Haberler

Sektör liderlerine göre güneş enerjisinin geleceği parlak

Güncelleme:

i Rainbow Warrior'ın, 6 Eylül'de Bodrum'da Türkiye'yi "Güneşe Yelken Aç"maya davet ederek başladığı turun son durağı İstanbul'da Cumartesi günü enerji ve finans dünyasının öncü isimleri bir araya gelerek, Türkiye'de güneş enerjisinin geleceğini masaya yatırdı.

Greenpeace'in GÜNDER'le beraber Rainbow Warrior gemisinde düzenlediği etkinliğe GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Dünya Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ve Temiz Enerji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tülin Keskin katıldı. 16 ayrı kurum ve kuruluştan 30'dan fazla davetlinin katıldığı 2 saatten fazla süren "Türkiye için Güneş Geleceği ve Fırsatları" özel buluşmasında sürdürülebilir kalkınma ve geleceği şekillendirmede güneş enerjisinin yaratacağı değer çok yönlü tartışıldı.

Greenpeace Akdeniz Sürdürülebilir Yatırımlar Danışmanı İbrahim Çiftçi toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Güneş enerjisi sadece enerji bağımsızlığı sağlayıp, cari açığın kapanmasını sağlamakla kalmayacak; aynı zamanda güneş enerji sanayi için yeni pazarlar açarak, istihdamın artmasını da sağlayacak. Güneş enerjisine yatırım yapmak yeni fırsatları da beraberinde getirecek ciddi bir iş kolu olacaktır" dedi.

Çiftçi, Türkiye'de de güneş enerjisine verilen önemin arttığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Türkiye'de güneş enerjisi 2015 yılının sonunda 362 santralda 248 249 MW kurulu güce sahipken 2016'nın ilk yarısında bu rakam yüzde 100'den fazla artarak 733 santralde bulunan 562 MW toplam kurulu güce ulaştı. Türkiye'de 2014 yılında elektrik dağıtım şirketleri yaklaşık 3.4 GW'a tekabül eden 4 bine yakın lisansız üretim proje başvurusu aldı. Ancak sadece 1500 başvuru kabul edildi. Bu bağlamda biz Greenpeace Akdeniz olarak, bireylerin çatılarına güneş panelleri kurması için gerekli işlemlerin kolaylaşması amacıyla yürüttüğümüz bu kampanyada bankaların da bireylere uygun şartlarda kredi finans imkanları sunması gerekliliğini vurguluyoruz."

Türkiye'nin coğrafi konumu gereği, güneş açısından önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Dr. Bayraktar, "Hızlı ve kolay erişilebilirliği ile uygulanabilirliği, ısıdan elektriğe depolama dahil teknolojik erişilebilirliğin mümkünlüğü ve uygunluğu, çok yönlü sektörel entegrasyon ve istihdama katkısı geçmiş çağın enerji kaynaklarına kıyasla 4-5 misli daha fazla olan güneş enerjisini ayrıcalıklı kılmaktadır. Özellikle kentsel dönüşümü hızla uygulamaya alan Türkiye'nin, yeniden yapılaşma sürecini enerji etkin tasarımlı, güneş odaklı binalar ve yerleşim alanları, yaygın kullanılacak yenilikçi güneş enerjisi teknolojileri ile sürdürebilme fırsatını kaçırmaması gerekiyor. 'Yenilenebilir Enerji Eylem Planı'nda 2023 yılı itibarı ile ısıtma ve soğutmada enerji ihtiyacının en az yüzde 15'inin yenilenebilir enerjiden karşılanma hedefi doğrultusunda güneş enerjisinin kulllanımında yenilikçi yaklaşımların yaygınlaştırılması önemlidir" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İbrahim Çiftçi Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024? Aziz Yıldırım aday mı 2024? Taraftarlar Aziz Yıldırım'ın aday olması için binlerce paylaşım yaptı
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title