Haberler

Şehzade Mustafa ve Cem Sultan'ın Türbeleri Ziyarete Açıldı

Güncelleme:

Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa ve Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan'ın türbelerinin restorasyonunda sona gelindi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa ve Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan'ın türbelerinin restorasyonunda sona gelindi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa'nın türbelerinin kısmen ziyarete açıldığını, kalem işleri çalışmalarının 3 aya kadar bitirileceğini söyledi. Yüzde 50 lik keşif artışı ile Muradiye Külliyesinde yapılan restorasyon 7 milyon liraya ulaştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Muradiye Külliyesi'ndeki tamirat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Muradiye Külliyesi'ne gelerek, restorasyon çalışmalarını inceledi. Restoratörlerden bilgi alan Altepe, türbelerin içindeki nakışların orijinal halinin ortaya çıkarıldığını açıkladı. Restorasyonu biten Gülnur Sultan ve diğer türbelerin ziyarete açıldığını kaydeden Altepe, "Türbelerin dışı, cepheleriyle, kubbeleriyle, kapısından, içerisindeki kalem işine kadar elden geçiriliyor. Yaklaşık 5 asır önce inşa edilen bu eserler, ilk günkü haliyle ortaya çıkarılmış oluyor. Aynı zamanda çevre düzenlemeleri de ecdadımıza yakışır hale geldi. Muradiye Külliyesi yerel yönetimlerin eline geçince bu işlerin ne kadar kısa zamanda olacağının gösterdik" dedi.

"CEM SULTAN'IN OSMANLI TARİHİNDE AYRI BİR YERİ VAR"

Cem Sultan'ın Osmanlı tarihinde ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Altepe, "Osmanlı'nın 36 sultanı arasında ismi yok. Bursa'da 6 tane sultan var biliyoruz. Ama 7 sultan var aslında Bursa$da. Fatih İstanbul'u fetih edince orada kalıyor. Daha sonra ikinci Beyazıd ve Cem Sultan'ın taht kavgaları oluyor. Cem Sultan bir ara tahta geçiyor. 18 günlük bir iktidarı var ve Bursa'da para basıyor. Para bastığı için oda hükümdar sayılıyor. Ama bu tarihçiler arasında çok fazla kabul görmüyor. Bursa$nın yedinci sultanı olarak gördüğümüz Cem Sultan yurt dışına kaçmak zorunda kalıyor. Venediklilere sığınıyor. Daha sonra bugünkü İtalya'da vefat ediyor. Sonra naaşı Bursa$ya getiriliyor. Kosova'da şehit olan Sultan Birinci Murat Han'ın Çekirge'deki türbesine getirilmesi gibi Cem Sultan'ın naaşı da Muradiye'ye getirilip defnediliyor. Sonra bu güzel türbe yapılıyor" diye konuştu.

"İNCE AYRINTILARINA KADAR İŞLEMELER VAR"

Türbelerde artık sona gelindiğini belirten Altepe, "Artık son düzenlemelerle birlikte Sultan İkinci Murat ve diğer türbelerde kısa zamanda toparlanmış oluyor. Restorasyon işleri için uzmanlarımız burada. Hepsi işin en iyisi. Sultan İkinci Murat'ın türbesi saçaklarında göz nuru ahşap işlemeler var. Orada çatılar ahşap olduğu için yaz aylarının gelmesini bekliyoruz. Saçak üzerindeki kurşunlar da kalkacak. Yeniden kurşun yapılacak. Akma olmaması gerekiyor. Altındaki ahşap saçakta koruma kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda en ince ayrıntılarına kadar temizlenecek. Onlarda orijinaline uygun şekilde olmuş olacak. Bu konuda gereği neyse yapılıyor. Bu işler sabır işidir" açıklamasını yaptı.

"TÜRBELER İLK GÜNKÜ ORJİNAL HALİNE KAVUŞACAK"

Değişik dönemlerde türbelerin tadilatlara uğradığını söyleyen Altepe, "Hep değişik uygulamalar yapılmış. Şu anda 5 asır önceki orijinal haliyle kalem işlemeleri çıkarılmış oluyor. Üstünden birkaç kat değişik kalem işi çıkan yerler oluyor. Büyük bir itina ile raspaları yapılıp ilk dönem işlerini bulmaya çalışıyoruz. Kalem işlerini ilk günkü orijinaline kavuştırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Sama İnşaat tarafından yürütülen restorasyon çalışmasında 500 günlük iş teslim süresi, yeni işlerin çıkması sebebiyle 700 güne çıktı. Bu sürede 2014 yılının Kasım ayında doluyor. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Birinci Murat Recep Altepe Cem Sultan Muradiye Politika Güncel Haberler

title