Haberler

Hizmet ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi Azaldı

Güncelleme:

Temmuzda mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,7 azaldı.

Sektörel güven endeksleri, temmuzda aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 2,8, inşaat sektöründe yüzde 1,7 azaldı, perakende ticaret sektöründe ise yüzde 1,1 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endekslerini yayımladı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, temmuzda yüzde 2,8 azaldı. Geçen ay 97,9 olan hizmet sektörü güven endeksi, temmuzda 95,2 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemdeki iş durumunun kötüleştiğini ve hizmetlere olan talebin azaldığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin azalacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre iş durumu endeksi yüzde 4,4, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 3,5, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 0,8 azaldı.

Perakendede güven arttı

Temmuzda perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,1 arttı. Haziranda 102,5 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, temmuzda 103,6 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış, mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 6,5 ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 0,2 artarken, iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 3,1 azaldı.

İnşaat sektörü güven endeksi azaldı

İnşaat sektörü güven endeksi temmuzda yüzde 1,7 azaldı. Geçen ay 79,9 olan inşaat sektörü güven endeksi temmuzda 78,5 değerine düştü.  İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısının artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

İnşaat sektöründe geçen aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 7,1 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 2,1 artış gösterdi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title