Haberler

Şeker Pancarı Üretiminde Yeni Bir Sayfa Açılıyor

Şeker pancarının bünyesinde bulunan ve melas yapıcılar olarak bilinen Na, K, ve Zararlı Azot değerlerinin, doğru ve optimum gübre kullanımı ile minimize edilecek ve pancardaki şekerin melas yerine kristal şekeri olmasını sağlayacak olan projenin şeker pancarından şeker üretiminde yeni bir çığır açması bekleniyor.

Bünyesinde bir çok proje yürüten Kayseri Şeker Fabrikası Ar-Ge Merkezi bir başarıya daha imza attı. Geçtiğimiz günlerde Şeker prosesinde Türkiye'de ilk defa kullanılacak olan yeni bir teknolojiyi Erciyes Üniversitesi ile birlikte hazırlanıp Santez projesi olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunarak desteklenmeye hak kazanan Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi bu seferde şeker pancarının teknolojik değerini artırıp pancarın içindeki şekeri maksimum miktarda almayı sağlayacak projesini TÜBİTAK' a sundu ve desteklenmeye hak kazandı. Bu proje ile şeker pancarı yetiştirilirken pancarın bünyesinde bulunan ve melas yapıcılar olarak bilinen Na, K, ve Zararlı Azot değerleri, doğru ve optimum gübre kullanımı ile minimize edilecek ve pancardaki şekerin melas yerine maksimum miktarda satış şekeri olarak ambara gitmesi sağlanacak. Projenin başarıya ulaşması ile aşırı gübrelemeden ve melasa giden şekerden dolayı kaybolan milyonlarca TL değer çiftçinin cebinde ve şirketin kasasında kalacak. Desteklenen bütçesi 755 bin TL olan bu projenin Türkiye'de şeker pancarı üretimi adına da yeni bir sayfa açacağı düşünülüyor.

Ar-Ge Merkezi'nin hazırlamış olduğu iki projenin de kabul edilmesi Kayseri Şeker'de büyük bir sevinçle karşılandı. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kayseri Şeker Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title