Haberler

MHP 80 İlde Oy Kaybetti, Oy Oranı Düştü ve 39 Vekil Kaybetti

Güncelleme:

Seçmen, koalisyon süresindeki tutumu nedeniyle MHP'ye çok ağır bir ceza verdi. 80 ilde oy kaybetti Oy oranı yüzde 16.4'ten yüzde 12'ye düştü.

7 Haziran seçiminden sonra izlediği politikayla yeniden seçime gidilmesinde en büyük etkiye yol açan MHP, bu tutumunun faturasını seçim hezimetiyle ödedi.

Bütün illerde oy kaybeden MHP, haritadan silindi. Sadece Ardahan'da oyunu artırabildi. 7 Haziran'da 7 milyon 519 bin oyla yüzde 16,4 oranını yakalayan MHP, yüzde 12.03'e düştü. Yaklaşık 2 milyon oy kaybetti. 80 olan vekil sayısı 41'e indi. Giden oylar büyük ölçüde AK Parti'ye yarayınca, MHP seçimin kaderini belirleyen parti oldu.

58 İLDE 0 ÇEKTİ

MHP, 7 Haziran'da 32 ilde milletvekili çıkaramamıştı. 1 Kasım seçiminde ise bu sayı 58'e yükseldi. 7 Haziran'da vekil çıkardığı 22 kentten bu kez vekil çıkaramadı. Aksaray, Burdur, Bayburt, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak'taki vekillerini kaybetti.

12 İLDE VEKİLİ AZALDI

MHP, birden fazla milletvekili çıkardığı 12 ilde ise 16 vekil kaybına uğradı. Üç vekili bulunan Antalya'da ikiye, üç vekili bulunan Kayseri'de bire, iki vekili bulunan Kahramanmaraş'ta bire, iki vekili bulunan Balıkesir'de bire, beş vekili bulunan Ankara'da dörde, üç vekili bulunan Bursa'da ikiye, iki vekili bulunan Gaziantepte bire, 10 vekili bulunan İstanbul'da yediye, dört vekili bulunan İzmir'de ikiye, iki vekili bulunan Konya'da bire, üç vekili bulunan Mersin'de ikiye, iki vekili bulunan Samsun'da bire düştü.

TABAN AK PARTİ'YE KAYDI

MHP'de tabanından Ak Parti'ye ciddi kayış gerçekleşti. AK Parti 1 Kasım'da PKK'yla çatışmasızlık ortamının sona ermesi ve milliyetçi bir dil kullanmaya başlamasının meyvelerini aldı, İç Anadolu ve İç Ege'de MHP'ye kaptırdığı oyları bir bir geri aldı. MHP özellikle Selçuklu Hilali olarak bilinen Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Tokat, Kayseri başta olmak üzere birçok ilde kan kaybına uğradı. Orta Anadolu, Karadeniz ve İç Ege'de oyların radikal bir oranda Ak Parti'ye yöneldiği gözlendi.

80 VEKİL 42'YE DÜŞTÜ

MHP'nin 7 Haziran seçimlerine göre oyu yüzde 4.4 oranında düştü. Milletvekili sayısı da eridi. 7 Haziran'da 80 ismi Meclis'e sokan MHP'nin sandalye sayısı 42'ye geriledi. Genel Başkan Yardımcısı Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz ile Eskişehir Milletvekili Dr. Ruhsar Demirel Meclis'e giremedi.

BU İLLERDE 0 ÇEKTİ

5 ay önceki seçimde Bayburt, Giresun, Kırıkkale, Gümüşhane, Uşak, Kırşehir, Nevşehir, Burdur ve Aksaray'dan ilk kez bir milletvekili çıkartan MHP, bu kez bu illerde sıfır çekti.

MHP, 7 Haziran'da milletvekili çıkarttığı; Bayburt, Burdur, Çanakkale, Elazığ, Kütahya, Eskişehir, Yozgat, Giresun, Gümüşhane, Tokat, Karabük, Kastamonu, Trabzon, Kırşehir, Sivas, Kilis, Nevşehir, Niğde, Tokat, Uşak, Zonguldak ve Tekirdağ'da hiç milletvekili çıkartamadı. 7 Haziran'a göre; MHP'nin İstanbul'daki milletvekili sayısı 10'dan 7'ye, İzmir'de 4'den 2'ye, Kayseri'de 3'den 1'e, Gaziantep'te 2'den 1'e, Bursa'da 3'den 2'ye, Konya'da 2'den 1'e, Mersin'de 3'den 2'ye, Kahramanmaraş'ta 2'den 1'e, Samsun'da 2'den 1'e, Antalya'da 3'den 2'ye, Balıkesir'de 2'den 1'e düştü. Sadece Adana ile Ankara'da 7 Haziran'a göre milletvekili sayısı korundu. Ankara'dan 5, Adana'dan ise yine 3 vekil çıkartıldı.

MEMLEKETİNDE BİLE KAYBETTİ

Bahçeli'nin oy kullandığı Anıttepe Ortaokulu'ndaki 1310 numaralı sandıktan CHP çıktı. Bahçeli, memleketi Osmaniye'de bile birinciliği AK Parti'ye kaptırdı.

