Haberler

Sekiz Aylık Mücevher İhracatı 1,43 Milyar Dolar

Güncelleme:

Mücevher sektörü ihracatı, bu yılın sekiz aylık döneminde külçe altın hariç değer bazında 1,43 milyar Dolar, miktar bazında ise 1,183 ton oldu.

Mücevher sektörü ihracatı, bu yılın sekiz aylık döneminde külçe altın hariç 1 milyar 430 milyon dolar oldu.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, her yıl yaklaşık 400 ton altını ve 200 ton gümüşü işleyerek mücevherata dönüştüren Türk mücevher sektörü, dünya altın mücevherat üretiminde ilk 5 ülke arasında yer alıyor.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 yılı sekiz aylık verilerine göre, Türkiye'nin külçe altın hariç mücevher ihracatı, değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış kaydederek 1,43 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 25 azalarak 1,183 ton şeklinde gerçekleşti.

Dünya altın piyasalarında yaşanan fiyat değişiklikleri, ihracatın miktar bazındaki azalışının en önemli sebebi oldu.

Dünyada 200'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk mücevhercilerin, yılın sekiz ayında en fazla ihracat gerçekleştiği ülkeler sırasıyla, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Rusya, ABD, Litvanya ve Almanya olarak yer aldı.

Bölgeler açısından değerlendirildiğinde de ilk sırayı yakın, orta ve doğu Asya ülkelerinin aldığı görülürken, bunu diğer Avrupa ülkeleri ve AB takip etti.

"En önemli sorun, ham pırlantaya uygulanan yüzde 20'lik ÖTV"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, konuya ilişkin değerlendirmesinde, sekiz aylık dönemdeki yüzde 10'luk artışın memnun edici olduğunu belirterek, son dönemdeki ekonomik ve siyasi gelişmeler ile uluslararası altın fiyatlarındaki değişkenliğin, ihracatın miktar bazında düşük kalmasına sebep olduğunu ifade etti.

Güner, ihracat için yıl sonu hedefi olan yüzde 26'lık artışa ulaşabilmek için çalışmalarına devam ettiklerini aktararak, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bu hedefe rahatlıkla ulaşabileceğimize inanıyorum. Türk cumhuriyetleri, Rusya, Ukrayna, Letonya, Litvanya ve Estonya gibi ülkelerden aldığımız talep çok büyük. Söz konusu yeni pazarlarla ihracatımızı dengeleyeceğiz. Sektörümüzün büyümesinde en önemli sorunumuz ham pırlantaya uygulanan yüzde 20 oranındaki ÖTV. Bu sorunumuzun çözümü sektörümüzün önünün açılmasını sağlayacak. Yıllık 2-2,5 milyar dolarlık ihracat ortalamasına sahip olan sektörümüzün ÖTV derdinden kurtulması 20 milyar dolarlık ihracatın kapısını açacak" - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Litvanya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title