Haberler

Sebzeye Don ve Sel Zammı

Antalya'da önce don ardından fırtına ve sağanak yağışın vurduğu sebze ve meyve üreticisi yüzde yüz fiyat artışının kendilerine hiç yansımadığını söyledi.

Antalya'da önce don ardından fırtına ve sağanak yağışın vurduğu sebze ve meyve üreticisi yüzde yüz fiyat artışının kendilerine hiç yansımadığını söyledi.

Antalya'da örtüaltı sebze ve meyve üreticisini önce don ardından fırtına ve sağanak yağış vurdu. Antalya genelinde başta narenciyenin merkezi Kumluca, Finike, Demre olmak üzere Aksu ilçesine bağlı önemli üretim noktaları Karaçalı, Kemerağzı, Solak, Kumköy, Dumanlar, Boztepe, Aşağıkocayatak'ta birçok sera alanı sular altında kaldı. Sebze, meyve ve çiçek üretim alanları büyük zarar gördüğü fırtına ve sağanağın ardından sular çekildi ama geriye yağmurun bıraktığı çamur, fırtınanın yıktığı seralar kaldı.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, çiftçinin zor durumda olduğunu söyledi. Örtüaltı sebze ve meyve üretiminde sezona 'altın yıl' beklentisiyle başladıklarını kaydeden Alp, 'Ama çocuk erken ölüm yaptı. Rusya'da yüzde 60 devalüasyonun ardından domates 2 TL, 2.5 TL'ye giderken 1.2 TL'ye kadar düştü" dedi.

Don, fırtına ve sağanak yağışın ardından fiyatlarda yukarıya doğru hareket olmamasına rağmen sebze ve meyve fiyatları üzerinden spekülasyon yapıldığını savunan Oda Başkanı Alp, 'Soğuk geldi, fırtına geldi, İstanbul'da Ankara'da Bursa'da fiyatlar 5 TL, 6 TL. Ama benim çiftçimin daha cebine 1 TL'si bile girmiş değil" diye konuştu.

Meteorolojinin günler öncesinden yaptığı soğuk, fırtına, şiddetli yağmur uyarısının Antalya dışı pazarlarda komisyoncuların mal stoku yapmasına neden olduğunu belirten Nazif Alp, o beklenen meteorolojik koşullar oluştuktan sonra stoktaki mallarının hava şartları bahane edilerek fiyatlarının yükseltildiğini iddia etti. Antalya'dan bir ürün İstanbul'a giderken 4 el değiştirdiğini belirten Alp, 'Ben domates 5 TL olsun istemiyorum. Tüketiciyi öldürelim mi' Fiyat istikrarı olsun" dedi.

Nazif Alp, şiddetli yağışın yerlebir ettiği bir seranın yeniden ürün verebilir bir hale gelmesi için en az iki ay gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu söyledi. Ancak Şubat ayı sonunda seraların yeniden ürün verebilir hale geleceğini dile getiren Alp, "Hal böyleyken devletten iki istemiz var. Önce çiftçinin borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Bununla birlikte 2B arazileri taksitleri var, ödememiz gereken. Vadeleri 6 yıldı bunun ötelenmesini, 10 yıl süreye uzatılmasını istiyoruz" diye konuştu.

'KAYBIN KANTARI YOK'

Kemerağzı'nda fırtına ve sağanak yağışın vurduğu serasından geriye yere düşen yeşil domateslerle, yürümekte zorlandığı çamur kalan Ümmügülsüm Telçelik, yaşadıklarını 'Su girdi böyle oldu işte" diye anlattı. Çok üzgün olduğunu anlatırken gözleri dolan ve 'Çocuklarımızın rızkıydı" diyen Telçelik, 'Adam olur mu' Olmaz. İki gün sonra don geliyor. Ondan sonra ne olacak? Emeklerimiz gitti bu sene" diye konuştu.

Domatesi bu yıl 70 kuruş ila 1 TL arasında sattığını belirten Telçelik, 'İyi para alıyorduk ama öyle elin dediği gibi İstanbulluların dediği gibi 5 TL değil. Gene bir para kazanabilirdik ama gitti" dedi.

Aynı aileden üretici Mehmet Telçelik ise fırtınada evinin önündeki kümesi serasının üzerine devirdiğini, seranın demirlerini eğdiğini söyledi. Yaşadığı kayba ilişkin 'Kaybın kantarı falan yok" diyen Telçelik, 'Bu yıl 'Rusya'ya ürün yapıp borcu ödeyebilir miyiz' dedik başımıza, belimize vurdu. Ürün gidiyor, satılmıyor, şu kadarı satılıyor. Televizyonda duyduk mu, 'eyvah' diyoruz. Kahroluyoruz. 2 dönüm da marul var. Gelen bakıyor 'olmaz' diyor. Bir de açıyoruz televizyonu, bakıyoruz İstanbul'da marul şu fiyat. Allah Allah. Arkadaş bu çiftçi ölecek mi, dirilecek mi, kalacak mı?" diye konuştu.

Aile boyu sera üretimi yapan Telçelik, 'Para kimin cebine gidiyor?" şeklindeki soruya, 'Aracılar alıyor. Devletin buna bir çözüm bulması lazım. Bizi çok kazanıyor sanıyor. Bu sera devlete ipotek bu bunun borcunu ödeyemezsem tarla gidecek" diye cevap verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Antalya Kumluca Finike Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda??????
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title