Haberler

Şeftali İhracatçıya "Pahalı" Geldi

Lapseki'den her yıl Rusya, Ukrayna ve İran gibi ülkelere yapılan şeftali ihracatı, ürünün fiyatının yüksek olmasından dolayı bu sene gerçekleşmedi Ziraat Odası Başkanı Özdem: "Geçen yıl 35 bin ton dolayında ihracat yaptık. Bu yıl firmalar sezon başında geldi ancak pahalı olduğundan ürün almadan ilçeden.

ERCAN ÖZÇETİN - Şeftalisiyle ünlü Lapseki ilçesinde bu yıl üreticiler, iç piyasadaki fiyatların yüksek olmasından dolayı ihracat yapamadı.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, AA muhabirine, bu sezonun hem ürün hem de kalite bakımından üreticiler için verimli geçtiğini söyledi.

İlçe merkezi ve köylerde bu sene rekoltenin 60-70 bin ton olduğunu belirten Özdem, "Rekolte her yıl artıyor. Ürünlerimizi ağırlıklı olarak Rusya, Ukrayna ve İran'a ihraç ediyorduk. Geçen yıl 35 bin ton dolayında ihracat yaptık. Bu yıl firmalar sezon başında geldi ancak pahalı olduğundan ürün almadan ilçeden ayrıldı" dedi.

Özdem, 2012 yılında sezonunun başında kilogramı 1 liradan alıcı bulan ürünün 3 liraya kadar yükseldiğini ifade ederek, "Geçen yıl ise 1,5 liradan açılan sezon 3,5 liradan sona erdi. Bu yıl rakamlar daha da arttı. Üreticimiz sezonu 2,5 liradan açtı ancak iç piyasadaki talep doğrultusunda bu fiyat 6 liraya kadar yükseldi" diye konuştu.

Şeftalinin bundan sonraki yıllarda da yüksek fiyattan satılacağını aktaran Özdem, bunun nedeninin de markalaşma olduğunu anlattı.

Yeniceköy'den meyve üreticisi Necdet Kamaş ise bu yıl, beklentinin üzerinde sezon geçirdiklerini dile getirdi.

Meyvecilikle yaklaşık 35 yıldır uğraştığını ve senelik ortalama 250 ton şeftali yetiştirdiğini bildiren Kamaş, "Bölgemiz, iklim ve toprak yapısı açısından şeftaliye çok uygun. Bundan dolayı güzel ürün yetişiyor. Ürünlerimiz her geçen yıl kendini kanıtladığı için piyasada iyi fiyatlara satılıyor" ifadesini kullandı. - Çanakkale

Kaynak: AA / Yerel

Rusya Federasyonu Lapseki Ukrayna İran Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title