Haberler

Sehven Vatandaşlıktan Çıkarılan" Kişi Haklı Bulundu

KDK, 1994'te verdiği dilekçenin "sehven işleme konulmaması" nedeniyle Türk vatandaşlığı'ndan çıkarılan kişi lehinde karar verdi Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu: "Açık hatanın kaynağı idare ise ve idare, kendinden beklenen dikkat ve özeni göstermemişse, şikayetçinin kazanılmış hakkının ihlal edilmesinin haklı.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 1994'te verdiği dilekçenin "sehven işleme konulmaması" nedeniyle, Türk vatandaşlığı'ndan çıkarılan, Almanya'da yaşayan kişiyi haklı buldu. KDK, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için tavsiye kararı aldı.

KDK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Almanya vatandaşlığı kazandığı için, Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığından çıkarılan Ş.O.A, 29 Eylül 1994'de, yeniden Türk vatandaşlığına alınma talebiyle Berlin Başkonsolosluğu'na başvuruda bulundu.

Aradan geçen süre zarfından, 16 Eylül 2013'te durumunu İçişleri Bakanlığı'na, soran Ş.O.A'ya, Bakanlık, 1994'te Başkonsolosluğa yapılan başvurunun iş yoğunluğu nedeniyle "sehven" işleme konulmadığı yanıtını verdi. Bakanlık, mağdurun, tekrar vatandaş olabilmesi için, yerleşim yeri valiliğine başvurması gerektiğini belirtti.

Başvuru üzerine olayı inceleyen KDK,  Ş.O.A'nın tekrar Türk vatandaşlığına geçmek için yeni tarihli bir başvuruda bulunup, Türk vatandaşlığına alınması halinde, Almanya vatandaşlığını kaybetmek zorunda kalacağını tespit etti.

Ş.O.A, KDK'ya sunduğu dilekçede, 1994–2013 arasında, Türk vatandaşlığından kaynaklanan haklarını kullandığını belirterek, idarenin "sehven" açıklamasının kendisini mağdur ettiğini belirtti.

Bunun, hak kazandığı Almanya vatandaşlığını kaybetmesine neden olacağını ve maddi, manevi zarara uğramasına yol açacağını ileri süren Ş.O.A, bu yanlışlığın, Türk vatandaşlığının iade edilmesi ile idari yoldan düzeltilmesini istedi.

-"İşlemin düzeltilmesi tavsiyesi"

Olayı inceleyen Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, şikayetçinin, yapılan işlemler sırasında herhangi bir hilesi ya da yalan beyanının bulunmadığını belirledi.

Kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı yapılan şikayete konu işlemin, hukuk, hakkaniyet ve eşitlik ölçütlerine uygun olmadığı tespitinde bulunan Ömeroğlu, "Açık hatanın kaynağı idare ise ve idare, kendinden beklenen dikkat ve özeni göstermemişse, şikayetçinin kazanılmış hakkının ihlal edilmesinin haklı bir gerekçeyle açıklanması mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

Mağduru haklı bulan Ömeroğlu, Ş.O.A'nın, geriye doğru nüfus kaydının düzeltilmesi yönünde İçişleri Bakanlığı'na tavsiye kararı verdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

İçişleri Bakanlığı Almanya Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title