Haberler

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Acaba 6-7-8 Ekim tarihlerinde benim Kürt kardeşimi sokağa dökenler, Kürt'ü, Kürt kardeşimi öldüren, öldürtenler kimler, acaba şu anda benim Mehmetçiğimin karşısına çıkanlar kimler, benim polisimin karşısına dikilenler kimler, peki bunlara alkış tutanlar kimler, bunları övenler kimler, bunlara destek verenler kimler?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Acaba 6-7-8 Ekim tarihlerinde benim Kürt kardeşimi sokağa dökenler, Kürt'ü, Kürt kardeşimi öldüren, öldürtenler kimler, acaba şu anda benim Mehmetçiğimin karşısına çıkanlar kimler, benim polisimin karşısına dikilenler kimler, peki bunlara alkış tutanlar kimler, bunları övenler kimler, bunlara destek verenler kimler? Millet olmak kolay değil ama unutmayın gençler, illet olmak kolay" dedi.

Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla 18 Mart Stadı'nda düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Çanakkale'nin anlamını öğretemediğimiz, bu mücadelenin geçmişimiz, bugünümüz ve geleceğimiz için ifade ettiği manayı zihnine ve gönlüne nakşedemediğimiz her evladımızın vebali, bu işin sorumlularının üzerindedir. Bilhassa son 3 yıldır yaşadığımız hadiseler, Çanakkale'deki mücadelenin mesajını çok daha önemli hale getiriyor" diye konuştu.

"Biz şehitlerin nesliyiz, biz şehitlerin suladığı bu topraklarda yetişmişiz" ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehadet bizim için korkulacak bir makam değil, ulaşılması gereken bir makamdır. 'Onlar ölü değildir, onlar diridirler, ama siz bilemezsiniz', onların rızkının kefili Allah'tır ve bu müjdeyle onlar yürürler ve kabrinden sonra da oradaki hali görünce 10 kez tekrar bu dünyaya dönmek isterler ama birileri anlamaz zannederler ki onlar normal tabutta götürülen cenazedir, değil değil, bunu anlamamız lazım. Burası önemli. Değerli kardeşlerim bundan 101 yıl önce tarihe gömülmek istenen, Balkan faciasının utancıyla şaşkınlık içinde olan bir millet, Çanakkale'de yeni bir dirilişin, yeni bir şahlanışın destanını yazmıştır.

Çanakkale'de verilen mesaj sadece milletimize değil, tüm dünyaya hitap etmektedir. Dönemin tüm savaş yöntemlerinin, denizde, karada, havada en üst düzeyde kullanıldığı Çanakkale muharebeleri, asıl gücün teknoloji değil, inanç olduğunu dünyaya bir kez daha göstermiştir. Yahya Çavuş bunun ispatıdır, Seyit Onbaşı bunun ispatıdır ama gözü olup da bunu göremeyenler var. Bunlar bizi aldatmasın, biz aynı şekilde yürüyeceğiz."

- "Çanakkale, umudun adı olmuştur"

Yahya Kemal'in "Şu kopan fırtına Türk ordusudur Yarabbi/Senin uğrunda ölen ordu budur Yarabbi/ Ta ki yükselsin minarelerden ezanlarla müeyyed namın/ Galip et çünkü bu son ordusudur İslam'ın" şeklindeki dizelerini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte onlar böyle yürüdüler, böyle yürüyerek Çanakkale kurtuluş destanını yazdı. Çanakkale hem istiklal hem istikbal mücadelemiz oldu. Evet, vatanını ve hürriyetini canı pahasına korumaya kararlı bir millet karşısında durabilecek hiçbir kuvvet yoktur. Bu yönüyle Çanakkale, gözü ve gönlü Türkiye'ye kilitlenmiş milyonlarca mazlum için de umudun adı olmuştur" diye konuştu.

"Çanakkale'de Muş'tan gelen de vardı, Bitlis'ten gelen de vardı, Van'dan gelen de vardı, Anadolu'nun dört bir yanından olduğu gibi ta Üsküp'ten gelen de vardı, ta Bosna'dan gelen de vardı" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Kardeşlerim, onun için o bir varoluş mücadelesiydi. Pek çok sömürge ülkesi Çanakkale'den ve daha sonra Kurtuluş Savaşımızdan aldıkları cesaretle, ilhamla bağımsızlıklarına giden yola girmişlerdir. Çünkü buraya gelenler, Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar onlar bile soruyorlardı 'biz buraya niye geldik, o kadar uzun mesafelerden biz buraya niye geldik' diye soruyorlardı. Öbür tarafta Senegal'den aldatılmış buraya getirilen o Müslüman kardeşlerimiz burada ezan seslerini duyunca 'biz nereye geldik' deyip silahlarını ters döndürüp, saf değiştirerek gerçek yerlerine döndüler. Bu destan, böyle bir destan ve 'ben Müslüman kardeşime nasıl silah çekerim' dediler ama bugün ne oldu, bugün şimdi acaba 6-7-8 Ekim tarihlerinde benim Kürt kardeşimi sokağa dökenler, Kürt'ü, Kürt kardeşimi öldüren, öldürtenler kimler, acaba şu anda benim Mehmetçiğimin karşısına çıkanlar kimler, benim polisimin karşısına dikilenler kimler, peki bunlara alkış tutanlar kimler, bunları övenler kimler, bunlara destek verenler kimler? Millet olmak kolay değil ama unutmayın gençler, illet olmak kolay."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Politika Haberler

title