE SAYIN SELAHATTİN DEMİRTAŞ BUYURUN FAŞİST OLMAYANLAR BU KAPI HEPİMİZE AÇIKTIR. SAYGILAR.

21
4
yanıtYanıtla
Tüm 37 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title