Haberler

Şeker Kurumundan Açıklama Açıklaması

Şeker Kurumunca, Şeker Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2001 yılından bu yana gıda tüketimine yönelik şeker ithalatı yapılmadığı bildirildi.

Şeker Kurumunca, Şeker Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2001 yılından bu yana gıda tüketimine yönelik şeker ithalatı yapılmadığı bildirildi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında şeker ithalatı yapıldığı, ihraç amaçlı kullanılan C şekeri arzı ve AB'deki nişasta bazlı şeker uygulamalarına ilişkin yanlış bilgilere yer verildiği belirtilerek, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması ihtiyacı doğduğu ifade edildi.

Şeker Kanununun yürürlüğe girdiği 2001 yılından bu yana gıda tüketimine yönelik şeker ithalatı yapılmadığı belirtilen açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:

"Şeker Kanunu çerçevesinde ülke ihtiyacını karşılayacak miktarda şeker üretimi, ülkemiz şeker arz-talep dengesini dikkate alarak belirlenen kota sistemi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Kotalar, Şeker Kurulu tarafından; üretim, satış, stok gerçekleşmeleri ile nüfus artış hızı gibi talebi etkileyen unsurlar dikkate alınarak yapılan simülasyonlar neticesinde belirlenmektedir. Bu planlı şeker üretim modeliyle hem ülke şeker talebi karşılanmakta hem de pazarlama yılı sonu itibariyle makul bir stok düzeyine ulaşılmaktadır. Bugüne kadar gerek yurt içi şeker tüketimi gerekse ihraç amaçlı üretilen şekerli mamullerde kullanılmak üzere ihtiyacımız olan şeker, ülkemiz çiftçisinin ürettiği pancardan elde edilmektedir."

Ülkenin yurt içi şeker talebinin yurt içi üretimle karşılandığı ifade edilen açıklamada, Şeker Kanunu'nun amacı yurt içi şeker talebinin yurt içi üretimle karşılanması ve şeker piyasasının düzenlenmesi olduğu vurgulandı. Açıklamada şöyle devam edildi:

"Kanunda, yurt içi talebin yurt içi üretimle karşılanması için üretilecek ve satılabilecek şeker miktarı A kotası şeker, A kotası şekerin belli bir oranına tekabül eden ve güvenlik payı için bulundurulan şeker miktarı ise B kotası şeker olarak sınıflandırılmaktadır. Bunların dışında, yasal bir zorunluluk bulunmadığından üretimi şirketlerin inisiyatifinde olan ve üretilmesi halinde ise sadece ihraç amaçlı kullanılan ve yurt içine arz edilemeyen şekerler ise "C şekeri" olarak tanımlanmaktadır. A kotası şeker üretimi ve arzı ülkemiz ihtiyacını karşılayacak düzeyde gerçekleşmektedir. İhracatçıların şeker talepleri ise C şekeri üretimi ve şeker üreticisi şirketlerin yurt içine pazarlayamadıkları A kotası şekeri kendi talepleri doğrultusunda Şeker Kurumunun uygun görmesi üzerine C şekerine aktarmaları suretiyle karşılana gelmiştir. 2014/15 pazarlama yılında yeterli C şekeri arzı oluşmayacağı öngörüsüyle Kurumumuz, imalatçı/ihracatçılara C şekeri arzında bir darboğaz yaşanmaması için son iki yıldır doğrudan C şekeri ihracat iznini durdurmuştur. Ayrıca C şekeri üretmek için yasal bir zorunlulukları bulunmamasına karşın, 2014 Aralık ayı içerisinde şeker üreticisi şirketlerle konu ile ilgili olarak toplantı yapılmıştır. Toplantıda 2015/2016 pazarlama yılından itibaren tahsis edilen kotalarının en az yüzde 5'i kadar C şekeri üretilmesi konusunda mutabakata varılmıştır. Bu mutabakat Şeker Kurulunca uygun görülerek şirketler C şekeri üretmeleri konusunda tavsiye kararı alınmıştır.

