Haberler

Şehircilikte Yeni Dönem Başlıyor! Artık Yatay Binalar Teşvik Edilecek

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'Şehircilik Anayasası' ile yeni bir dönem başlatmak için düğmeye bastı. Taslağa göre artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'Şehircilik Anayasası' ile yeni bir dönem başlatmak için düğmeye bastı. Taslağa göre artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek. Balkonlar odaya dönüştürülemeyecek arkadan 10, önden 5 kat görünür kot farkı sistemi de sona erecek.

YATAY MİMARİ

Taslağa göre, dikey yerine yatay mimari teşvik edilecek. Mevcutta parsellerde yapının oturacağı alan parselin yüzde 40'ını geçemezken, çalışmayla yüzde 40 sınırının kaldırılması ya da yüzde 50-60 veya 70 ile sınırlandırılması önerildi.

BALKONLARA DÜZENLEME

Taslakla emsal harici sayılan balkonlarla ilgili de önemli değişiklik yapılacak. Projelerde balkonlar koridorun ucuna koyularak odalardan bağımsız yapılırken, koridorun önüne alçıpanla kapı yapılarak odaya dönüştürülebiliyordu. Şimdi ise balkona bağımsız bölümlerden girişe izin verilmeyecek.

EMSAL HARİCİ ALANLAR YÜZDE 30'U GEÇEMEYECEK

Mevcut yönetmelikte çatı bahçesi, avlu, kapıcı dairesi, sığınak, yangın merdiveni, asansör, boşluklar, mescit, kreş, tesisat alanlarıyla tamamen gömüde olan eklenti depo gibi alanlar ile her katta bu alanlar hariç kalan alanın yüzde 20'si emsal harici alan olarak tespit edilirken, bu alanlar suiistimallere konu oluyordu. Şimdi ise emsal harici alan yalnızca parselin emsale esas alanının yüzde 30'u ile sınırlandırılacak. Zemin altında kalan alanlar emsal harici sayılacak. Ayrıca inşaat ruhsatından önce kazı izin belgesi verilecek, kazı ruhsattan 3 ay önce başlayabilecek.

EĞİMLİ ARAZİYE KADEMELİ İNŞAAT

Eğimli araziler için ise kademeli inşaat uygulaması başlatılacak. Bu uygulama ile arkadan 5 önden 10 kat görünen binalara da son verilecek. 5 katlı imar verilmişse bölgeye yalnızca 5 kat inşaat yapılabilecek.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Emlak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title