Haberler

Şehir Tiyatroları'nın Emekli Sanatçıları Buluştu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nın emekli oyuncuları ile teknik çalışanları, kahvaltıda bir araya geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nın emekli oyuncuları ile teknik çalışanları, kahvaltıda bir araya geldi.

Hidiv Kasrı'nda gerçekleşen programda konuşan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Şehir Tiyatroları 88 yaşındayken göreve geldiğine dikkati çekerek, "Göreve geldiğimde emekli tiyatrocular ne aranıyor ne de soruluyordu. Biz de o dönem emeklilerimizin gönlünü almak için kahvaltı programları tertip ettik. Bugün üçüncü program için bir aradayız" dedi.

Şen, sanatçıların daima sahnede olması gerektiğinin altını çizerek, emekli tiyatrocuların sahnede olmasına yönelik çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kanunen emekli olmuş, olabilmiş sanatçılarımıza misafir oyuncu olarak oyunlarda rol alma fırsatı sunduk. Onların sahnede olmaları, tecrübelerini gençlere aktarmaları bizim için çok önemli. Emekli olmuş fakat hala içinde oynama hevesi duyan herkese tiyatro kapılarımız ardına kadar açık."

Etkinliğe katılan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu eski oyuncuların unutulduğunu ve cenazelerde buluştuğuna vurgu yaparak, "Biz de dedik ki neden bu arkadaşlarımızı sadece cenazelerde görüyoruz. Mutlu bir an yaşasak ve bunu da her yıl tekrarlasak diye düşündük. Başkanlarımız da bu fikre şefkatle sarıldılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Güzel günler göreceğiz çocuklar" ifadelerini kullandı.

Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, emekli tiyatrocuların Şehir Tiyatroları ailesinin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizerek, "Aile büyüklerimizle birlikte olmak, hepimizin arzusu" dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren de insanın yaşlanmayacağını zannettiğini belirterek, "Gençler, bizim gibi yaşlılara bakınca onlara 'ben sizin gibi olamam ama siz bizim gibi olacaksınız' diyorum. Çalışıp, üretiyoruz, gün gelince hepimiz emekli olacağız" diye konuştu.

Göktay: "Meslek yaşamımda 22 müdür, 12 belediye başkanı eskittim"

Usta oyuncu Zihni Göktay da Şehir Tiyatroları emekli oyuncularının misafir kadrosunda sahnede olmasını sağlayan yönetime teşekkür etti.

Göktay, Muhsin Ertuğrul'dan Erhan Yazıcıoğlu'na, bütün genel sanat yönetmenleri ile çalıştığına vurgu yaparak, "Meslek yaşamımda 22 müdür, 12 belediye başkanı eskittim. Emekli olduktan sonra, geçen yıl beni Erhan (Yazıcıoğlu) çağırınca çok mutlu oldum. Çünkü biz oyuncular balkonda oturup ölümü bekleyecek insanlar değiliz. Konuk oyuncu olarak hala tiyatro sahnesinde olmamı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Sahneye çıkmak istiyorum"

Programa katılan 72 yaşındaki emekli oyunculardan Gül Akelli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 yaşında oyunculuğa başladığını kaydederek, Şehir Tiyatrosu'na 1973'te girdiğini ifade etti.

Zeki Alasya, Metin Akpınar, Müjdat Gezen ve Kenan Işık gibi bütün usta tiyatrocularla aynı sahnede rol aldığını aktaran Akelli, yaklaşık 150 oyunda ve televizyon dizilerinde rol aldığını dile getirdi.

Gül Akelli, tiyatro sahnesini çok özlediğinin altını çizerek, "Oyunculuğu çok severek yaptım sahneye çıkmak istiyorum" dedi.

Unutamadığı oyunculuk anılarını da anlatan Akelli, şöyle konuştu:

"Çikolata Sevgilim oyununu Kenan Işık'la İzmir'de oynuyorduk. Yaz turnesiydi. Masaları birleştirip sahne yapmışlar biz de üstünde oynuyoruz. Biz oynarken masaların arası açılmış. Bir sahnede, ayağım iki masanın arasına girdi. Beni tutup çıkardılar, oynamaya devam ettim. Allah'tan sonuna doğruydu. Bu mesleğin öyle bir zorluğu var. Düşüp bayılıp ölürsen sahneden çıkabilirsin. Düştüm, kalktım, oyunu bitirip çıktım ama sonra bir baktım ki kazada bacağım şişmiş, ödem olmuş. O şişlik hala durur."

Ören: " Muhsin Ertuğrul, 'senin provan var, sen önce geç' dedi"

Baş ışıkçı olarak 39 yıl Şehir Tiyatroları'nda görev yapan İlhan Ören ise iki kez Afife Jale Ödülü'ne layık görüldüğünü aktardı.

Ören, Muhsin Ertuğrul ile yaşadığı bir anısını paylaşarak, "Beyoğlu'ndan Tepebaşı Tiyatrosu'na vasıta yoktu. Koşarak tiyatroya geldim. Provaya geç kalmıştım. Tam kapıda biriyle karşılaştık, aynı anda kapıdan girmek için teşebbüs ettik fakat ben onun Muhsin Ertuğrul olduğunu fark edince saygımdan hemen durdum. 'Buyrun hocam' dedim. 'Hayır, hayır senin provan var, sen önce geç' diyerek bana öncelik tanıdı. Onun, yaptığımız işe olan saygısından, o an tüylerim diken diken oldu. Hiç unutmam" diye konuştu.

Ünlü tiyatrocu merhum Muhsin Ertuğrul'un eşi Handan Ertuğrul'un da katıldığı etkinliğe, Şehir Tiyatroları'ndan emekli oyuncular Sezai Aydın, Aliye Uzunatağan, Tijen Par, Filiz Kutlar, İskender Bağcılar, İbrahim Gündoğdu, Hale Akıllı, Rauf Altıntak, Tarık Günersel ile emekli teknik çalışanlardan memur Halil Sevim ve sahne terzisi Fatma Pamukçu da katıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Erhan Yazıcıoğlu Muhsin Ertuğrul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title