Haberler

Şeker Pancarına Özel Gübre İle Verim İki Katına Çıkıyor

Güncelleme:

Sektörde sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken GÜBRETAŞ, 'Bilinçli Üretici Kazanır' başlığıyla yürüttüğü eğitim, bilinçlendirme ve deneme ekimleri kapsamında şeker pancarı için Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle organize ettiği Tarla Günü etkinliğini Eskişehir'de gerçekleştirdi.

Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak hedefiyle bitkiye ve bölgeye özel gübreler üreten GÜBRETAŞ, Orta Anadolu Bölgesi'ndeki şeker pancarı tarımı için geliştirdiği özel ürünü Alpu ilçesinde test etti.

Türkiye ortalamasının iki katı verimin elde edildiği deneme ekiminin sonuçları, tarla günü etkinliğiyle bölgedeki üreticilerle paylaşıldı.

GÜBRETAŞ, son yıllardaki çalışmalarıyla ar-ge alanında da öncülüğünü devam ettiriyor. Tarımsal üretimde dengeli besleme ile verim ve kaliteyi artırmak amacıyla ar-ge çalışmalarını sürdüren GÜBRETAŞ, pancar üretiminin yaygın olduğu Orta Anadolu Bölgesi için geliştirdiği özel şeker pancarı gübresini Eskişehir'de test etti. Toprak analiz sonuçlarına göre bölgeye özel geliştirilen gübrenin kullanıldığı 20 dekarlık arazide uygulanan deneme ekiminin sonuçları, düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde bölge çiftçileri ve ziraat mühendisleriyle paylaşıldı.

Alpu ilçesinin Osmaniye Mahallesi'ndeki arazide 1 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen etkinliğe Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Varol Yıldız ve GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta'nın yanı sıra Alpu Kaymakamı Mehmet Zahid Doğu, Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Koç, Öğretim Üyesi Ertuğrul Karaş, Tarım Kredi Kooperatifleri Kütahya Bölge Birliği Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çırak, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan ile bölgedeki ziraat mühendisleri, ziraat fakültesi öğrencileri ve üreticilerden oluşan yaklaşık 500 kişi katıldı.

Etkinlikte konuşan Genel Müdür Osman Balta, GÜBRETAŞ'ın sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında bir yandan her yıl yüzlerce noktada iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik eğitim toplantıları gerçekleştirirken, diğer yandan şirketin Türkiye Toprak Verimliliği Haritası projesi sayesinde yüksek verimlilik sağlayan bölgeye ve bitkiye özel gübreler geliştirdiklerini söyledi. Sektörde en geniş ürün çeşitliliğine sahip GÜBRETAŞ'ın ülke tarımına değer katma çabasıyla büyüdüğünü belirtti.

Tarımsal üretimde yüksek verim ve kaliteyi için çiftçilere mutlaka toprak analizi yaptırmalarını tavsiye eden Osman Balta, "Orta Anadolu Bölgesindeki şeker pancarı tarımı için geliştirdiğimiz Süper Pancar S gübresini üniversiteyle de işbirliği yaparak bu bölgede denedik ve dekar başına verimin 12 ton üzerine ulaştığını gördük" dedi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Varol Yıldız ise tarımda ortak akılla üretim yapmanın ülke tarımını kalkındırdığını belirterek şunları söyledi: "Dünyada suyun ve gıdanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Bunun için elimizdeki toprağın ve sularımızın kıymetini bilelim. Daha kaliteli, daha fazla nasıl üretiriz, onu araştıralım. Ortak akılla emek harcayalım ki hem maliyetimiz düşsün hem de gelirimizi artıralım. GÜBRETAŞ öncülüğünde yapılan bu gibi çalışmaların her zaman destekçisi olacağız."

Etkinliğe katılan Alpu Kaymakamı Mehmet Zahid Doğu da çiftçilerin tarlasından en iyi şekilde verim almak istediğini anlatarak, şöyle konuştu: "İşte bu noktada Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraki olan GÜBRETAŞ'ın burada yaptığı şey tam da bu. Yani çiftçimiz hem fazlaca ürün kaldırsın, hem de kaldırdığı yüksek kaliteli olsun. İlçemizde 7-8 ton olan üretim, bu çalışmayla 12 tona çıkmış. Herhalde bu, sonuç olarak çiftçimizin yüzünü güldüren bir çalışma. Çiftçilerimiz bilimsel çalışmalar ışığında en güzel şekilde üretimini yapar cebi ve yüzü güler. Çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Şeker pancarı yetiştiriciliği ile deneme ekiminin aşama ve sonuçları hakkında bilgiler veren Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karaş ise 2013 yılında Türkiye'de 2.9 milyon dekar arazi üzerinde 16.5 milyon ton şeker pancarı üretilirken, ortalama verim düzeyi ise dekar başına 5 ton olarak gerçekleştiğini söyledi. Eskişehir bölgesindeki pancar üretimi veriminin Türkiye ortalamasının biraz daha üzerinde dekar başına 6 ton olarak gerçekleştiğini belirten Karaş, "Bu oran Alpu çevresinde ortalama 7 tona yaklaşmaktadır. Aslında Türkiye'nin potansiyeli çok daha yüksek ama öncelikle bunu Avrupa ülkeleri ortalaması olan 8 ton seviyelerinin üzerine çıkarmamız gerekiyor. Nitekim bunun örneğini burada görüyoruz. Bu bölgede GÜBRETAŞ-üniversite işbirliğiyle son birkaç yıldır dekar başına 12-13 tona ulaşan pancar verimleri elde ediyoruz. Toprak analizine göre yapılan dengeli gübreleme ile hem verimli ve poları yüksek ürün hasadı sağlanmış olur, hem de maliyetler optimize edilebilir" dedi.

Konuşmaların ardından GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Koç, tarla sahibine günün anısına bir teşekkür plaketi verdi. Daha sonra etkinliğe katılan protokol üyeleri ve çiftçiler söz konusu gübrenin kullanıldığı ve hasadı yapılan pancar tarlasında incelemelerde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Osman Balta Eskişehir Türkiye Alpu Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Hasan Bircan:

Burda okuduğum kadarıyla herşey güzel anlatılmış lakin hangi gübre kullanımı söylenmemiş sadece gübre firmasının adı geçiyor ben pancar Ekici si olarak vermimi daha yükseklere taşımak istiyorum daha net Bilgi verirseniz çiftçilerimiz açısından daha olumlu olur

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title