ZALİMLERİN HÜKMÜNÜ BOZDUK

Seçim hezimeti sonrası "Bahçeli istifa edecek" iddiaları ortaya atıldı. MHP yönetimi tarafından tepkiyle karşılanan bu iddia yalanlandı. MHP'liler başarısızlığın nedenlerinin başında koalisyon sürecindeki 'hayırcı' algısının kırılamamasının geldiğini düşünüyor. Bahçeli'nin "Neden hayır denildi?" konusunu anlatmakta yetersiz kaldığı vurgulanıyor. MHP lideri Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada seçim sonunu şu sözlerle değerlendirdi: "MHP'nin zayıflaması, kaybetmesi ve hatta baraja takılması maksadıyla her neviden saldırı icra edilmiştir. Buna rağmen partimiz zalimlerin yazdığı hükmü yırtıp atmıştır... Ortada AKP'nin zaferinden ziyade, beyaz Toroslarla gözü korkutulmuş, terörle yıldırılmış, canlı bombalarla huzuru kaçırılmış, ekonomik tehlikelerle aklı çelinmiş, anti demokratik uygulamalarla iradesine ket vurulmuş bir sosyolojik yapı vardır ve her yönüyle de açıktadır."

BAŞKANLIK KOLTUĞU İÇİN ÜÇ MUHALİF

MHP'de Bahçeli'nin istifası durumunda Sinan Oğan, Süleyman Sazak ve Meral Akşener'in isimlerinin Genel Başkanlık için ön plana çıkacağı konuşuluyor.

AĞIR TOPLAR MECLİS DIŞI KALDI

Büyük hezimet yaşayan MHP'de en yetkili isimler Meclis dışında kaldı. Genel Başkan Yardımcıları Sadir Durmaz, Ruhsar Demirel, TBMM Başkan vekili Koray Aydın ile eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz TBMM'ye giremedi.

Eskişehir'den aday gösterilen ve Bahçeli'nin prensesi olarak anılan Dr. Ruhsar Demirel'in seçilememesi "MHP seçmeni, 'Madem Meral Ablamızı liste dışı bıraktın, biz de senin Prensesi'ni Ankara'ya göndermeyiz mesajı verdi" şeklinde yorumlandı.

MHP'de aday listeleri hazırlanırken en büyük sürpriz partinin sevilen isimlerinden Akşener'in aday gösterilmemesi olmuştu. Bahçeli, Meclis Başkanlığı adaylığı için Akşener'in adı geçtiğinde ''Bu şekilde söylenen isimlerden hiç hoşlanmam, ismi geçeni de devre dışı tutarım. Meral Akşener'i eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı kalır haberiniz olsun'' demişti.

MERAL ABLA TEPKİSİ

Bahçeli'nin prensesi olarak anılan Dr. Ruhsar Demirel'in seçilememesi "MHP seçmeni, 'Madem Meral Ablamızı liste dışı bıraktın, biz de senin Prensesi'ni Ankara'ya göndermeyiz' mesajı verdi" şeklinde yorumlandı.

MHP'NİN EN ÇOK OY KAYBETTİĞİ İLLER:

Kilis %16,82

Iğdır %13,02

Bilecik %11,50

Bayburt %10,73

Artvin %9,08

MERKEZ BANKASI ESKİ BAŞKANI DA SEÇİLEMEDİ

MHP'nin kaybeden bir diğer ismi de Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz oldu.7 Haziran'da Uşak'tan milletvekili seçilmeyi başaran Yılmaz, milletvekili olamadı. 3 milletvekili çıkaran Uşak'ta AK Parti 2, CHP 1 milletvekili aldı. (Kaynak: Vatan)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ak Parti Bayburt Uşak Sıkıcı Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (13)

giresunlu:

Bahceli derhal gitmeli resmen parti yi bitirdi hain.

4
0
yanıtYanıtla
KAHROLSUNPKK:

sen herseye hayır de gıtme kal mhp de sakın gıtme AHAHAHAH BIZDE SIZI HEP DOVELIM :d

2
0
yanıtYanıtla
MU-AY:

AL. SANA. HAYIRI. HAYIRLISI.

1
1
yanıtYanıtla
Eski mhpli kenan:

Bu adam oldugu surece mhp yukselemez.

2
0
yanıtYanıtla
git artık gitMobil-ANDROID:

osmaniye utanır oldu siyaset anlayışınızdan. akpartinin osmaniye de aldığı oyların %80'i MHP kökenlidir. sayın bahçeli artık lütfen siyaseti bırakın.

1
0
yanıtYanıtla
AHAHA:

BIRAKMASIN BIZE BOLE CAYKOLIKLER LAZM :d HAYIRRRR

yanıt1
yanıt0
DEFOL BAHÇELİ:

BAHCELİ DEFOL GİT IKI LAFI BIR ARAYA GETIRIP KONUSAMIYORSUN SANA VERILEN OYLAR CÖPE GITTI MHP DE BAHÇELİDE BİTMİŞTİR ARTIK

1
0
yanıtYanıtla
kocaelili:

Allahın cezası senin bos kinin yuZunden parti ve hale geldi artık bende mhpden sogudum senin yuZunden ne hakim varsa gör.

1
0
yanıtYanıtla
gitmeye niyetin yok galiba ?:

adam yenilgiye doymuyor . çivi çaktı koltuğa bir türlü gitmiyor. mhp nin oyları güneş altındaki buz misali erirken , hala dimdik ayaktayız demekten geri durmuyor. mhp yi meclisteki 4. parti yapmayı başardın. bırak artık mhp nin yakasını yeter.

1
0
yanıtYanıtla
canakkaleli:

Dün mhpye oy atmıştım akşam itibariyle mhp katien bitti benim için.Artik bende ak partiye bugün gidip üye olucam ve destlekliycem care birakmadiniz bahceli efendi.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title