Şeker Kurulu tarafından, 2014/15 pazarlama yılı için ülke şeker talebini karşılayacak miktar olan 2 milyon 250 bin ton A kotası şeker tahsis edilmiş ancak üretim bir önceki yılın yüzde 14 altında gerçekleşmiştir. Bu nedenle kota fazlası oluşmamış, dolayısıyla C şekeri üretilememiştir. Ancak bu durum şeker üretiminin şubat ayı ortasına kadar sürmesi nedeniyle şubat ayında tespit edilmiştir. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ, son olarak şubat ayı içerisinde A kotasından C şekerine aktarım talebinde bulunmuş ve bu talep Kurul tarafından öncelikle görüşülerek onaylanmıştır. Bu aktarımın hemen akabinde TŞFAŞ'nin stoklarında C şekeri kalmadığını bildirmesiyle A kotasından C şekerine aktarım yapma imkanının kalmadığı anlaşılmıştır."

Bu tespitler üzerine, Şeker Kurulunun konuyu ivedi olarak gündemine aldığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"C şekeri üretiminin oluşmaması ve A kotası şekerden C şekerine aktarımın önceki yıllar ortalamasının yarısı kadar gerçekleşmesi durumunu tespit eden Şeker Kurulu yine ivedilikle, ihracatçıların ihraç mamullerinde kullanacakları C şekeri taleplerinin dahilde işleme rejimi kapsamında karşılanması için Ekonomi Bakanlığına bildirimde bulunmuştur. Ekonomi Bakanlığında konuya ilişkin yapılan toplantı sonucunda ise imalatçı/ihracatçıların C şeker taleplerinin karşılanmasında bir darboğaz yaşanmaması için dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat açılmıştır."

Dünyada sağlık endişesi nedeniyle nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) tüketiminin yasaklandığı bir ülke bulunmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Avrupa Birliğinde (AB) de NBŞ tüketimi, hiçbir üye ülkede yasaklanmış değildir. AB'de NBŞ'lerin bir türü olan sadece izoglukoza, kuru madde bazında kota verilirken, glukoz ve kristal fruktoz gibi NBŞ'nin diğer türleri kota uygulamasına tabi olmaksızın serbestçe üretilip pazarlanmakta ve Birlik içerisinde ticareti de gümrük vergisi olmaksızın serbestçe yapılabilmektedir. Glukoz, izoglukoz ve kristal fruktoz dahil tüm NBŞ türleri dikkate alındığında AB ülkelerinde NBŞ tüketiminin toplam şeker tüketimine oranı, ortalamada yüzde 25 olmaktadır. Ülkemizde ise kota kapsamında üretilip satılmakta olan glukoz ve izoglukoz dahil tüm NBŞ türlerinin tüketimine ilişkin bu oran, 2013/2014 pazarlama yılında yüzde 11,9 olarak gerçekleşmiştir.

AB'de bölgesel yoğunlaşma ve verimliliğin sağlanması (NBŞ'nin hammaddesi olan tahıl ağırlıklı bölgelere) nedeniyle izoglukoz kotaları Birlik içerisinde belirli ülkelere tahsis edilmektedir. Ancak AB üyesi bir ülkede NBŞ kotasının olmaması, orada NBŞ'nin tüketilmediği anlamına gelmediği gibi, yüksek NBŞ kotası olması da o ülkede üretilen NBŞ'nin sadece o ülkenin ihtiyacı için üretildiği anlamına gelmemektedir. Açıklamada izoglukoz tüketiminin yasak olduğuna yönelik örnek verilen AB ülkelerinden Fransa ve İngiltere'de de izoglukoz kotası olmamakla birlikte NBŞ tüketimi AB ortalaması olan yüzde 25'in üzerindedir. Sonuç olarak, Birlik içerisinde gümrük vergisi olmaksızın NBŞ ticaretinin kolaylıkla yapılabildiği göz önüne alındığında, AB ülkelerinde izoglukoza kota tahsisi yapılmaması veya üretimin bulunmaması, bu ülkelerde izoglukozun tüketimine ilişkin bir yasak veya engel oluşturmamaktadır."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title